Szerbia
Pristina ideiglenesen lezárt két adminisztratív átkelőt
Betűméret:             

Kilencedik napja tart a szerb intézmények blokádja Koszovó északi részén. Raša Rojević, a Kosovska Mitrovica-i Körzet Polgári Egyesület elnöke tegnap este elmondta, a koszovói kormányfő intézkedéseire válaszként lezárták a Merdare, a Jarinje és a Brnjak határátkelőket. A pristinai hatóságok ezt követően lezárták a forgalmat a Brnjak és a Merdare átkelőn, tudósít az RTS.

Rojević ma kijelentette, október 1-jéig várják a helyzet rendezését, ellenkező esetben radikálisabb intézkedéseket tesznek. A Tanjugnaj nyilatkozva elmondta, ma reggel a koszovói oldalról is lezárták a Merdare és a Brnjak átkelőket, Jarinjén azonban nincs fennakadás a forgalomban.

Hozzátette, nem az a céljuk, hogy torlódás alakuljon ki az adminisztratív átkelőkön, hanem az, hogy civilizált módon a nemzetközi közösség tudtára adják, milyen a helyzet Koszovóban.

A koszovói rendőrség tegnap dokumentumhamisítás gyanújával kihallgatta Zoran Todićot, a Szerb Lista képviselőjét, aki elmondta, politikai eljárásról van szó.

Miroslav Lajčák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja tegnap Pristinában tartózkodott, hogy előkészítse a tárgyaló felek közötti párbeszéd következő fordulóját. Miután találkozott Beslik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettessel, elmondta, megállapodtak a párbeszéd folytatásában, de részleteket nem közölt. A találkozón az Ibar folyón lévő híd megnyitásáról is szó volt, s Lajčák megismételte, hogy a Kosovska Mitrovica-i hidat meg kell nyitni a forgalom előtt, de „csak Pristina nemzetközi partnereivel együttműködve”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan (*.*.62.248)
2024. SZEPTEMBER 9. [ 9:02 ]

Ezt a Pristinai helyzetet mar egyene sbe kellene mar hozni ebbol senkinek sincsen bevetele csak kara vesztesege


Pedagógustiltakozás Belgrádban - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:06 ]
A hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon ma 27.441 jelentkezőt, köztük 1364 gyermeket vizsgáltak meg Szerbia egészségügyi intézményeiben az ingyenes megelőző vizsgálatok akciója keretében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint több mint 2000 állampolgárt utaltak be további diagnosztikára,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 20:06 ]
Mától a polgárok SMS-ben figyelmeztető üzeneteket kapnak elemi csapás, veszélyes időjárás vagy környezeti katasztrófa alkalmával. Mától üzembe helyezték azt az elektronikus platformot, amely természeti katasztrófa vagy műszaki-technológiai baleset veszélyének bejelentése vagy bekövetkezése esetén a sürgős...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:44 ]
Új onkológiai intézet kiépítését kezdik meg hamarosan Szerbiában, amely közvetlenül a belgrádi Tyrs utcai 2-es számú kórház mellett kap majd helyet, s amely “francia szabványok” szerint fog működni és 25 százalékkal növelné az eddigi onkológiai kórházak kapacitását, jelentette ki a Politikának adott interjújában...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban