Sport
Indul a Bajnokok Ligája alapszakasz: Mi várható?
Betűméret:             

Hamarosan kezdetét veszik a 2024-2025-ös UEFA-bajnokok ligája sorozat alapszakaszának mérkőzései, amely a legrangosabb labdarúgókupa európai viszonylatban. Jelenleg a 33. a sorban, jogelődjeivel együttvéve azonban már a 70. ilyen megmérettetés lesz.

A döntőre majd a müncheni Allianz Arena-ban kerül sor, de az még messze van. Az biztos, hogy a győztes részt vesz majd a 2025-ös UEFA-szuperkupa döntőjében, ahol az ellenfele majd a 2024-2025-ös Európa-liga nyertes csapata lesz. Ezek mellett lehetősége lesz részt venni a 2029-es FIFA-klubvilágbajnokságon is.

De vajon mi várható ebben az évben és mire számíthatunk a 33. Bajnokok Ligájában? Esélylatolgatásra fel!

Alapszakasz

Mindenekelőtt tudni érdemes, hogy ez lesz az első szezon az újraszervezett alapszakos rendszerrel, valamint a 36 résztvevő csapattal. A Swiper Casino mellett talán ez lesz az a lehetőség, ahol lesz mire fogadni, hiszen vannak nagy esélyesek. A 2024-2025-ös UEFA-bajnokok ligájában ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség 53 tagországának 83 csapata vehet részt. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Liechtenstein nem rendezett bajnokságot, míg az oroszokat kizárták. Az indítható csapatok számát országonként állapítják meg, valamint a csapatok selejtezőköri besorolását a megfelelő szabályok szerint végezték el.

Az országonként indítható csapatok száma a következőképpen alakul:

Az 1-5. helyen rangsorolt országok négy csapattal vehetnek részt.

A 6. helyen rangsoroltak már csak hárommal.

A 7-15. helyen végzett országok kettőt nevezhetnek.

Míg a 16-55. helyen rangsorolt országok egy-egy csapatot indíthatnak a 2024-2025-ös UEFA-bajnokok ligájában.

Fontos megemlíteni, hogy az előző alkalommal nyert és a 2023--2024-es Európa-liga győztese szintén ott van a listán, amennyiben valamilyen oknál fogva a hazai bajnokságukból nem kerültek be az ez évi BL-be. A két szövetség, amelyek csapatai a legtöbb együttható-pontot zsebelte be a 2023-2024-es szezonban, az még kap egy helyet, amely ennek alapján Anglia, valamint Spanyolország.

Hogyan alakul a rangsor és a lebonyolítás?

Az idei bajnokok ligája kiosztott helyeinek megállapításához a 2023-as ország-együtthatót vették figyelembe. Ez a rendszer a 2018-2019-es szezontól van érvényben és 2022-2023-ig szólt.

A torna egy kicsit átalakult, hiszen Oroszország kizárásával át kellett szervezni a selejtezőket. A 23-24. helyen rangsorolt bajnokságok győztesei, amelyek Svédország és Lengyelország, az 1. selejtezőkörből a 2. selejtezőkörbe kerülnek át.

Emellett a címvédő a bajnokságban korábban elért helyezése alapján szintén részvételi jogot szerzett, így a bajnoki ágon is történtek változások. A Sahtar Doneck, a legmagasabb klubkoefficienssel rendelkező csapat bekerült az alapszakaszba. A következő a sorban a Dinamo Zagreb, amelyet a 2. selejtezőkörből a rájátszásba soroltak át. Hozzájuk csapódik a Ferencváros, valamint a Qarabağ, amelyek az 1. selejtezőkörből szintén a másodikba kerültek át.

Az Európa-liga címvédője már korábban jogot szerzett arra, hogy itt legyen, ezért a nem bajnoki ágon sem maradt minden ugyanúgy. A legmagasabb együtthatóval rendelkező csapat itt a Benfica, akiket a 3. selejtezőkörből azonnal a csoportkörbe soroltak. Őket követi a Slavia Praha, valamint a Red Bull Salzburg, akiket a 2. selejtezőkörből a harmadikba tettek át.

Mikor kezdődik és zárul a bajnokság?

A fordulók időpontjai egy ideje már nyilvánosak, hiszen a bajnokság már kezdetét vette. A korábbi évekkel ellentétben lesz egy hét, amikor a kedd és szerda mellett csütörtökön is rendeznek meccseket.

Az első selejtezőkör még június 18-án kezdődött meg, a rájátszást augusztusban lehetett megnézni, most pedig az alapszakaszos mérkőzések kerülnek megrendezésre. Az első forduló szeptember 17. és 19. között játszódik, majd jön a második, amire már csak október elején kerül sor. A BL végére pedig jövő év májusáig kell várni, hiszen az elődöntőket április végén rendezik, míg a döntő május 31-én lesz a már említett müncheni Allianz Arénában.

Mire számíthatunk az egyenes kieséses szakaszban?

Amint megvan a legjobb 24 helyezett, onnantól fogva megkezdődik az egyenes kieséses szakasz. A döntő kivételével mindegyik meccs oda-visszavágós rendszerben zajlik majd le. Amikor a két találkozó véget ért, akkor az összesítésben a legtöbb gólt szerző csapat jut tovább a következő körbe, a másik kiesik.

Amennyiben a második összecsapás a rendes játékidőben nem dől el, tehát döntetlen az állás, akkor 2x15 perces hosszabbítás veszi kezdetét. Ha még ekkor is döntetlen, akkor büntetőpárbajra kerül sor. A döntőben viszont már csak egy mérkőzést játszanak, ahol a legjobb nyer.

Azt viszont, hogy ki az esélyes, nehéz megtippelni. A tavalyi BL-t Carlo Ancelotti csapata, a Real Madrid nyerte, akiknek ez volt a 14. győzelmük ebben a sorozatban. A királyi gárda a Borussia Dortmund felett arattak győzelmet, ráadásul 2-0-ra verték őket. Az biztos, hogy akkor megérdemelten emelhették magasba a serleget. Idén viszont más csapatok is győzni szeretnének.

Az egyik legnagyobb esélyes ebben a szezonban a Manchester City és a Bayern München, de a kisebb csapatok sem adják fel küzdelem nélkül, ők is szeretnének egyszer a csúcsra jutni. Azért a Real Madrid sem adja olcsón a kupát, ahogy a PSG és a Borussia Dortmund is szeretne a döntőbe jutni. Bár előzetesen nem sok esélyt adtak utóbbinak, azért még nem kell leírni őket.

Szurkolhatunk a magyaroknak is?

Miért ne? A Ferencváros ott van a legjobbak között, hiszen ők lettek az OTP Bank Liga győztes csapata. Ezzel jegyet váltottak a 2024-2025-ös BL-be. Az elsődleges feladat, hogy a csapat minél többször játszhasson a legrangosabb európai kupában. Mindenképpen el kell kerülni a tavalyi meglepetést okozó tényezőket, amikor a félprofi játékosokból álló ferörei csapat győzedelmeskedett felettünk.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a kétszeres olimpiai bajnok sprinter - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 16:45 ]
Az asztalitenisz iskolai népszerűsítését tűzte ki célul három szerbiai és magyarországi sportegyesületes, s a fogyatékkal élő fiatalokat is be szeretnék vonni az aktivitásokba. Az „Inter Pingpong in schools” elnevezésű, új határon átnyúló projekt az Interreg VI-A IPA Magyarország–Szerbia Program támogatásával...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 12:51 ]
A hódsági Tekstilac 2:1-re nyert a Szerb Szuperliga 8. fordulójában a TSC ellen a Palánkán megrendezett találkozón. A vendégek egy félidőt emberelőnyben játszottak, de a topolyai csapat nem tudott pontot szerezni. Végig esőben zajlott a mérkőzés, ami rányomta bélyegét a játékosok teljesítményére is. Az első...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 8:46 ]
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók. A 23 éves Piastrinak ez pályafutása második futamgyőzelme, az elsőt július végén a Hungaroringen aratta. Az ausztrál pilóta mögött a pole...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:30 ]
Beolvasás folyamatban