Szerbia
Vučić jóváhagyta a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását
Betűméret:             

Visszaállíthatják Szerbiában a kötelező sorkatonai szolgálatot, az erről szóló jóváhagyást Aleksandar Vučić szerb elnök már alá is írta, de a kormánynak is jóvá kell hagynia.

Aleksandar Vučić szombaton jelentette be, hogy aláírta azt a jóváhagyást, amely szerint 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be Szerbiában. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan elfogadja ezt a döntést.

"Szeretném hinni, hogy mindannyian megértik, mennyire szükségünk van erős hadseregre, mennyi fegyvert kell még vásárolnunk, gyártanunk, előállítanunk. Nem az a vágyunk, hogy bárkit is megtámadjunk, és ezt nem is fogjuk tenni. Az viszont igenis a vágyunk, hogy elrettentsük mindazokat, akik minden nap, szüntelenül fenyegetnek bennünket” – hangoztatta Vučić.

A szerb elnök egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a férfiak számára 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be Szerbiában, míg a nők önként jelentkezhetnének a kiképzésre. Véleménye szerint a kötelező katonai szolgálatot úgy kellene bevezetni, hogy az ne ijessze el az embereket, ezért senki ne távozzon az országból.

Mint mondta, 75 nap igazán rövid időszak, "ez a legkevesebb, amit bárki megtehet az országáért". Hozzátette: pénzügyi juttatást is kapnának a katonák a kaszárnyákban töltött idejük alatt, ami ugyan megterhelné a költségvetést, de többszörösen megtérülne.

A 2010-ben megszüntetett kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását még januárban kezdeményezte a szerb hadsereg vezérkara, mert úgy ítélte meg, hogy a katonaság védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni.

Miloš Vučević miniszterelnök tavaly még védelmi miniszterként beszélt arról, hogy voltaképpen nem is kellene ismét bevezetni a sorkatonai szolgálatot, mert az soha nem szűnt meg, "csak felfüggesztették", ezért ezt a felfüggesztést kellene visszavonni. Indoklása szerint szükség lenne a katonai állomány feltöltésére, ugyanis már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ebből következően a tartalékos állomány is hiányos és elöregedett, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Karcsi Karcsi (*.*.106.156)
2024. SZEPTEMBER 18. [ 15:26 ]

Bela68-nak sajnos el van kicsit tajolva. Ugyan azok a partok es emberek vannak hatalmon mint a 90-es evekben (kozmetialilag a SRS-t SNS-nek hivjak) csak hozzajuk csatlakozott Vucic Magyarjainak Szovetsege. A fiatalok a penzre gontolnak es nem fiu-lany kerdesekrol gondolkoznak mert mindeki tudja melyik WC-t hasznalja. Milyen bakasagrol abrandozik aki kivan katona lenni szolgalhat onketeskent, a fiatalok javanak idovesztes. A 90-es evekeben mig meg nem erkeztek a behivok nagyon sokan a katonsagban eltolott evekre buszkek voltak csak valahogy nem szivesen akartak bevonulni... .Az UKR haboruert tudni, hogy Moszkva felelos nem Brusszel.


Béla68 (*.*.67.153)
2024. SZEPTEMBER 18. [ 8:23 ]

Makai Ákos, köszönöm, a pálesz megvolt, ilyen járványos helyzetben kiemelten szükség van rá. A fiatalságot nem szeretném sértegetni, munkatársaim állítják magukról, 30+ évesen a szülőknél laknak, jó esetben már állandó munkahelyük van. Persze nem lehet általánosítani, de a "tetteimnek van következménye" tapasztalat sokuknak már későn jön, persze az oktatás kiválthatná egy részét, ha a tanároknak lennének jogaik. A rezsimek jönnek-mennek, de a katonaság marad (lásd árvíz védekezés).


attila84 (*.*.2.243)
2024. SZEPTEMBER 17. [ 20:00 ]

A fegyvereket meg katonaságot el kéne felejteni... be kell látni, hogy a nagyhatalmak akarata érvényesül, hiába akarunk katonaságot, úgyse bírunk semmit... a pénznek hasznosabb helye is lenne... egészségügy, oktatás, közlekedés, ipar...


Makai Ákos (*.*.62.225)
2024. SZEPTEMBER 17. [ 16:45 ]

Kedves Béla68. Ahelyett, hogy a fiatalabb generáció képviselőit sértegeti, inkább igyon meg egy-két páleszt és nosztalgiázzon a katonaságnál eltöltött idejéről. A mostani szerbiai rezsim szinte semmiben sem különbözik a milosevityi rendszertől, max sajkacsa és suba helyett öltönyt és nyakkendőt viselnek a képviselői. A fiatalok jó része pedig meg nagyon is tisztában van ezzel.


Cinike (*.*.27.165)
2024. SZEPTEMBER 17. [ 9:27 ]

Béla, Béla, Béla, '91-ben volt 23 éves és ez a véleménye?


Béla68 (*.*.67.153)
2024. SZEPTEMBER 16. [ 15:32 ]

Karcsi Karcsi Karcsi, én azért nem hasonlítanám össze milosevics behívóit ( egy olyan háborúba, mellyel magam sem értettem egyet) a mostani tervekkel. A mai fiatalok más gondokkal küzdenek, egy részük azt sem tudja eldönteni, hogy fiú e vagy lány. De nem kell félni, a leendő bakaság már nem lesz olyan, mint a mi időnkben volt ( Sanyika civil szervezetei erről gondoskodnak, mint az oktatás terén is ). Viszont a Brüsszeli vezetés sokat tehetne azért, hogy a konfliktussal a szomszédban, ne keljen megismerkedni fiataljainknak.


Béla (*.*.62.173)
2024. SZEPTEMBER 15. [ 17:22 ]

Hajrá Vucsity Magyarjainak Szövetsége! Ti már önkéntesek is lehettek,ne várjátok a behivót...


Karcsi Karcsi (*.*.106.156)
2024. SZEPTEMBER 14. [ 20:39 ]

Na a VMSZ megszavazza? ...Azok fiai akik MIlosevic mozgositatol szoktek... Kell ez nekunk?


Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egykori vezetője fiával, Milannal együtt közös munkareggelin vett részt Albin Kurti koszovói kormányfőnél. A Kossev jelentése szerint Čanakot és fiát hétfőn fogadta Kurti, valamint Nenad Rašić közösséggel és visszatéréssel megbízott miniszter, de a találkozón jelen...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:43 ]
Szerbiai látogatásra érkezett ma Pietro Parolin vatikáni államtitkár a Belgrádi Főegyházmegye megalakulásának 100. évfordulója alkalmából. Parolint Dejan Ristić információs és távközlési miniszter fogadta a Nikola Tesla belgrádi repülőtéren, de jelen volt még Vladimir Roganović, az egyházak és vallási...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:42 ]
Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet hidrológusa ma azt mondta, hogy Szerbiában nem várható olyan súlyos helyzet a Duna vízállása és pusztító árvizei miatt, mint Európa más országaiban, különösen Romániában, Magyarországon, Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban. A szakember a...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 9:31 ]
Beolvasás folyamatban