Szerbia
Blokádok Gornje Nedeljicében és Preljinában: Újabb figyelmeztetés a kormánynak, „nem” a lítiumbányára
Betűméret:             

Ma 14 óra körül kezdték meg tiltakozásukat azok a környezetvédelmi aktivisták, akik ellenzik a Jadar-völgyben tervezett lítiumbánya megnyitását. A tüntetők egy órára zárták le a Loznica és Valjevo közötti főutat Brezjaknál, Loznica közelében.

Szintén útzárlatot jelentettek be az ibari főút preljinai szakaszán, Čačaknál.

Ljiljana Bralović, a szerbiai ökológiai szervezetek szövetségének (SEOS) képviselője közölte, hogy a preljinai blokád valamivel később kezdődött meg, mert a kraljevói tüntetőkre vártak, és nem akarták az érkezésük előtt lezárni az utat.

„A blokád mindenképpen egy óráig fog tartani”, nyilakozta Bralović az N1 televíziónak.

Hozzátette, hogy a mai tüntetés üzenet a kormánynak, hogy bárhol szervezhetnek blokádokat, de hangsúlyozta, hogy nem terveznek olyan intenzív útlezárásokat, mint két évvel korábban.

„Sürgőssé vált a dolog a Rio Tintónak és azoknak, akik elvették ezért a pénzt. Ez arra szolgál, hogy emlékeztessük az embereket: nem adtuk fel, és mindig harcolunk azért, amiben hiszünk”, magyarázta Bralović, és bejelentette: csütörtökön, a čačaki tüntetésen ismertetik a további lépéseket, írja a 021.rs.

Ćuta: Várjuk Vučić következő lépését

Aleksandar Jovanović Ćuta, az Ökológiai Felkelés képviselője szerint az embereket rákényszerítették arra, hogy elhagyják a földjeiket és útzárlatokba kezdjenek.

„Ezt a népet a szenvedés kényszerítette rá, hogy ide jöjjenek. Mi kényszeríti a szerbiai parasztot arra, hogy otthagyja a földjét és lezárja az utat? Vučić és Rio Tinto kényszeríti rá. A lítium kérdése többé nem vita tárgya. Az embereknek itt kell maradniuk. Erről nincs vita”, mondta Ćuta, majd hozzátette, hogy a Rio Tinto elleni harc évek óta tart.

„Ezek alatt az évek alatt tömeges tüntetéseket szerveztünk. Ehhez energia kell. Vučić nagyobb gondban van, mint mi, mert a Rio Tinto nyomást gyakorol rá. Várjuk, hogy mi lesz a következő lépése”, nyilatkozta Ćuta az N1-nek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Afrika Szerbia számára az egyik kulcsfontosságú kontinens – a barátság, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartása és a testvéri kapcsolatok kontinense, hiszen számos afrikai ország, köztük a Szváziföldi Királyság is, baráti hozzáállást tanúsított Szerbia iránt,...
2024. OKTÓBER 19.
[ 14:14 ]
Az utazási irodák szerint a kirándulások azért drágák, mert az iskolák különleges igényeket támasztanak, míg az iskolák arra hivatkoznak, hogy betartják az oktatási minisztérium ide vonatkozó előírásait. Dragan Subotić, a szerbiai turisztikai ügynökségek nemzeti szövetségének (NATAS) elnöke elmondta, hogy az...
2024. OKTÓBER 19.
[ 11:14 ]
A gyenge reggeli köd helyenként csökkentette a látótávolságot, és lassította a forgalmat a folyók mentén, valamint Szerbia déli és nyugati völgyeiben. Dél-Bánátban és a Duna mente alsó szakaszán ma is óvatosabb vezetés javasolt a viharos erősségű kossava miatt, különösen a teherautók és autóbuszok vezetői...
2024. OKTÓBER 19.
[ 9:08 ]
Beolvasás folyamatban