Szerbia
Szerbiának bizonyítania kell a reformprogram iránti elkötelezettségét
Betűméret:             

Szerbiának az év végéig hét intézkedést kell végrehajtania annak érdekében, hogy bizonyítsa a reformprogram megvalósítására való felkészültségét, jelentette ki hétfőn Tanja Miščević európai integrációs miniszter. Ezek közé tartozik az ODIHR ajánlásainak alkalmazása a választási folyamat javítása érdekében, valamint az elektronikus médiumok szabályozó testülete (REM) tanácsának újbóli megválasztása.

Miščević a Nyugat-Balkán növekedési tervének és Szerbia reformprogramjának bemutatásakor elmondta, hogy különös figyelmet fordítanak a jogállamiság javítására, anélkül, hogy elhanyagolnák a társadalmi-gazdasági növekedést.

A növekedési terv bemutatásán jelen volt az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője, Emanuele Giaufret, valamint a Európai Unióval foglalkozó Nemzeti Konvent (NKEU) képviselője, Bojana Selaković is.

„Az év végéig hét követelményt kell teljesítenünk, és a Reformprogram első prioritása az ODIHR ajánlásainak végrehajtása lesz. Ezt követi a REM tanács újraválasztása, amely az elmúlt év végén elfogadott törvények alapján kötelező” – mondta Miščević.

Giaufret kijelentette, hogy a következő héten az Európai Bizottság elfogadja a Nyugat-Balkán államainak reformprogramjait, és dolgoznak azon, hogy Szerbia a növekedési tervből elérhető 1,58 milliárd euró 7%-át megkapja.

„A pénz folyósításához a szerb parlamentnek el kell fogadnia két szükséges törvényt, amelyek lehetővé teszik a reformok időbeni megvalósítását” – mondta Giaufret.

Hozzátette, hogy a Reformprogram elfogadása pozitív lépés Szerbia teljes jogú uniós tagsága felé.

Bojana Selaković, az NKEU koordinátora elmondta, hogy a civil társadalom nem teljesen elégedett a Reformprogram kidolgozásának módjával, mivel szerintük az ambiciózusabb is lehetett volna.

„A Reformprogram elfogadási folyamata rövid határidőkkel volt terhelve, az Európai Bizottság mandátumának utolsó heteiben született, és voltak példák arra, hogy különböző szereplők befolyásolták ezt a folyamatot. Nem vagyunk teljesen elégedettek a folyamattal, de értjük azokat a korlátozó tényezőket, amelyek felelőssége megoszlik az Európai Bizottsággal” – mondta Selaković.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Konvent részt vesz a Reformprogram végrehajtásának és annak szélesebb hatásainak nyomon követésében.

„A Reformprogram kétségtelenül jelentős, és elvárjuk, hogy a meghatározott határidőkön belül megvalósuljon” – tette hozzá a Beta híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök holnap a Szlovák Köztársaságba látogat – közölte a szerb elnök sajtószolgálata. Ez alkalomból Vučić elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt részt vesz a Szerbia, Szlovákia és Magyarország vezetőinek Komáromban tartandó háromoldalú...
2024. OKTÓBER 21.
[ 12:53 ]
A nyári időszámítás Szerbiában október 27-én, vasárnap ér véget. Az órákat hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani 2 órára – jelentette be a Gazdasági Minisztérium Mérési és Nemesfémügyi Igazgatósága, hozzátéve, minden az időszámításról szóló törvény rendelkezései alapján történik. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 11:42 ]
Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter ma kijelentette, hogy meg kell erősíteni a kortárs erőszak elleni küzdelem módszereit, valamint meg kell teremteni az erőszakkal szembeni zéró tolerancia feltételeit. Đukić Dejanović emlékeztetett a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában pénteken történt esetre,...
2024. OKTÓBER 20.
[ 17:34 ]
Beolvasás folyamatban