Szerbia
Csökkent a szegénység kockázata Szerbiában
Betűméret:             

Tavaly 19,9 százalékos volt a szegénység jelentette kockázati ráta Szerbiában, ami 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2022-ben, közölte ma a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS).

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának aránya azoknak a személyeknek a számát mutatja, akiket a szegénység kockázata fenyeget, vagy akik anyagilag és szociálisan különösen rászorulók, illetve nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élnek.

Az RZS közleménye szerint a szegénységi kockázati küszöb 2023-ban átlagosan havi 29.100 dinár volt egyfős háztartásokban.

Egy háromtagú család (két felnőtt és egy 14 év alatti gyermek) esetében a szegénység jelentette kockázati küszöb 52.380 dinár volt, míg a négytagú családok (két felnőtt és két 14 év alatti gyermek) esetében 61.110 dinár.

A szegénység kockázatának leginkább a 65 év felettiek (23,5 százalék) és az 55 és 64 év közöttiek (23 százalék) vannak kitéve, míg a 25 és 54 év közötti korosztály esetében volt a legalacsonyabb (16, 8 százalék) ez a küszöb.

A háztartások típusát tekintve a szegénység kockázata a két felnőttel, és három vagy több eltartott gyermekkel rendelkező háztartásokban volt a legmagasabb (34,7 százalék), a legalacsonyabb pedig a három vagy több felnőttből álló háztartásokban (13,3 százalék).

A statisztikák szerint a munkanélküliek 50,9 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának.

Az önfoglalkoztatottaknál magasabb volt az elszegényedés kockázata (12,9 százalék), mint a munkadónál foglalkoztatottak esetében (4,9 százalék), míg a nyugdíjasoknál ez az arány 20,3 százalék volt, közölte az RZS.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes ma Moszkvában Alekszandr Bortnyikovval, az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálatának (FSZB) igazgatójával tárgyalt a Szerbia és Oroszország biztonsági struktúrái közötti együttműködés folytatásáról, valamint arról, hogy hogyan nézzenek szembe a közös...
2024. OKTÓBER 16.
[ 15:30 ]
Ma 17 órakor tartják meg Loznicában a környezetvédelmi aktivisták tiltakozását, válaszul a hatóságok közelmúltbeli döntésére, mellyel elutasították a bányászati ​​és energiaügyi törvény módosítására irányuló javaslatot, ezzel ugyanis végleg betiltották volna a lítium- és bórbányászatot. A...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A külföldi munkavállalók foglalkoztatásáról szóló törvényt kidolgozó munkacsoport elkészíti azt az 50-100 hiányszakmát tartalmazó listát, amelyet külföldi munkások is betölthetnek. Egyre több munkavállaló érkezik Szerbiába a világ különböző részeiről. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) adatai szerint...
2024. OKTÓBER 15.
[ 13:53 ]
Beolvasás folyamatban