Tudomány
Szaruhártyabank jött létre Pécsen
Betűméret:             

A szaruhártya-transzplantációra váró betegek gyorsabb ellátását szolgáló, a szaruhártyaszövet-adományok gyűjtésére, feldolgozására, tárolására és elosztására szakosodott intézményt hoztak létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szemészeti klinikáján.

A felsőoktatási intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Dél-Dunántúl egymillió lakosát szolgáló PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján csütörtökön átadott Cornea Bank, azaz szaruhártyabank működésével jelentősen csökkenhet a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási ideje.

A szaruhártya a szemgolyó elülső, átlátszó védőrétege, amelynek tisztaságát, átláthatóságát veleszületett és szerzett tényezők károsíthatják.

Szaruhártya-betegségekben, -sérülésekben vagy egyéb, a szaruhártyát érintő látáskárosító állapotokban szenvedő betegeknek a látás helyreállításában vagy javításában a gyógyuláshoz szaruhártya-transzplantációra van szükségük - ismertették.

Kitértek arra, hogy az összetett sebészi eljárás során a károsodott vagy beteg szaruhártyát részben vagy teljes egészében eltávolítják, és egészséges donor-szaruhártyaszövettel helyettesítik.

A szaruhártya-átültetés az egyik legsikeresebb transzplantációs eljárás a világon. Magyarországon évente néhány száz ilyen műtétet végeznek el, ugyanakkor jóval több beavatkozásra lenne szükség - tették hozzá.

A szaruhártyaszövet-adományok gyűjtésére, feldolgozására, tárolására és elosztására specializálódott szaruhártyabankok célja, hogy magas minőségű corneaszövetet biztosítanak azon betegeknek, akik szaruhártya-átültetésre szorulnak.

A pécsi intézmény a legmodernebb technológiákkal felszerelve teszi lehetővé a szövetek precíz feldolgozását, értékelését és tárolását, ezzel is biztosítva a maximális betegbiztonságot és műtéti hatékonyságot.

Az intézmény által biztosított magas minőségű szövetek révén pedig javulhatnak a transzplantációk eredményei - olvasható az egyetem közleményében.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Irán új kutatóműholdat bocsátott fel - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 14.
[ 15:52 ]
A földrengés, azaz a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező mozgása elkerülhetetlen geológiai jelenség. Egyáltalán nem ritka, tulajdonképpen minden nap előfordul kisebb-nagyobb rengés. A többségük érzékelhetetlen az ember számára, viszont az érzékelhetők közül már olyan erősek is vannak, amelyek óriási...
2024. SZEPTEMBER 7.
[ 10:26 ]
A kutyák hosszú távon, akár két év elteltével is képesek emlékezni játékaik nevére – derült ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak frissen megjelent tanulmányából. Mint azt a Sky News írja, korábbi kutatásokból ismert volt, hogy a legtehetségesebb ebek több száz különböző tárgy nevét is meg...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 5:59 ]
Egy új tanulmány szerint minimálisan emelkedett a 20 éve felfedezett, 370 méter átmérőjű Apophis aszteroida Földbe csapódásának kockázata. A kutatás a 99942 Apophis nevű, potenciálisan veszélyes objektumot vizsgálta, amely 2029-ben és 2036-ban közel halad el bolygónk mellett. Aggodalomra azonban a szerző szerint nincs ok,...
2024. SZEPTEMBER 5.
[ 11:21 ]
Beolvasás folyamatban