Szerbia
A vajdasági horvátok ellenzik, hogy Belgrádban emlékművet állítsanak Draža Mihailovićnak
Betűméret:             

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Belgrád központjában emlékművet állítanának Draža Mihailović csetnik vezetőnek.

Mint kiemelték, ez negatív hatással lesz a szerbek, a horvátok és a bosnyákok megbékélési folyamatára.

Aleksandar Šapić, Belgrád polgármestere hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a Dragoljub Mihailović emlékmű megépítését a Terazije terasza parkban.

A kezdeményezésre adott reakciójában a DSHV kijelentette, hogy az "nemcsak hitetlenkedést, hanem nem kis aggodalmat is kelt, elsősorban azokban a szerbiai állampolgárokban, akik bizonyos kisebbségi közösségekhez tartoznak, így a horvátokban is."

A párt úgy véli, hogy a kétmillió lakosú szerb főváros összetett és soknemzetiségű társadalmát olyan értékek alapján kell felépíteni és vezérelni, amelyek senkit sem veszélyeztetnek, és amelyek senkiben sem keltik a bizonytalanság érzését.

„Emellett aggódunk amiatt is, hogy egy ilyen cselekmény miatt további teher nehezedhet a horvátok, szerbek és bosnyákok megbékélési folyamataira, erre pedig senkinek sincs szüksége”, áll a közleményben.

A horvát kisebbségi párt szerint a szerbiai társadalomnak az antifasizmus pozitív vívmányaira kellene támaszkodnia.

„Elődeink és a horvát nép a Szerb Köztársaságban, amelynek sok tagja antifasiszta harcos volt – elsősorban Bácskában és Szerémségben –, sok áldozatot hozott. Ebben az értelemben a DSHV fél azoktól a negatív következményektől, amelyeket a belgrádi Mihailović-emlékmű felállítása okozhat”, áll a közleményben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Marko Đurić szerb külügyminiszter reagált Albin Kurti koszovói kormányfő kijelentésére, miszerint Belgrád elkeseredésből hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a koszovói tartomány szerbjeit kívánja megsegíteni, és nem járulnak hozzá a békéhez. Đurić szerint Kurtinak és társainak nem áll szándékában...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 9:42 ]
Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója elmondta, hogy ma nem került sor háromoldalú találkozóra Brüsszelben, mert azt Besnik Bislimi, a koszovói fél tárgyalópartnere visszautasította, mivel a belgrádi delegáció ragaszkodott az olyan témákhoz, mint a szerb községek közössége (ZSO), a postai szolgáltatások,...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 21:43 ]
Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egykori vezetője fiával, Milannal együtt közös munkareggelin vett részt Albin Kurti koszovói kormányfőnél. A Kossev jelentése szerint Čanakot és fiát hétfőn fogadta Kurti, valamint Nenad Rašić közösséggel és visszatéréssel megbízott miniszter, de a találkozón jelen...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:43 ]
Beolvasás folyamatban