Sport
Inter Pingpong az iskolákban 
Betűméret:             

Az asztalitenisz iskolai népszerűsítését tűzte ki célul három szerbiai és magyarországi sportegyesületes, s a fogyatékkal élő fiatalokat is be szeretnék vonni az aktivitásokba.

Az „Inter Pingpong in schools” elnevezésű, új határon átnyúló projekt az Interreg VI-A IPA Magyarország–Szerbia Program támogatásával kerül megvalósításra. A projekt valójában az „Inter Pingpong” című program folytatása, amely egy komplex, a határ két oldalán élő pingpongosokat megmozgató programsorozat volt. Az új projektet három sportegyesület, az ATSK Szeged, az STK Zenta és az STK Horgos közösen valósítja meg.

A korábbi projektben nagyon jó volt az együttműködés, s most a horgosi partnerrel kibővülve új programba kezdenek. A program nyitórendezvényét is Horgoson tartották meg, ahol a résztvevőket Újvári Zsombor, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd a partneregyesületek vezetői: Márki Ernő szegedi projektmenedzser, Dávid József, a horgosi asztalitenisz klub elnöke és Rekecki Titusz, a horgosi klub ügyintézője beszéltek az elképzelésekről.

Elmondták, hogy mindhárom klub a sportág népszerűsítését, az utánpótlás bázis növelését tűzte ki célként a következő 2-3 évre, ezért ebben a projektben alapvetően az iskolás korosztályt célozták meg programjainkkal, beleértve a fogyatékkal élő diákokat is. A kezdő diáksportolóknak több lehetőséget szeretnénk biztosítani a közös találkozásokra, ezért az iskolai bemutatók mellett sportnapokat szerveznek számukra, amelyeken magyar és szerb diákok is részt vehetnek majd.

Az Erasmus+ program keretében megvalósított DIGIPINGPONG projektjük eredményeit felhasználva a szerb és magyar diákok közötti kapcsolatépítéshez új dimenziókat szeretnének adni, ugyanakkor az utánpótlás-korú sportolók tehetséggondozásával szeretnék az előző projektben feltűnt fiatalok sikeres sportolását segíteni közös edzéseken és versenyeken történő találkozásokkal.

A projekt 2024.08.01 – 2025.11.30. között fog megvalósulni elsősorban Szeged, Zenta és Horgos településeken. A négyhónapos periódusokban folyamatosan lesznek iskolai bemutatók, illetve ehhez kapcsolódó különböző programok, mint például sportnapok, versenyek, táborok az érdeklődő diákoknak és a szüleik számára.

A megnyitórendezvényen elmondták, hogy úgy gondolják, hogy az Inter Pingpong projekt folytatása tovább erősíti majd a fenntartható, folyamatos együttműködés kialakulását a határ két oldalán élő pingpongosok között.

- Eddig is voltak diákprogramjaink, de most a fókusz teljes egészében a diákokra összpontosul, illetve a fogyatékkal élő diákokat is próbáljuk megtalálni és nekik is olyan impulzust adni, ami támogatja abbéli elhatározásukat, hogy sportolni jó és érdemes - nyilatkozta a sajtónak Márki Ernő hozzátéve, hogy a korábbi Digi-pingpong projektjük eredményeire is tudnak támaszkodni, hisz annak során egy gazdag oktatási program lett kidolgozva.

A projektpartnerek elmondták, hogy amióta elindultak ezek a közös programok, azóta érezhetően népszerűbb lett az asztalitenisz mindhárom településen, s a kapcsolataik is szorosabbak, együtt vesznek részt különböző versenyeken, s közös edzőtáborokast is tartanak.

- Egyre több szerb játékos van a magyar csapatokban is és ez a 10–12 éves folyamat lassan meghozza a gyümölcsét. Egy olyan együttműködés alakult ki, amely sokkal barátibb, mint amilyen az előző időszakban volt – fogalmazott a szegedi szakember, aki szerint a projekten kívül is szeretnénk majd együtt dolgozni és igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani más, csókai, topolyai klubokkal is.

Nagyon fontos az együttműködés határon túli klubokkal, mert nagyon sok mindent tudunk tőlük tanulni, mondta Dávid József, a horgosi asztalitenisz klub elnöke.

- Az együttműködésnek köszönve olyan programokat és eseményeket szervezhettünk, amelyekre eddig nem volt példa. Ennek eredményeként pedig sokkal több gyermeket vontunk be a klub életébe és jóval többen edzenek nálunk, mint előtte - mondta a horgosi klubelnök.

Bíznak abban, hogy ez a projekt egy nagy lendületet ad a horgosi klub számára, fogalmazott Rekecki Titusz, a horgosi klub ügyintézője.

- Hiszem azt, hogy különböző fejlesztéseket tudunk majd kieszközölni a versenyzőink, tagjaink számára, s tovább tudjuk majd ezt a sportot népszerűsíteni az iskolás tanulók körében, de más kategóriákban is, például a fogyatékkal élők között - mondta Rekecki Titusz.

A projekt részeként hamarosan beindulnak az iskolai bemutatók, 10 iskolában összesen 40 rendezvényt terveznek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a kétszeres olimpiai bajnok sprinter - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 16:45 ]
Világos Adriana kishegyesi gerelyhajító ezüstérmet szerzett az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli döntőjében. Az első helyezett a japán Kitagucsi Haruka lett az idény legjobb eredményével. Világos az utolsó sorozatban érte el a legjobb eredményt, 65,23 méterre hajította a gerelyt, amivel rövid időre az első...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 22:14 ]
Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Azeri Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az élről, írja az MTI. A 26 éves pilótának ez az idei harmadik és F1-es pályafutása 26. pole pozíciója, Bakuban sorozatban negyedszer végzett az élen az...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 17:01 ]
Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. Az isztambuli klub pénteken közösségi oldalán jelentette be, hogy megegyezett a magyar válogatott támadóval és eddigi klubjával, a Freiburggal az átigazolásról. A Galatasaray hatmillió eurót fizet négy részletben, négy...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 10:07 ]
Beolvasás folyamatban