Szerbia
Letartóztatások, törvénymódosítási tervek és biztonsági intézkedések a belgrádi számszeríjas támadás után
Betűméret:             

Két férfit őrizetbe vettek a hétvégi belgrádi számszeríjas támadással összefüggésben, és további házkutatásokat tartanak, a biztonsági készültséget vörös szintre emelték, és a fegyvertartási törvény szigorítását tervezik - jelentette be vasárnap Ivica Dačić szerb belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt. A súlyosan sebesült csendőr önvédelemből lelőtte a támadót. A csendőrt kórházba szállították, megműtötték, állapota stabil.

A szerb belügyminiszter azonnal közölte, hogy a támadást "a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak" tekintik. Hozzátette: a támadás "több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető". A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, amely Szaúd-Arábiában elterjedt.

Ivica Dačić vasárnap leszögezte, a terrorizmus nem győzheti le Szerbiát, ezért az éjszaka folyamán a rendőrség több helyszínt is átvizsgált. Mint mondta, vannak vahhábita emberek Szerbiában. "Az egy dolog, hogy megfigyeljük a tevékenységüket, de a konkrétan elkövetett bűncselekmények, egészen pontosan a Miloš Jevremović csendőrt ért támadás viszont más lapra tartozik. Meg kell találni a megfelelő ok-okozati kapcsolatot ezek a vahhábiták és a konkrét események között" - húzta alá. Ennek érdekében sok embert kihallgattak, két személyt pedig előzetes letartóztatás alá helyeztek. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a házkutatások során talált bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy szélsőséges csoportokhoz tartozó emberekről van szó, azt viszont majd az ügyészség állapítja meg, hogy volt-e közük a szombati esethez.

A szombati támadás elkövetője a 25 éves Miloš Žujović, vallási nevén Salahudin volt. Megállapították, hogy szombat délelőtt a Belgrádhoz közeli Mladenovacról érkezett a szerb fővárosba, és előbb a zsinagógához ment, ahol sok rendőr tartózkodott, ezért inkább az izraeli nagykövetség felé indult el. Ivica Dačić szerint vélhetőleg az elsődleges célpontja a zsinagóga volt.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a támadást számszeríjjal hajtották végre, olyan fegyverrel, amelynek megvásárlásához, illetve birtoklásához nem kell hatósági engedély. Mint mondta: meg kell változtatni a törvényt, hogy engedély nélkül ne lehessen az emberi életre veszélyes fegyvert vásárolni. Rámutatott, hogy a konkrét fegyver 6900 dinárba került. Az interneten is árusító fegyverüzletek honlapján ennek az árnak a feléért is vásárolható már hasonló erősségű nyílpuska.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök is megszólalt az ügyben. Közölte, hogy Szerbiában vallásszabadság van, az elfogott férfiak viszont szélsőséges és terrorista körökhöz tartoznak. Hozzátette: a statisztikák szerint Szerbia a legbiztonságosabb európai országok között van, Belgrád pedig a világ legbiztonságosabb városainak egyike, az emberek nyugodtak lehetnek, Szerbia elég erős ahhoz, hogy leszámoljon a terrorizmussal, írja összefoglalójában az MTI belgrádi tudósítója.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Peter Stano, az Európai Unió szóvivője kijelentette, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Koszovó függetlenségének elismerése a Belgrád és Pristina közötti tárgyalási folyamat lezárásának a következménye lesz, de ugyanakkor leszögezte, hogy nem ez a célja a párbeszédnek. Elmondta hogy a Belgrád és Pristina...
2024. JÚLIUS 1.
[ 17:58 ]
A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) adatai szerint a 2013 és 2023 közötti időszakban 10.469-en döntöttek úgy, hogy véget vetnek életüknek Szerbiában. Csak tavaly 668 ember követett el öngyilkosságot az országban, ebből 496 férfi és 172 nő – ami az elmúlt tizenegy év óta a legalacsonyabb szám – áll a RZS...
2024. JÚLIUS 1.
[ 15:56 ]
A montenegrói rendőrség kihallgatta annak a férfinak a feleségét, aki szombaton Belgrádban az izraeli nagykövetség előtt megsebesített egy szerb csendőrt. A nő telefonját lefoglalták, és szakértői vizsgálatra küldik Szerbiába – közölte hétfőn Ivica Dačić belügyminiszter. A Pink TV vendégeként a belügyminiszter...
2024. JÚLIUS 1.
[ 12:46 ]
Beolvasás folyamatban