Sport
Elhunyt a kétszeres olimpiai bajnok sprinter
Betűméret:             

Kilencvenkét éves korában elhunyt az amerikai Otis Davis, az első férfi, aki 45 másodpercen belül futotta a 400 métert.

Davis az 1960-as, római játékokon 400 méteren és a 4x400-as váltó tagjaként is aranyat nyert, pedig csak 26 éves korában kezdett versenyezni, és mindössze kilencszer futotta le az egykörös távot az ötkarikás játékok előtt.

Davis az amerikai légierő csapatában, majd az Oregon Egyetemen kosárlabdázott, utóbbinál ismerkedett meg az atlétikával, azon belül a magas- és távolugrással kezdte pályafutását, mielőtt a sprintszámokra váltott.

A fiatal amerikai tehetségnek mindössze két évre volt szüksége az áttöréshez, Rómában pedig a német Carl Kaufmann-nal együtt 44.9 másodperc alatt értek be, így végül célfotó döntött a győzelemről.

Két nappal később ismét az ő párharcukon múlt a 4x400-as váltó olimpiai bajnoki címe, Davis pedig újra felülmúlta német vetélytársát, ráadásul az amerikai váltó 3:02.2 perces világrekorddal győzött.

Otis Davis az olimpiát követő évben visszavonult, tanárnak, edzőnek és mentornak állt. Az 1996-os, atlantai olimpián tagja volt a fáklyaváltónak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Inter Pingpong az iskolákban  - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:51 ]
Világos Adriana kishegyesi gerelyhajító ezüstérmet szerzett az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli döntőjében. Az első helyezett a japán Kitagucsi Haruka lett az idény legjobb eredményével. Világos az utolsó sorozatban érte el a legjobb eredményt, 65,23 méterre hajította a gerelyt, amivel rövid időre az első...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 22:14 ]
Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Azeri Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az élről, írja az MTI. A 26 éves pilótának ez az idei harmadik és F1-es pályafutása 26. pole pozíciója, Bakuban sorozatban negyedszer végzett az élen az...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 17:01 ]
Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. Az isztambuli klub pénteken közösségi oldalán jelentette be, hogy megegyezett a magyar válogatott támadóval és eddigi klubjával, a Freiburggal az átigazolásról. A Galatasaray hatmillió eurót fizet négy részletben, négy...
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 10:07 ]
Beolvasás folyamatban