Tudomány
A Felsőhegy közelében zajló ásatások során talált leleteket mutatták be Zentán
Betűméret:             

A Zentai Városi Múzeumban a szombattól megtekinthető Templomdomb a középkorban című archeológiai kiállítás ünnepélyes megnyitójával elkezdődött a városnapi rendezvénysorozat.

A kiállítás megnyitóján a Templomdombon feltárt Árpád-kori templom maradványainak, illetve a közelében lévő temetkezési helyen talált leletek fontosságáról dr. Olga Špehar művészettörténész, a Belgrádi Bölcsészettudományi Kar professzorra, a kiállítás egyik szerzője beszélt az egybegyűlteknek.

A művészettörténész elmesélte, hogy az ásatási helyszínen egy középkori településre, egy templomra és egy temetkezési helyre bukkantak a feltárások során.

A művészettörténész rámutatott, hogy magának a településnek az elnevezése feledésbe merült, de az ásatások során talált régészeti leletek alapján arra következnek, hogy a település központi szerepet játszott az itt élő emberek számára és huzamosabb ideje lakott volt.

Dr. Olga Špehar elmesélte azt is, hogy a település templomát több fázisban építették, illetve bővítették ki, és a több évszázadon át zajló bővítések során egy igencsak impozáns vallási építménnyé nőtte ki magát. A művészettörténész a kiállításon bemutatott leletek kapcsán megjegyezte, hogy ezek kivizsgálása során szerzett adatok nemcsak az archeológusok számára, hanem a a művészettörténészek, az építészettörténészek, a vallástörténészek és a néprajzkutatók számára is jelentősek.

A kiállítást szerzőtársa dr. Perica Špehar archeológus, a Felsőhegy közelében zajló ásatások vezetője nyitotta meg. A Belgrádi Bölcsészettudományi Kar Archeológia Tanszékének a professzorra a projektum jelentőségéről beszélve az egybegyűlteknek elmesélte, hogy Felsőhegy közelében a bolgár–magyar gázvezeték kiépítése miatt kezdték el a mentési ásatásokat, és a két hónapon keresztül zajló munkálatok során 1300 négyzetméternyi területet sikerült átvizsgálniuk. E feltárások során bukkantak a középkori település, ezt követően pedig a templom és a temetkezési hely maradványaira, aminek köszönhetően betekintést nyerhettek a középkorban a térségben élő emberek mindennapjaiba.

Azóta az itt folyó kutatások szisztematikus feltárássá alakultak át, amelyet a művelődési minisztérium és a Zentai Önkormányzat támogatásnak köszönhetően a Belgrádi Bölcsészettudományi Kar irányít.

Az archeológus a beszéde végén megjegyezte azt is, hogy a zentaiak szemszögéből azért is jelentősek ezek a kutatások, mivel a község területén utoljára a múlt század hetvenes éveiben végeztek régészeti ásatásokat.

A megnyitón jelen volt dr. Schilling Léda, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakmunkatársa is, aki beszédében úgyszintén kiemelte a Felsőhegy közelében folyó ásatások, illetve az itt talált régészeti leletek jelentőségét. A kiállítás szeptember végéig mindenképpen megtekinthető lesz, de nem kizárt, hogy az ezt követő időszakban is nyitva lesz egy ideig.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Irán új kutatóműholdat bocsátott fel - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 15:52 ]
A kutyák hosszú távon, akár két év elteltével is képesek emlékezni játékaik nevére – derült ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak frissen megjelent tanulmányából. Mint azt a Sky News írja, korábbi kutatásokból ismert volt, hogy a legtehetségesebb ebek több száz különböző tárgy nevét is meg...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 5:59 ]
Egy új tanulmány szerint minimálisan emelkedett a 20 éve felfedezett, 370 méter átmérőjű Apophis aszteroida Földbe csapódásának kockázata. A kutatás a 99942 Apophis nevű, potenciálisan veszélyes objektumot vizsgálta, amely 2029-ben és 2036-ban közel halad el bolygónk mellett. Aggodalomra azonban a szerző szerint nincs ok,...
2024. SZEPTEMBER 5.
[ 11:21 ]
A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás...
2024. AUGUSZTUS 31.
[ 7:46 ]
Beolvasás folyamatban