Szerbia
Lesz-e pedagógussztrájk?
Mik a tanügyi dolgozók tervei: Kedden tárgyalnak az anyagi helyzetük javításáért folytatott harc módjáról
Betűméret:             

Október 15-re, keddre hívták össze a négy reprezentatív oktatási szakszervezet képviselőit. Ekkor kellene eldönteniük, hogy a tanügyi dolgozók hogyan folytatják a küzdelmet az anyagi helyzetük javításáért, közölte a Danas.

Ezt Valentina Ilić, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet elnöke is megerősítette, majd hozzátette, hogy az ülésen elemzik annak a felmérésnek az eredményeit is, amelyet a szakszervezetek továbbítottak a tagságnak.

A tanügyi dolgozóknak ki kell választaniuk egyet a felkínált lehetőségek közül. Ezek között szerepel, hogy kezdjenek-e többnapos munkabeszüntetésbe, vagy inkább maradjanak a törvényes keretek között, és 30 perces tanórákkal sztrájkoljanak.

A felmérésben arról is megkérdezték a tanárokat, hogy támogatják-e az időszakos munkabeszüntetéssel járó törvényes sztrájkot, vagy úgy gondolják, hogy el kell fogadniuk a kormány ajánlatát, miszerint január 1-től 12 százalékkal – a többi közszférában dolgozónak pedig 8 százalékkal – emelik a tanárok fizetését.

A munkavállalóknak október 14-ig, hétfőig kell véleményt nyilvánítaniuk, Valentina Ilić szerint ekkor derül ki, hogy milyen közhangulat uralkodik a tanügyesek körében.

Szeptemberben és októberben az oktatási dolgozók reprezentatív szakszervezetei tüntetéseket szerveztek Belgrádban, illetve sztrájkoltak Szerbia számos más városában, mert elégedetlenek a kormány ajánlatával.

Azt követelik, hogy tartsák tiszteletben az Ana Brnabić miniszterelnök kormányával kötött megállapodást, miszerint a fizetésüket kiegyenlítik a köztársasági átlagbérrel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

62 nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt regisztráltak Szerbiában október 7-éig - derül ki a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adataiból. A nyugat-nílusi vírustól megbetegedett 62 személy közül 21 belgrádi. 9 dél-bácskai, 6 dél-bánsági, 5 személy van a Duna-melléki területről, 3...
2024. OKTÓBER 11.
[ 12:26 ]
Recep Tayyip Erdogan török elnök ma este kétnapos hivatalos látogatásra Belgrádba érkezett, a Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić szerb államfő fogadta. A látogatás programja szerint holnap 11:00 órakor ünnepélyes fogadást tartanak a Szerbia Palotája előtt, majd 11:20-kor találkozik a két elnök. 12:05-kor...
2024. OKTÓBER 10.
[ 22:07 ]
Az egészségügyi minisztérium azon dolgozik, hogy elősegítse a lelki egészséget, a megelőzést, a mentális zavarok korai és időben történő, félelem és ítélkezés nélküli kezelését, azzal az ígérettel, hogy országunk minden pontján több lesz az orvos és pszichológus, mondta ma Dr. Zlatibor Lončar egészségügyi...
2024. OKTÓBER 10.
[ 11:14 ]
Beolvasás folyamatban