Tudomány
Sikeresen zárult a SpaceX első civil űrmissziója, landolt a Crew Dragon
Betűméret:             

Négy civillel a fedélzetén kedden lőtték fel a SpaceX első, magánűrhajósokból álló űrhajóját, amely a történelem első, magánpénzből finanszírozott űrmisszióját hajtotta végre. Emellett a négy utasból kettő ki is merészkedett, hogy a világ első – és második – kereskedelmi űrsétáját is végrehajtsa, amely az ötnapos túra legkockázatosabb mozzanata volt.

A Polaris Dawn magánpénzből finanszírozott űrmisszió résztvevői vasárnap kora reggel Florida déli csücske közelében landoltak, miután ötnapos Föld körüli tartózkodásuk során az első kereskedelmi űrsétát is végrehajtották.

A SpaceX Crew Dragon kapszula a négy űrhajóssal a fedélzetén helyi idő szerint hajnali 3:30 körül szállt le a Mexikói-öbölben – jelentették be a projekt irányítói. A teljes egészében privát forrásból finanszírozott küldetést Jared Isaacman milliárdos technológiai vállalkozó vezette. A Jared Isaacman, Scott „Kidd” Poteet, Sarah Gillis és Anna Menon magánűrhajósokból álló legénység kedden startolt a floridai Cape Canaveralról egy Falcon 9 rakéta hajtóműegységre szerelt Crew Dragon űrhajó fedélzetén.

A Crew Dragon mintegy 1400 kilométerre távolodott el a Földtől, ami több mint háromszorosa a nemzetközi űrállomás pályamagasságának, és távolabbra a földfelszíntől, mint bármely más, legénységgel ellátott űrrepülés az 1970-es évek eleji Apollo-holdmissziók óta.

A vállalkozás legkockázatosabb része a világ első kereskedelmi űrsétája volt, amelyet Isaacman, majd Gillis csütörtökön hajtott végre.

Mivel a Crew Dragon – ellentétben a nemzetközi űrállomással – nem rendelkezik légzsilippel, az űrséta közben a legénység minden tagjának űrruhát kellett viselnie, mivel ki voltak téve az űr vákuumának. Isaacman és Gillis egyaránt mintegy 20 perces űrsétáján nem lebegett szabadon az űrben, hanem a kapszulán rögzített létrán maradtak, írja az index.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Irán új kutatóműholdat bocsátott fel - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 15:52 ]
A kutyák hosszú távon, akár két év elteltével is képesek emlékezni játékaik nevére – derült ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak frissen megjelent tanulmányából. Mint azt a Sky News írja, korábbi kutatásokból ismert volt, hogy a legtehetségesebb ebek több száz különböző tárgy nevét is meg...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 5:59 ]
Egy új tanulmány szerint minimálisan emelkedett a 20 éve felfedezett, 370 méter átmérőjű Apophis aszteroida Földbe csapódásának kockázata. A kutatás a 99942 Apophis nevű, potenciálisan veszélyes objektumot vizsgálta, amely 2029-ben és 2036-ban közel halad el bolygónk mellett. Aggodalomra azonban a szerző szerint nincs ok,...
2024. SZEPTEMBER 5.
[ 11:21 ]
A Zentai Városi Múzeumban a szombattól megtekinthető Templomdomb a középkorban című archeológiai kiállítás ünnepélyes megnyitójával elkezdődött a városnapi rendezvénysorozat. A kiállítás megnyitóján a Templomdombon feltárt Árpád-kori templom maradványainak, illetve a közelében lévő temetkezési helyen talált...
2024. AUGUSZTUS 31.
[ 22:00 ]
Beolvasás folyamatban