Szerbia
Szerb elnök: Teljesen egyértelmű, hogy a koszovói vezetés elűzné a helyi szerbeket
Betűméret:             

Teljesen egyértelmű, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök el akarja űzni a koszovói szerbeket - közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kedden Belgrádban annak kapcsán, hogy az elmúlt éjszaka koszovói rendőrök Kosovska Mitrovica északi részén megvertek három szerb férfit, majd az ezt videóra vevő társukkal együtt előállítottak őket.

A szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy 72 órán belül közli, milyen követelései lesznek Szerbiának az esetet követően, és rámutat arra is, milyen ígéreteket nem tartott be a nemzetközi közösség.

Aleksandar Vučić kedden Miroslav Lajčákkal, a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal, valamint Christopher Hill amerikai nagykövettel egyeztetett, majd közölte: rövid és hosszabb távú javaslatokkal is előáll majd a helyzet kezelését illetően, és október folyamán a parlament előtt is ismerteti elképzeléseit a koszovói helyzettel kapcsolatban.

Megfogalmazása szerint most már teljesen egyértelmű, hogy Albin Kurti a koszovói nép elűzését és megsemmisítését tűzte ki célul, és ezt most már nemcsak a szerbek látják. Ezért Szerbiának harcolnia kell a világban elfoglalt helyzetéért, és szövetségeseket kell találnia.

Elégedetlenségének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség csak szóban ítéli el a Koszovóban történteket, a tettek szintjén viszont semmi nem történik. Hozzátette: Szerbia mindig készen áll a párbeszédre, de nem fogja megengedni, hogy elűzzék a koszovói szerbeket az otthonaikból.

Az MTI híre szerint a koszovói szerbek 12 napja tiltakoznak azért, mert a koszovói rendőrség augusztus 30-án razziát tartott a szerb kormány észak-koszovói szerveinek épületeiben, majd elfoglalta az objektumokat, elszállította az ott tárolt dokumentumokat, és nem engedte be a szerb dolgozókat.

A hivatalos pristinai álláspont szerint az akció célja a koszovóiakkal párhuzamosan működtetett szerbiai intézmények felszámolása volt, míg a belgrádi vezetés és a helyi szerbek úgy vélik, hogy a koszovói kormány az ott élő szerb kisebbséget akarta megfélemlíteni és elüldözni. A pristinai kormány szombat reggel lezárt két határátkelőt Koszovó és Szerbia között, miután a határ szerbiai oldalán élők egy csoportja blokád alá vonta az odavezető utakat, és nem engedte át a koszovói dokumentumokkal rendelkezőket, ám a határt még aznap este újra megnyitották.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pedagógustiltakozás Belgrádban - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:06 ]
Szerbia kész minden szükséges segítséget megadni a Kelet-Közép-Európát sújtó árvizek áldozatainak – jelentette ki hétfőn Aleksandar Vučić szerb államfő. "A Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Ausztriát és Magyarországot sújtó árvizek tragikus következményei miatt legmélyebb részvétemet fejezem ki...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 13:45 ]
A hétvégi ingyenes szűrővizsgálatokon ma 27.441 jelentkezőt, köztük 1364 gyermeket vizsgáltak meg Szerbia egészségügyi intézményeiben az ingyenes megelőző vizsgálatok akciója keretében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint több mint 2000 állampolgárt utaltak be további diagnosztikára,...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 20:06 ]
Mától a polgárok SMS-ben figyelmeztető üzeneteket kapnak elemi csapás, veszélyes időjárás vagy környezeti katasztrófa alkalmával. Mától üzembe helyezték azt az elektronikus platformot, amely természeti katasztrófa vagy műszaki-technológiai baleset veszélyének bejelentése vagy bekövetkezése esetén a sürgős...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban