Tudomány
Legénység nélkül visszatért a Starliner űrszonda a Földre
Betűméret:             

Sikeresen landolt a Boeing Starliner űrszondája szombaton kora reggel, miután lecsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és személyzet nélkül visszatért a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a leszállásra közép-európai idő szerint percekkel 6 óra után került sor. A légkörbe jutás után az eszköz három ejtőernyőt engedett ki, és az új-mexikói White Sands tesztterületen landolt. A Nemzetközi Űrállomástól a Földig tartó utat mintegy hat óra alatt tette meg az űrszonda.

A Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez.

A tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. Visszatérésük időpontját azonban június 18-ről június 26-ra, majd meghatározatlan időpontra tolták el, mert a dokkolás során több hajtómű meghibásodott és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

A NASA végül úgy döntött, hogy az űrhajósok az Elon Musk cége által gyártott SpaceX űrhajóval térnek vissza 2025 februárjában, írja az MTI.

A Boeing egyelőre benne marad az amerikai űrprogramban

A Boeing első űrhajós repülése egy késésekkel és kudarcokkal teli út lezárása. Miután az amerikai űrsiklók több mint egy évtizeddel ezelőtt nyugdíjba vonultak, a NASA a Boeinget és a SpaceX-et bízta meg azzal, hogy hozzák létre az utódjukat.

A Boeing 2019-es első, személyzet nélküli tesztrepülése során annyi problémába ütközött, hogy a próbált meg kellett ismételni. A 2022-es újabb tesztrepülés még több hibát tárt fel, és a javítás költsége meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Még mielőtt Williams és Wilmore június 5-én elindult volna, a Starliner hajtóművéből már szivárgott a hélium. A szivárgás kicsi volt, és úgy gondolták, hogy elszigetelt jelenségről van szó, de a felszállás után négy újabb ponton észleltek szivárgást, és öt hajtómű meg is hibásodott. A hajtóművek közül négyet sikerült helyreállítani.

A Boeing a nyár folyamán számos hajtóműtesztet végzett az űrben és a földön, és meg volt győződve arról, hogy űrhajója biztonságosan haza tudja hozni Wilmore-t és Williamst. A NASA azonban nem mer kockáztatni, és a SpaceX mellett döntött.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője a hét elején azt mondta, hogy a csapataik annyira a Starliner visszatérésére koncentráltak, hogy nem volt idejük azon gondolkodni, hogyan folytatják az együttműködést a Boeinggel. Elmondása szerint azonban az űrügynökség továbbra is elkötelezett amellett, hogy két konkurens amerikai cég szállítson embereket a Nemzetközi Űrállomásra, írja az Euronews.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Irán új kutatóműholdat bocsátott fel - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 15:52 ]
Egy új tanulmány szerint minimálisan emelkedett a 20 éve felfedezett, 370 méter átmérőjű Apophis aszteroida Földbe csapódásának kockázata. A kutatás a 99942 Apophis nevű, potenciálisan veszélyes objektumot vizsgálta, amely 2029-ben és 2036-ban közel halad el bolygónk mellett. Aggodalomra azonban a szerző szerint nincs ok,...
2024. SZEPTEMBER 5.
[ 11:21 ]
A Zentai Városi Múzeumban a szombattól megtekinthető Templomdomb a középkorban című archeológiai kiállítás ünnepélyes megnyitójával elkezdődött a városnapi rendezvénysorozat. A kiállítás megnyitóján a Templomdombon feltárt Árpád-kori templom maradványainak, illetve a közelében lévő temetkezési helyen talált...
2024. AUGUSZTUS 31.
[ 22:00 ]
A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás...
2024. AUGUSZTUS 31.
[ 7:46 ]
Beolvasás folyamatban