Szerbia
Vučić a koszovói szerbek veszélyeztetett vallási örökségének védelméről egyeztetett Parolin bíborossal
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma találkozott Pietro Parolin bíborossal, a Szentszék államtitkárával, akivel a rendszeres politikai párbeszéd minden szinten történő fenntartásáról tárgyalt, valamint a szerb vallási értékek és kulturális örökség védelméről és helyreállításáról Koszovóban.

Vučić hozzátette, hogy Szerbiának jó az együttműködése a római katolikus egyházzal, kölcsönös a tisztelet és arra törekszenek, hogy ezt tovább javítsák.

Elmondta, Szerbia nagyra értékeli a Szentszék elvi álláspontját Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének el nem ismerése kapcsán, valamint azt is, hogy megérti Szerbia álláspontját, amelynek alapja a nemzetközi jog tiszteletben tartása.

„Kiváló találkozónk volt Parolin bíborossal, akivel a rendszeres politikai párbeszéd minden szinten történő fenntartásáról beszélgettem, valamint Szerbia jó együttműködéséről a római katolikus egyházzal, amit a kölcsönös tisztelet jellemez, és amit tovább fejlesztenénk”, írta Vučić a buducnostsrbijeav nevű Instagram-profilon.

Az elnök kijelentette: Szerbia elkötelezett a Szentszékkel való konstruktív kapcsolatok ápolása és javítása mellett, mivel számos nemzetközi kérdésben osztja a véleményét, mindenekelőtt a keresztények és a keresztény örökség védelmében, valamint a keresztény emberi jogok előmozdításában.

„Ezzel kapcsolatban hangsúlyoztam, hogy Szerbia számára kiemelten fontos a koszovói szerb és a nem albán lakosság jogainak védelme, tiszteletben tartása és javítása, továbbá a szerb vallási és a kulturális örökség, az ortodox temetők, valamint a veszélyeztetett kulturális emlékművek védelme, különös tekintettel az UNESCO védelme alatt álló ortodox templomokra és kolostorokra”, mondta Vučić.

Az államfő közölte továbbá, hogy más olyan témákról is tárgyaltak, amelyeket mindkét fél fontosnak tart.

Parolin bíboros ma Karlócára is ellátogat, ahol a karlócai béke aláírásának 325. évfordulóját ünneplik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Marko Đurić szerb külügyminiszter reagált Albin Kurti koszovói kormányfő kijelentésére, miszerint Belgrád elkeseredésből hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a koszovói tartomány szerbjeit kívánja megsegíteni, és nem járulnak hozzá a békéhez. Đurić szerint Kurtinak és társainak nem áll szándékában...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 9:42 ]
Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója elmondta, hogy ma nem került sor háromoldalú találkozóra Brüsszelben, mert azt Besnik Bislimi, a koszovói fél tárgyalópartnere visszautasította, mivel a belgrádi delegáció ragaszkodott az olyan témákhoz, mint a szerb községek közössége (ZSO), a postai szolgáltatások,...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 21:43 ]
Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egykori vezetője fiával, Milannal együtt közös munkareggelin vett részt Albin Kurti koszovói kormányfőnél. A Kossev jelentése szerint Čanakot és fiát hétfőn fogadta Kurti, valamint Nenad Rašić közösséggel és visszatéréssel megbízott miniszter, de a találkozón jelen...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:43 ]
Beolvasás folyamatban