Szerbia
Vučić: 10,9 vagy 11 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, Szerbiában 53.592 dinár lesz a minimálbér
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma este azt mondta, a teljes közszféra 8 százalékos béremelést kap, míg a pedagógusok és óvónők esetében 12 százalékos lesz az emelés.

„Ha az infláció 4,2 százalékos, akkor ez az életszínvonal valós növekedését jelenti, de nemcsak pedagógusaink és tanáraink számára, hanem az iskoláskor előtti intézményekben is, az óvónők esetében is 12 százalékkal emeljük a jövedelmüket, ami 50 százalékkal több, mint a minden más területen, ami jól mutatja, hogy milyen a hozzáállásunk az iskoláztatáshoz, az oktatáshoz”, nyilatkozta Vučić a Pinknek.

Hozzátette: az állam tárgyalásokat kezdeményezett néhány külföldi egyetemmel annak érdekében, hogy Szerbiába jöjjenek, így csökkenthetnék a szerbiai polgárok tanulási költségeit.

„Miért mennének az embereink Olaszországba, Svájcba vagy Nagy-Britanniába, ha ezeknek az egyetemeknek vagy tanszékeiknek egy részét el tudjuk hozni ide”,

emelte ki.

Valószínűleg 10,9 vagy 11 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Megjegyezte: az államnak az a célja, hogy az emberek itt maradjanak.

„Megpróbáljuk őket támogatni, hogy az árak alacsonyabbak legyenek, mint külföldön, és a költségeik is jóval alacsonyabbak legyenek. Hogy a szüleiknek is könnyebb legyen, ne kelljen elszakadniuk a gyerekeiktől, megengedhessék nekik a jó oktatást”, hangsúlyozta Vučić.

Szerinte mindez ösztönözni fogja a versengést a szerbiai magáncégek és az állami egyetemek között.

„Sokkal jobbnak kell lenniük, ha azt akarják, hogy legyenek egyetemistáik. Tehát nekünk tudás kell. Nem diplomákra van szükségünk”, magyarázta az államfő.

Az elnök ismételten elmondta, hogy a minimálbér emelése 13,7 százalékos lesz, vagyis 53.592 dinárra emelik az összeget, és ez kivételes hír az ország legszegényebb dolgozói számára. Hozzátette továbbá, hogy a nyugdíjakat is emelik.

„Valószínűleg 10,9 vagy 11 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, ami a nyugdíjasaink számára hatalmas emelést jelent, hamarosan jön a kormány hivatalos döntése is”, tette hozzá az elnök.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Marko Đurić szerb külügyminiszter reagált Albin Kurti koszovói kormányfő kijelentésére, miszerint Belgrád elkeseredésből hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a koszovói tartomány szerbjeit kívánja megsegíteni, és nem járulnak hozzá a békéhez. Đurić szerint Kurtinak és társainak nem áll szándékában...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 9:42 ]
Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója elmondta, hogy ma nem került sor háromoldalú találkozóra Brüsszelben, mert azt Besnik Bislimi, a koszovói fél tárgyalópartnere visszautasította, mivel a belgrádi delegáció ragaszkodott az olyan témákhoz, mint a szerb községek közössége (ZSO), a postai szolgáltatások,...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 21:43 ]
Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egykori vezetője fiával, Milannal együtt közös munkareggelin vett részt Albin Kurti koszovói kormányfőnél. A Kossev jelentése szerint Čanakot és fiát hétfőn fogadta Kurti, valamint Nenad Rašić közösséggel és visszatéréssel megbízott miniszter, de a találkozón jelen...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:43 ]
Beolvasás folyamatban