Szerbia
Vučić Brüsszelben Várhelyivel: Tájékoztattam a biztost az aggasztó koszovói helyzetről
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök ma Brüsszelben találkozott Várhelyi Olivérrel, az európai bővítési biztossal.

„Jó és nyílt beszélgetésünk volt Szerbia őszinte barátjával, Várhelyi biztossal országunk előrelépéséről az EU-csatlakozási tárgyalások folyamatában, a reformok menetrendjének és Európa Nyugat-Balkánra vonatkozó növekedési tervének végrehajtásáról. Megismételtem, hogy Szerbia lényegében és technikailag is készen áll az új lépésekre az EU-tagság felé, különösen ami a jogállamiságot, valamint a gazdasági és társadalmi integrációt illeti, és megköszöntem az Európai Bizottság támogatását”, közölte Vučić az Instagramon.

Mint hozzátette: kihasználta az alkalmat arra is, hogy tájékoztassa a biztost a koszovói aggasztó helyzetről, majd „az európai intézmények aktívabb részvételét kérte a szerb nép jogainak védelmében”.

„Köszönetet mondtam Várhelyi biztosnak a személyes elkötelezettségéért és hozzájárulásáért, melyet Szerbiának nyújtott a bővítésért felelős biztosi megbízatása alatt, és sok sikert kívántam neki az új osztályon, ahova az Európai Bizottság következő összetételében javasolták”, tette hozzá.

Ezt követően Vučić részt vett azon a munkaebéden, melyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott a nyugat-balkáni országok vezetőinek. A szerb köztársasági elnökön kívül meghívást kapott még az összejövetelre az albán, az észak-macedón és a montenegrói kormányfő, valamint Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöke és a pristinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke is.

Amint azt Brüsszelből korábban bejelentették, a találkozón áttekintik az EU és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolatokat és az együttműködést, mindezt a Nyugat-Balkán növekedési tervvel összhangban, az Európai Bizottság pedig befejezi majd a reformprogram értékelését.

Valamennyi nyugat-balkáni partner köteles volt átadni Brüsszelnek a nyugat-balkáni növekedési tervben szereplő reformjának menetrendjét, amely a régiót – köztük Szerbiát is – hatmilliárd eurós kiegészítő pénzügyi támogatáshoz juttatja a 2024-től 2027-ig tartó időszakban. A források kifizetése az egyes országok tervében meghatározott reformok sikeres végrehajtásától függ.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Karcsi Karcsi (*.*.106.156)
2024. SZEPTEMBER 19. [ 22:13 ]

Szerbia Moszkva szeretne tartozni de eurokrol almodozik...


Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma találkozott Pietro Parolin bíborossal, a Szentszék államtitkárával, akivel a rendszeres politikai párbeszéd minden szinten történő fenntartásáról tárgyalt, valamint a szerb vallási értékek és kulturális örökség védelméről és helyreállításáról Koszovóban. Vučić...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 11:45 ]
Marko Đurić szerb külügyminiszter reagált Albin Kurti koszovói kormányfő kijelentésére, miszerint Belgrád elkeseredésből hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a koszovói tartomány szerbjeit kívánja megsegíteni, és nem járulnak hozzá a békéhez. Đurić szerint Kurtinak és társainak nem áll szándékában...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 9:42 ]
Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója elmondta, hogy ma nem került sor háromoldalú találkozóra Brüsszelben, mert azt Besnik Bislimi, a koszovói fél tárgyalópartnere visszautasította, mivel a belgrádi delegáció ragaszkodott az olyan témákhoz, mint a szerb községek közössége (ZSO), a postai szolgáltatások,...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 21:43 ]
Beolvasás folyamatban