Szerbia
Von der Leyen: Az ohridi megállapodás kulcsfontosságú Belgrád és Pristina számára
Betűméret:             

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma Pristinában kijelentette, hogy az ohridi megállapodás kulcsfontosságú Belgrád és Pristina számára ahhoz, hogy részesülhessenek a Nyugat-Balkán számára kidolgozott növekedési terv előnyeiből.

„Az ohridi megállapodás kulcsfontosságú, és nagyon fontos. Mindannyian tudjuk, hogy elkötelezettek vagyunk mellette, az elkötelezettség pedig azt jelenti, hogy az idők folyamán eredményeket kell felmutatni” – mondta Von der Leyen a Vjosa Osmanival, a koszovói ideiglenes intézmények elnökével tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón. Ezt arra az újságírói kérdésre válaszolta, hogy a szerb községek közösségének létrehozása előfeltétel-e Pristina számára a növekedési terv előnyeinek eléréséhez, illetve hogy mi az előfeltétel Belgrád számára, tekintettel arra, hogy ebben a kezdeményezésben mindkét fél számára külön feltételek vannak.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is fogadta Von der Leyent, aki hangsúlyozta, hogy az EU bővítése a második mandátuma alatt is napirenden marad.

Kijelentette, hogy elkötelezett amellett a jövő mellett, amelyben mind a hat nyugat-balkáni partner az unió részévé válik, és kiemelte, hogy az EU rendelkezik minden szükséges eszközzel és módszerrel ennek megvalósításához.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja a tegnapi belgrádi látogatása során történt eseményeket – miközben ő Aleksandar Vučić szerb elnökkel találkozott, Miloš Vučević szerb miniszterelnök az orosz miniszterrel tárgyalt –, Von der Leyen hangsúlyozta, hogy Vučić egyértelmű üzenetet küldött azzal, hogy őt, valamint előtte a lengyel és a görög miniszterelnököt fogadta, „ahelyett, hogy Kazanyban lett volna.”

Von der Leyen ma Belgrádból Pristinába utazott, onnan pedig Montenegróba megy. Az Európai Bizottság elnöke szerdán Albániában kezdte meg a régióbeli látogatását, de járt Észak-Macedóniában és Bosznia-Hercegovinába is, írja a Tanjugra hivatkozva az RTV.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević szerb kormányfő ma Makszim Resetnyikovval, az Orosz Föderáció gazdaságfejlesztési miniszterével tárgyalt a két ország közötti gazdasági és átfogó együttműködés további erősítéséről. Vučević rámutatott, hogy az orosz delegáció látogatása, amelyet Resetnyikov miniszter vezet, éppen akkor...
2024. OKTÓBER 25.
[ 20:34 ]
A Kreni-Promeni mozgalom performanszt tartott a Szerbia Palota előtt az európai vendégek, különösen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára. A mozgalom szerint az EU azzal, hogy támogatja a lítiumbányászatot, elárulja saját értékeit, amit egy transzparenssel is kifejeztek: „Ursula, hiszünk Európában, de...
2024. OKTÓBER 25.
[ 15:03 ]
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában tett látogatása – amely már a negyedik alkalom, hogy első mandátuma óta a Nyugat-Balkánra utazott – világos jelzés arra vonatkozóan, hogy szerinte Szerbia jövője az Európai Unióban van. Aleksandar Vučić szerb elnök katonai...
2024. OKTÓBER 25.
[ 14:32 ]
Beolvasás folyamatban