Szerbia
Ha a kormány nem teljesíti vállalásait, a pedagógusok szeptember közepén sztrájkba lépnek
Betűméret:             

A négy reprezentatív oktatási szakszervezet képviselői ma bejelentették, hogy ha a szerb kormány nem teljesíti maradéktalanul a korábban aláírt jegyzőkönyvben foglaltakat, szeptember 16-án tiltakozást szerveznek egész Szerbiában.

A Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezeti Uniójának szóvivője, Mirjana Gašić, a kormány épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első két hétben a tanév megszokott módon kezdődik, úgy, ahogy minden tanévnek el kellene indulnia. Hozzátette, hogy ez a 14 nap határidőt ad a kormánynak arra, hogy tárgyalásra hívja a szakszervezetek képviselőit.

„Ha a kormány továbbra is hallgat, akkor októberben intenzív megmozdulásokra számíthatunk, egészen addig, amíg sikeresen nem gyakorolunk nyomást a kormányra, hogy komolyan vegyen minket a költségvetés elfogadása előtt” – figyelmeztetett Gašić.

A sajtótájékoztatón a négy reprezentatív szakszervezet feltette a kérdést, miért nem akarja a kormány teljesíteni a jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségeket. Dobrivoje Marjanović, a Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke elmondta, hogy pontosan 11 hónappal ezelőtt írtak alá egy dokumentumot az illetékesekkel, amely Protokoll néven ismert. Kiemelte, hogy a kormány közlése szerint nincs elég pénz ahhoz, hogy 2024 végére a kezdő tanárok fizetése százalékosan megegyezzen a köztársasági átlaggal. Jelenleg a kezdő tanárok fizetése 86.000 dinár, miközben a köztársasági átlag 96.000 dinár.

„A szakszervezetek egységesen, széles körben és tömegesen szeptember 16-án munkabeszüntetést és tiltakozásokat hirdetnek minden városban és iskolai igazgatóságban Szerbiában” – mondta Valentina Ilić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pedagógustiltakozás Belgrádban - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:06 ]
A hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon ma 27.441 jelentkezőt, köztük 1364 gyermeket vizsgáltak meg Szerbia egészségügyi intézményeiben az ingyenes megelőző vizsgálatok akciója keretében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint több mint 2000 állampolgárt utaltak be további diagnosztikára,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 20:06 ]
Mától a polgárok SMS-ben figyelmeztető üzeneteket kapnak elemi csapás, veszélyes időjárás vagy környezeti katasztrófa alkalmával. Mától üzembe helyezték azt az elektronikus platformot, amely természeti katasztrófa vagy műszaki-technológiai baleset veszélyének bejelentése vagy bekövetkezése esetén a sürgős...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:44 ]
Új onkológiai intézet kiépítését kezdik meg hamarosan Szerbiában, amely közvetlenül a belgrádi Tyrs utcai 2-es számú kórház mellett kap majd helyet, s amely “francia szabványok” szerint fog működni és 25 százalékkal növelné az eddigi onkológiai kórházak kapacitását, jelentette ki a Politikának adott interjújában...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban