Tudomány
Ingyenes tünetellenőrző applikáció egészégügyi panaszok esetén
Betűméret:             

Mától felnőtt betegségek is elérhetőek a Semmelweis Egyetem ingyenes, tünetellenőrző mobil- és webalkalmazásán. A Semmelweis HELP az eddigi gyerek ellátások mellett a felnőtt ellátásokon belül a szemészet, szülészet-nőgyógyászat és az általános, felnőtt háziorvosi területen nyújt segítséget abban, hogy betegségek, balesetek esetén az egészségügyi ellátórendszerben hova forduljunk, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

A Semmelweis HELP ingyenes tünetellenőrző applikációja tavaly nyáron jelent meg kizárólag gyermekbetegségek tünetleírásával, ellenőrzésével kapcsolatban, amelyet eddig 187 ezren használták.

Az applikáció és felnőttekre való kiterjesztésével most sem a diagnózis felállítása volt a cél, a betegek tájékozottságának egészségtudatosságának erősítése, és az, hogy ez hozzájáruljon az egészségügyi rendszer terhelésének csökkentéséhez is

emelte ki Dr Merkely Béla, a SOTE rektora és Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az applikációt bemutató sajtótájékoztatón.

A Richter Nyrt. társfinanszírozója volt a https://help.semmelweis.hu címen elérhető alkalmazásnak.

Az applikáció elsősorban heveny tünetek ellenőrzésére használható, az elsődleges cél az, hogy a betegek a megfelelő ellátási szintre jussanak.

A betegek a rendszerben részletesen kiválaszthatják a tüneteket egy lista és egy szabadszavas kereső segítségével. Követve az applikáció kéréseit, javaslatait, ha a betegek minél több tünetet adnak meg, annál jobban működik a tünetellenőrzés.

Az alkalmazás nem törekszik, és nem is törekedhet diagnózis adására, azt mutatja meg, hogy az egészségügynek melyik szintjére kell fordulni az adott problémával – emelték ki a szakértők.

A fejlesztők törekedtek arra, hogy az alkalmazás orvosszakmailag megalapozott és a laikusok számára is érthető információkat adjon arról, hogy mi okozhatja az észlelt tüneteket.

Az applikációt az elmúlt évben kiegészítették vérnyomás, vércukor és a pulzus értékek megadására alkalmas panellel, továbbá szükség esetén a bevitt adatok és válaszok megadása után az algoritmus a háttérben kiszámolja a szülés várható időpontját, a beépített szemészeti panel pedig az akut helyzetek gyors felismerését szolgálja.

Jelenleg 778 tünetet és 740 betegséget tartalmaz a rendszer, utóbbihoz leírások, kezelési útmutatók is készültek, melyekhez akár tünetellenőrzés nélkül is hozzáférhetnek a felhasználók a Tudástár nevű menüpont alatt.

Itt oktatóvideók, animációs kisfilmek és különböző segédletek is elérhetők, például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről.

Számos ellenőrizetlen és hamis információ terjed az online térben, amelyek téves öndiagnózishoz és öngyógyításhoz vezethetnek. A Semmelweis HELP applikáció felnőtt modulja szigorúan ellenőrzött egészségügyi információk gyűjteményét tartalmazza, és pontosan azt a célt szolgálja, hogy megbízható támogatást kínáljon a felhasználóknak.

emelte ki dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, az applikáció tartalmait validáló Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezetője a tudas.hu híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

32. Egyetemi Nyelvészeti Napok - illusztráció
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:08 ]
John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton kapja az idei fizikai Nobel-díjat a gépi tanulást lehetővé tévő felfedezéseikért a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint. A tudósok az elismerést azokért az alapvető felfedezéseikért és találmányaikért kapják, amelyek lehetővé teszik a...
2024. OKTÓBER 8.
[ 16:29 ]
A minoritás poétikái IV. Október 8-án és 9-én (ma és holnap) rendezik meg Újvidéken, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén A minoritás poétikái című tanácskozássorozatának idei rendezvényét. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2021-ben indított tanácskozássorozatának idei...
2024. OKTÓBER 8.
[ 11:20 ]
Két amerikai tudós, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a mikro-RNS-nek a poszttranszkripciós génszabályozásban betöltött szerepe felfedezéséért – közölte a díjat odaítélő testület hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A tudósok a mikroRNS és annak poszt-transzkripciós...
2024. OKTÓBER 7.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban