Szerbia
Kétnapos magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó Nišben
Betűméret:             

Kétnapos magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó kezdődik vasárnap délután Nišben.

Orbán Viktorral együtt a magyar kormány csaknem minden minisztere részt vesz a megbeszéléseken, amelyek egyrészt az együttes plenáris ülésen, másrészt az érintett magyar és szerb miniszterek kétoldalú találkozóin zajlanak majd.

Orbán Viktor és vendéglátója, Aleksandar Vučić miniszterelnök hétfő reggel megtekintik a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely egy fontos közlekedési folyosó részét képezi, majd Nišben négyszemközt tárgyal a két kormányfő.

A két ország kormányának együttes plenáris ülése után kerül sor a tárgyalások eredményeként megszülető egyezmények aláírására és a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatójára.

Délután Orbán Viktor és Aleksandar Vučić a kormányzati rendezvénnyel párhuzamosan zajló üzleti fórumon, majd az OTP Nišben kialakított regionális központjának megnyitásán szólal fel - ismertette a programtervezetet a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Noha a két ország árucsereforgalma nő, Szerbia kétszer annyit importál északi szomszédjától, mint amennyit exportál. A szerb kormány bejelentése szerint az együttes kormányülés egyik célja az új magyar befektetések idevonzása és a kivitel növelése. A két ország közötti árucsere 1,1 milliárd euró. A Magyarországra irányuló szerbiai kivitel az össz szerbiai export 3 százaléka. Szerbia főként áramot, villamosipari felszereléseket, pótkocsikat, műtrágyát és mezőgazdasági termékeket szállít Magyarországra.

A két ország kormányfőinek ma kezdődő találkozóját Orbán szeptember 5-ei belgrádi látogatása alkalmával jelentették meg. Akkor a két kormányfő a migránsválságról tárgyalt, s a magyar miniszterelnök azt mondta, Magyarország érdeke, hogy Szerbiába illegálisan egyetlen migráns se léphessen be. (MTI, Beta, RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma van a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) napja, illetve ma ünnepli alapításának 22. évfordulóját is. Az esemény alkalmából rendezett ünnepségen Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy soha nem volt még ekkora belső nyomás a különböző külföldi szolgálatok részéről, amelyek el akarják téríteni...
2024. OKTÓBER 17.
[ 13:29 ]
A szerb kormány több mint 178 millió eurós hitelt vett fel a Deutsche Banktól a metró megépítéséhez, közölte honlapján a kormány. Szerbia nemrégiben fogadta el a Deutsche Bank hongkongi fiókjával, szeptember 20-án aláírt hitelmegállapodás megerősítéséről szóló törvényjavaslatot. A pontosan 178.382.740 eurós...
2024. OKTÓBER 16.
[ 17:33 ]
Az Európai Parlament ma kijelölte azokat a politikai csoportokat, amelyek a Nyugat-Balkánért fognak felelni, az új szerbiai jelentéstevő pedig a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből (S&D) kerül majd ki. Ugyanez a csoportosulás felel majd Albániáért is, jelentette a Tanjug tudósítója. A...
2024. OKTÓBER 16.
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban