Szerbia
Miért drágák az osztálykirándulások: Az utazási irodák és az iskolák egymásra mutogatnak
Egy egyhetes olaszországi kirándulás akár a 600 eurót is meghaladhatja
Betűméret:             

Az utazási irodák szerint a kirándulások azért drágák, mert az iskolák különleges igényeket támasztanak, míg az iskolák arra hivatkoznak, hogy betartják az oktatási minisztérium ide vonatkozó előírásait.

Dragan Subotić, a szerbiai turisztikai ügynökségek nemzeti szövetségének (NATAS) elnöke elmondta, hogy az iskolák különleges igényei miatt magasabbak a kirándulások költségei, nem pedig az ügynökségek árrése miatt, amely „egyáltalán” nem haladja meg a 10 százalékot.

A Betának nyilatkozva elmondta: a szülők a közösségi médiában és a sajtóban „telhetetlennek” mutatják be a turisztikai ügynökségeket, mintha „óriási pénzt keresnének” a gyerekek és szülők kárára.

„Az igazság az, hogy az iskolák követelményei az úti célokkal és a szolgáltatások színvonalával kapcsolatban már túlmutatnak a józan észen. A szülőknek is gyakran vannak olyan „óhajaik”, hogy a gyerekük azért utazzon egy bizonyos helyre, mert az „menőnek” számít”, mondta Subotić.

A közbeszerzésekben olyan kitételek jelennek meg, hogy a diákok szállása három- vagy négycsillagos szállodákban legyen, az adott város központjában.

Subotić elmondása szerint a szülők és az iskolák egy-egy kirándulás alkalmával számos nevezetesség meglátogatását kérik, ami belépőjegyek vásárlását vonja maga után, beleértve az éjszakai szórakozási programokat is. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy egy hét napos kirándulás Olaszországba – Firenze, Róma és Velence meglátogatásával – több mint 600 euróba kerül.

Hozzátette, hogy a magas követelmények miatt sok ügynökség nem érdekelt az iskolai kirándulások megszervezésében, az 1.200 ügynökség közül mindössze harminc foglalkozik ilyesmivel.

Svetlana Miljenović, a belgrádi 12. gimnázium igazgatója elmondta, hogy a közbeszerzéseket egy bizottság állítja össze, amelyben a szülők képviselője is részt vesz.

„A minisztériumi szabályzat szerint a diákok biztonsága érdekében ajánlott figyelembe venni az autóbuszok életkorát, valamint a félpanziós ellátást”, mondta Miljenović. Hozzátette továbbá, hogy az iskolára háruló szervezési nehézségek miatt nem támogatja ezeket a kirándulásokat, mivel ezek nem kötelező elemei az oktatásnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma 14 óra körül kezdték meg tiltakozásukat azok a környezetvédelmi aktivisták, akik ellenzik a Jadar-völgyben tervezett lítiumbánya megnyitását. A tüntetők egy órára zárták le a Loznica és Valjevo közötti főutat Brezjaknál, Loznica közelében. Szintén útzárlatot jelentettek be az ibari főút preljinai szakaszán,...
2024. OKTÓBER 19.
[ 14:58 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Afrika Szerbia számára az egyik kulcsfontosságú kontinens – a barátság, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartása és a testvéri kapcsolatok kontinense, hiszen számos afrikai ország, köztük a Szváziföldi Királyság is, baráti hozzáállást tanúsított Szerbia iránt,...
2024. OKTÓBER 19.
[ 14:14 ]
A gyenge reggeli köd helyenként csökkentette a látótávolságot, és lassította a forgalmat a folyók mentén, valamint Szerbia déli és nyugati völgyeiben. Dél-Bánátban és a Duna mente alsó szakaszán ma is óvatosabb vezetés javasolt a viharos erősségű kossava miatt, különösen a teherautók és autóbuszok vezetői...
2024. OKTÓBER 19.
[ 9:08 ]
Beolvasás folyamatban