Szerbia
November 1-jén teljes munkaleállás a szerbiai iskolákban, tiltakozás Belgrádban
Betűméret:             

Az oktatási szakszervezetek hétfőn bejelentették: november 1-jén, pénteken leállítják a munkát a szerbiai iskolákban, és tiltakozó megmozdulást szerveznek Belgrádban.

A szakszervezetek követelik a tárgyalások folytatását az oktatási intézményekben dolgozók anyagi helyzetének és biztonságának javításáról. Ezt a Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezeti Uniója, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet és a Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezete határozta meg a sztrájkról szóló törvény alapján.

Az említett négy reprezentatív szakszervezet tagjai november 1-jén egy napos sztrájkba lépnek, és Belgrádban 12 órakor kezdődő tiltakozást szerveznek.

A szakszervezetek azt is bejelentették, hogy november 4-étől kezdve az iskolákban 30 perces órákat tartanak, míg az óvodák csak 9 órától fogadják a gyerekeket.

Követelik a korábban aláírt jegyzőkönyv tiszteletben tartását, a szerbiai büntetőtörvénykönyv módosításainak elfogadását, év végi jutalom kifizetését, valamint a 2025-ös munkabérről szóló tárgyalások azonnali megkezdését. Követelik továbbá a kollektív szerződések módosításáról szóló tárgyalások megkezdését is az általános és középiskolákban, valamint a diákotthonokban dolgozók számára.

A reprezentatív oktatási szakszervezetek szeptemberben és októberben tüntetéseket szerveztek Belgrádban és számos más szerbiai városban, valamint sztrájkokat tartottak az iskolákban, mivel elégedetlenek voltak a kormány ajánlatával, amely szerint a tanárok bére január 1-jétől 12%-kal, a többieké pedig 8%-kal emelkedne.

Követelték az Ana Brnabić miniszterelnökkel kötött korábbi megállapodás tiszteletben tartását, amely szerint fizetésüknek meg kellene egyeznie a köztársasági átlagbérrel, míg a Miloš Vučević kormányfő által tett javaslatot elfogadhatatlannak tartják.

Szerintük a jelenlegi szerb kormány javaslata újra „elfogadhatatlan megosztásokat hoz az oktatási rendszerben”, és továbbra is a legalacsonyabb bérszintekre helyezi őket.

A kormány többször is kijelentette, hogy megérti az oktatási dolgozók helyzetét, de nincs elegendő pénz a korábbi kormánnyal kötött megállapodás teljesítésére, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök holnap a Szlovák Köztársaságba látogat – közölte a szerb elnök sajtószolgálata. Ez alkalomból Vučić elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt részt vesz a Szerbia, Szlovákia és Magyarország vezetőinek Komáromban tartandó háromoldalú...
2024. OKTÓBER 21.
[ 12:53 ]
A nyári időszámítás Szerbiában október 27-én, vasárnap ér véget. Az órákat hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani 2 órára – jelentette be a Gazdasági Minisztérium Mérési és Nemesfémügyi Igazgatósága, hozzátéve, minden az időszámításról szóló törvény rendelkezései alapján történik. A...
2024. OKTÓBER 21.
[ 11:42 ]
Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter ma kijelentette, hogy meg kell erősíteni a kortárs erőszak elleni küzdelem módszereit, valamint meg kell teremteni az erőszakkal szembeni zéró tolerancia feltételeit. Đukić Dejanović emlékeztetett a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában pénteken történt esetre,...
2024. OKTÓBER 20.
[ 17:34 ]
Beolvasás folyamatban