Szerbia
Ma érkezik a francia elnök, több témáról tárgyal majd szerb kollégájával
Betűméret:             

Emmanuel Macron francia elnök ma kétnapos látogatásra érkezik Szerbiába, amely során számos témáról tárgyal Aleksandar Vučić szerb államfővel.

A tervek szerint Macron gépe 18 óra körül száll le Belgrádban, Vučić pedig a Szerbia Palota előtt fogja fogadni.

Macron és Vučić találkozója után a szerb és a francia delegáció képviselői több kétoldalú dokumentumot írnak alá a két vezető jelenlétében.

Macron holnap ellátogat az újvidéki Szerb Matica Képtárába, és beszédet mond az ifjúsággal és a mesterséges intelligenciával foglalkozó fórumon. A szerbiai látogatása végén egy táblát is felavat annak apropóján, hogy befejeződtek a belgrádi Nikola Tesla repülőtér korszerűsítésének munkálatai.

Az Élysée-palota közölte: Macron Belgrádban ismételten támogatásáról biztosítja Szerbiát az európai útján, de látogatása alkalmat ad arra is, hogy a gazdaságról, az egészségügyről, az energiáról, a kultúráról és a mesterséges intelligenciáról beszélgessen Vučićtyal.

Macron és Vučić várhatóan megvitatják Franciaország Szerbiának nyújtott támogatását a zöld gazdaságra való átállásban, valamint a francia cégek részvételét a belgrádi metró építésében, de szó lesz a belgrádi repülőtérről is.

A találkozó egyik fontosabb témája Szerbia azon törekvése lesz, hogy szeretne Rafale vadászbombázó repülőgépeket vásárolni, erről a két fél áprilisban, Vučić párizsi látogatása során is tárgyalt.

Vučić szerint több milliárd eurós megállapodásról van szó, de a gépek számát nem részletezte.

Az államő elmondta továbbá, hogy Szerbia azon is dolgozik, hogy megállapodjon a francia áramszolgáltató társasággal, hogy az országnak 10 év múlva ne legyen gondja az áramellátással. A nukleáris hulladék szerbiai tárolásáról szólva Vučić azt mondta, „erről nem esett szó, vannak törvényeink, amelyek ezt megakadályozzák”.

A megbeszéléseken nem marad el Koszovó kérdésének megvitatása sem.

Szerbia és Franciaország fejlett gazdasági együttműködést alakított ki. A nyugat-balkáni francia befektetések több mint 80 százaléka Szerbiában van. Szerbia és Franciaország évente több mint kétmilliárd euró értékben cserél árut és szolgáltatásokat. Szerbiában több mint 100 francia cég működik, amelyek mintegy 12 ezer személyt foglalkoztatnak.

Vučić és Macron a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt találkoztak utoljára, az Elysée-palotában tartott fogadáson, amelyet a francia elnök adott a világ számos vezetőjének.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pedagógustiltakozás Belgrádban - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:06 ]
A hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon ma 27.441 jelentkezőt, köztük 1364 gyermeket vizsgáltak meg Szerbia egészségügyi intézményeiben az ingyenes megelőző vizsgálatok akciója keretében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint több mint 2000 állampolgárt utaltak be további diagnosztikára,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 20:06 ]
Mától a polgárok SMS-ben figyelmeztető üzeneteket kapnak elemi csapás, veszélyes időjárás vagy környezeti katasztrófa alkalmával. Mától üzembe helyezték azt az elektronikus platformot, amely természeti katasztrófa vagy műszaki-technológiai baleset veszélyének bejelentése vagy bekövetkezése esetén a sürgős...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:44 ]
Új onkológiai intézet kiépítését kezdik meg hamarosan Szerbiában, amely közvetlenül a belgrádi Tyrs utcai 2-es számú kórház mellett kap majd helyet, s amely “francia szabványok” szerint fog működni és 25 százalékkal növelné az eddigi onkológiai kórházak kapacitását, jelentette ki a Politikának adott interjújában...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban