Szerbia
Incidensek nélkül zajlott le a Pride Belgrádban
Betűméret:             

Incidensek nélkül zajlott le szombat délután a Pride Belgrádban. A résztvevők visszatértek a Manjež parkba, ahonnan a felvonulás indult. Elhaladtak a szerb kormány és a parlament épülete előtt is, s idén sem kértek mást, mint hogy a rendszer ugyanúgy kezelje a közösség tagjait, ahogy a többi polgárt, szexuális irányultságuktól függetlenül.

A felvonuláson több ezer ember vett részt. Az idei Pride szlogenje Az emberek jelentik a büszkeséget (Ponos su ljudi).

A felvonulók többek között azt kérik, hogy hozzák meg az azonos nemű párokról szóló törvényt, amire már évek óta várnak, az LMBTQ közösség tagjaival szembeni gyűlöletbeszéd és bűncselekmények esetén a hatóságok gyors és megfelelő reakcióját várják, a hatalom képviselőitől pedig, hogy nyilvánosan ítéljék el az ilyen cselekményeket.

Az idei Pride-on a szerb kormányt négy miniszter képviselte, mégpedig Tanja Miščević, Jelena Begović, Tomislav Žigmanov és Tatjana Macura.

Tanja Miščević európai integrációs miniszter elmondta, tárgyalnak az azonos nemű párokról szóló törvényről, ami nem „tabutéma”. Újságíróknak nyilatkozva elmondta, ez a téma a polgárok egy részének jogvédelmét öleli fel. Hozzátette, a tárgyalások folytatódnak, de nem hiszi, hogy a párbeszéd hamar befejeződik, írja a FoNet.

Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter a felvonuláson elmondta, a parlamenten áll a döntés, hogy jogilag szabályozzák-e az azonos nemű párok kapcsolatát Szerbiában, mivel a tárca már elkészítette a törvényjavaslatot.

„A civil szervezetek és más politikai szereplők részéről is vannak kezdeményezések, s hisszük, hogy törvényi szabályozásra van szükség” – nyilatkozta az újságíróknak Žigmanov a Manjež parkban.

„Szigorúan tilos a diszkrimináció mindenkivel szemben, s azért vagyunk itt, hogy megmutasssuk, minden polgárt azonos jogok illetnek meg. A diszkriminációnak nincs helye a társadalomban. A szerb kormány négy miniszterének jelenléte a Pride-on azt üzeni, hogy ez a kormány egyértelmű álláspontja” – mondta a tárcavezető, aki azonban nem kívánta kommentálni Aleksandar Vučić államfő azon kijelentését, miszerint, amíg ő hatalmon van, nem hozzák meg az azonos nemű párokról szóló törvényt, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pedagógustiltakozás Belgrádban - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:06 ]
Szerbia kész minden szükséges segítséget megadni a Kelet-Közép-Európát sújtó árvizek áldozatainak – jelentette ki hétfőn Aleksandar Vučić szerb államfő. "A Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Ausztriát és Magyarországot sújtó árvizek tragikus következményei miatt legmélyebb részvétemet fejezem ki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 13:45 ]
A hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon ma 27.441 jelentkezőt, köztük 1364 gyermeket vizsgáltak meg Szerbia egészségügyi intézményeiben az ingyenes megelőző vizsgálatok akciója keretében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint több mint 2000 állampolgárt utaltak be további diagnosztikára,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 20:06 ]
Mától a polgárok SMS-ben figyelmeztető üzeneteket kapnak elemi csapás, veszélyes időjárás vagy környezeti katasztrófa alkalmával. Mától üzembe helyezték azt az elektronikus platformot, amely természeti katasztrófa vagy műszaki-technológiai baleset veszélyének bejelentése vagy bekövetkezése esetén a sürgős...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban