Tükör
Honnan érkeznek a legerősebb európai válogatottak csillagai
Betűméret:             

Argentína, Suriname, Brazília, Kamerun, Kongó és Törökország – összegyűjtöttük, honnan érkeznek a legerősebb európai válogatottak csillagai. Báles István és Nagy Gábor írása a Mandinerben.

Anglia mellett Franciaország, Németország, Svájc, Olaszország, Portugália, Hollandia, Belgium, Dánia és Magyarország keretét vettük szemügyre.

Épp a minap írtunk arról a Mandiner.hu-n, miként alakulna a németországi Európa-bajnokság, ha kizárólag a nemzeti együttesek kereteinek értéke döntené el a labdarúgó mérkőzéseket. Aki követi a klubfutballt, a topbajnokságokat, nem fog meglepődni azon, hogy a Transfermarkt.de kimutatása alapján Angliának van jelenleg a legértékesebb kerete. Őket követi Franciaország, Portugália, Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Belgium, Dánia és Ukrajna. Így az első tíz.

Mi most annak jártunk utána, hogy állnak össze a keretek. Van-e, vannak-e honosított játékosok az adott ország nemzeti csapatában; kik azok a labdarúgók, akik bevándorló háttérrel bírnak, s hogy honnan is származnak felmenőik.

Fontos leszögeznünk, a különböző életszituációk miatt gyakran összemosódnak az általunk előre fejben kitűzött határok; vagyis biztosan lesznek olyan labdarúgók, akiket mások máshova tennének.

Hiszen, hogy egy anonim példával éljünk, adott egy játékos, aki totálisan más országban született, mint amilyen címeres csapatban játszik épp az Eb-n. Ugyanakkor már a korosztályos válogatottak tekintetében is ugyanott játszott, mint most. Lehetne honosított labdarúgóról beszélni, de épp az életszituációk különbözősége miatt bevándorló hátterű játékosok közé sorolnánk.

  • Vannak, akik esetében egyértelmű, hogy honosított labdarúgók – mert például a utánpótlás-válogatotti mérkőzéseiket még egy másik nemzet csapataiban játszották le.
  • De mi van akkor, amikor a labdarúgó és a családja már a játékos tinédzserkorában döntött úgy, elhagyja hazáját; és miután egy kifejezetten jó, kvalifikált játékos válhatott belőle időközben, behívják új otthonuk nemzeti keretébe. Merthogy ilyenre is van példa. (Miért ne lenne.)
  • Vagy képzeljük el ennek az ellentettjét, szóval, hogy a labdarúgó szülei egy másik országban vállaltak munkát; a játékos ott tanult, edzett, tornászta fel magát az ottani korosztályos válogatottakig; majd profi karrierje legeslegelején döntési helyzetbe kerül: szülei hazájának, netalántán új otthonának nemzeti csapatát válassza-e jövője szempontjából.
  • A végére még egy állandó dilemma: meddig menjünk vissza az időben a felmenőknél, amíg egy mindenki által elfogadott választóvonalba ütközünk, szinte eldöntve, hogy bevándorló hátterű játékosról beszélhetünk-e, vagy nem.

Épp a fenti töprengésekből adódóan érdekességnek szánjuk e cikket; s ha ennek fényében élhetünk a határok összemosásával, a vizsgált válogatottak kapcsán szintén élni szeretnénk a szubjektív szelekció lehetőségével. Anglia mellett tehát Franciaország, Németország, Svájc, Olaszország, Portugália, Hollandia, Belgium, Dánia és Magyarország keretét vettük szemügyre.

Football´s Coming Home: a mindig esélyes ANGLIA

Nézzük először a labdarúgás otthonát, Angliát. Kapusfronton nincs meglepetés; Jordan Pickford, Aaron Ramsdale, Dean Henderson is angol felmenőkkel bír, mindannyian az angol klubfutball élvonalában vitézkednek.

Védősoraikban sem találunk honosított játékosokat, bevándorló hátterűeket inkább: Joe Gomez, Marc Guéhi, Ezri Konsa, Kieran Trippier és Kyle Walker. Gomez gambiai, Guéhi elefántcsontparti, Konsa kongói, angolai, Walker jamaikai felmenőkkel bír. Az angol középpályán Trent Alexander-Arnoldról, illetve Kobbie Mainooról mondható el ugyanez. Mind a két szegmens kizárólag angol topcsapatokból (mások mellett Liverpool, Aston Villa, Manchester United, City, Newcastle United) tevődik össze.

És ha vetünk egy pillantást az angol támadószekcióra, ott csupán négy labdarúgóról mondhatjuk el, hogy nem honosított, nem bevándorló hátterű játékosok. Jarrod Bowent, Phil Fodent, Harry Kane-t és Cole Palmert soroltuk ide.

A legutóbbi világbajnokság ezüstérmesei: FRANCIAORSZÁG

Átevezve a La Manche-csatornán, Franciaországba is érhetünk. Gyarmati, birodalmi múltjuk igencsak megmutatkozik a kereten, kis túlzással élve Jonathan Clausson, Benjamin Pavardon, valamint Adrien Rabiot-n kívül szinte mindenki bevándorló hátterű. Szinte, mert Eduardo Camavingát a középpályáról és Brice Samba kapust honosított labdarúgónak tekintettünk. Előbbi angolai, kongói, utóbbi kongói felmenőkkel bír. Antoine Griezmann-t, illetőleg Olivier Giroud-t is bevándorló hátterűnek vettük. Utóbbinak mind a két nagyanyja olasz származású, Griezmann családja apai ágon pedig a németországi Münsterből emigrált Franciaországba.

Némiképpen eltávolodva írásunk témájától, meg kell említenünk, hogy a francia keret 72 százaléka nem hazájuk bajnokságában játszik – miközben az angoloknál ez a szám 7,7 százalék.

Willkommen in DEUTSCHLAND: a házigazdák így állnak fel

Keletre utazva a házigazda Németországan kötünk ki. A német csapat védői között találhatunk üzbég (Waldemar Anton), ghánai (Benjamin Henrichs) vagy épp elefántcsontparti (Jonathan Tah) származású labdarúgókat.

A szövetségi kapitány munkája kezd beérni a német nemzeti csapatnál, és ez szerződéshosszabbítást érhet. A sikernek van egy titkos összetevője is, akit úgy hívnak: Toni Kroos.

A középpályán most szenegáli, francia, angol, nem annyira meglepő módon török felmenőkkel bíró játékosok úgyszintén játszanak – a csapatkapitány a török származású Ilkay Gündogan; ám a támadósorban is van egy bevándorló hátterű labdarúgó: Deniz Undav.

Alpokban jártunk: íme SVÁJC kerete

Egy kis Svájc: Akanji és Okafor nigériai, Zakaria kongói, Granit Xhaka albán, Ardon Jashari észak-macedón, Rúben Vargas dominikai, Zeki Amdouni török, Ricardo Rodríguez chilei, Leonidas Stergiou görög család gyermeke, de ők mind Svájcban születtek. Xherdan Shakiri koszovói, Kwando Duah ghánai, Breel Embolo kameruni.

A világranglistán 19. helyezett svájci válogatott igazán nagy eredményt még sosem ért el világversenyen, de komoly melléfogás lebecsülni őket, hiszen topcsapatokban játszó klasszisokkal teli együttesről beszélünk.

A legutóbbi győztesek: ITÁLIA

Haladva innen Dél irányába, Itáliába jutunk, melynek nemzeti csapata legutóbb megnyerte az Eb-t. Az azúrkékeknél eddig nemigazán volt jellemző, hogy bevándorló hátterű játékosokkal álltak volna fel. Azonban a mostani keretből több labdarúgót már idesoroltunk. Például Michael Folorunshót – nigériai felmenői okán. Jorginho (brazil) régebbi motoros, honosított játékos, ahogy Stephan El Shaarawy (egyiptomi bevándorló hátterű labdarúgó) is az olaszoknál, s a támadósorban ott van a korosztályos válogatottságát még argentin színekben lejátszó Mateo Retegui.

Történelmi pillanatok: Cristiano Ronaldo utolsó Eb-je jön – PORTUGÁLIA

A portugál válogatott 26 fős keretében hat játékos van, akik bevándorló háttérrel rendelkeznek. Brazil szülők gyermeke a Real Madrid legendája, Pepe, valamint a Manchester City-t erősítő Matheus Nunes is. Rajtuk kívül két olyan játékos van, akik nem Portugáliában születtek: a PSG-ben futballozó Danilo Pereira Bissau-Guinea-ban, illetve a kapus, Diogo Costa Svájcban látták meg a napvilágot.

A szintén a PSG-t erősítő Nuno Mendes ereiben angolai vér csörgedez, Nélson Semedo felmenői pedig a Zöld-foki Szigetekről származnak. A portugál válogatott egyik legnagyobb sztárja, Rafael Leao is bevándorló háttérrel rendelkezik: édesapja Angolából, édesanyja pedig – Afrika második legkisebb államából – São Tomé és Príncipéből érkezett Portugáliába.

Ki az a futballkedvelő, aki ne emlékezne a 2016-os Európa-bajnokság döntőjére? Noha, az nem is éppen a játék minősége vagy a rengeteg helyzet, sokkal inkább Cristiano Ronaldo sérülése, majd a partvonal mellőli „dirigálása” miatt marad emlékezetes. Azt a finálét egy hosszabbításban szerzett góllal húzták be portugálok, viszont keretük játékerősségét tekintve idén sem lehet kisebb céljuk, mint a végső győzelem.

Vajon meddig jutnak Szoboszlai csapattársai? – HOLLANDIA

Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Memphis Depay – csakhogy pár olyan klasszist említsünk, akiktől retteghetnek majd Hollandia ellenfelei az Eb-n.

Ronald Koeman 26 fős legénységének több mint a fele – 14 fő – rendelkezik bevándorló háttérrel.

Hat olyan holland játékos van, akik suriname-i felmenőkkel rendelkeznek: Denzel Dumfries, Ryan Gravenberch, Xavi Simons, Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn és Donyell Malen. Egyébként a narancsosok összes tagja Hollandiában született. Memphis Depay, Brian Brobbey és Jeremie Frimpong szülei ghánaiak, Cody Gakpo édesapja pedig Togóból érkezett a Németalföldre. A Milan középpályásának, Tijjani Reijnders-nek édesanyja a Maluku-szigeteken (Indonézia) látta meg a napvilágot, Lutsharel Geertruida szülei pedig curacaóiak.

Érdekesség, hogy Virgil van Dijk, Cody Gakpo és Ryan Gravenberch személyében Szoboszlai Dominik három csapattársa is oszlopos tagja lesz a holland válogatottnak az idei Eb-n.

A mindig titkos favorit: BELGIUM

A belga nemzeti csapat 25 fős kerettel vág neki a kontinenstornának. Érdekesség, hogy sem a kapusok, sem a védők között nem találunk olyan játékost, aki bevándorló háttérrel rendelkezne.

Nem úgy a többi csapatrésznél: a középpályások esetében öt olyan futballista van, akinek felmenői a Kongói Demokratikus Köztársaságból (Orel Mangala, Youri Tielemans, Aster Vranckx), Szenegálból (Amadou Onana), vagy Martinique-ből (Axel Witsel) érkeztek Belgiumba. Utóbbinak egyébként egy magyar hölgy a felesége.

A belga csapatban csupán két olyan támadó van, akik nem bevándorló családba születtek: Charles De Ketelaere és Leandro Trossard.

Romelu Lukaku és Dodi Lukebakio kongói származású, Jérémy Doku ghánai felmenőkkel rendelkezik. Johan Bakayoko édesapja elefántcsontparti, édesanyja pedig ruandai. Az Atletico Madrid játékosa, Yannick Carrasco spanyol apától és portugál anyától született.

Az idei bajnoki szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtó Lois Openda nem mindennapi vérvonallal rendelkezik: édesanyja marokkói, édesapja kongói származású. Érdekesség, hogy a fenti sorok ellenére Amadou Onana az egyetlen olyan játékos, aki nem Belgiumban született.

Kevin De Bruyne-ék 2021-ben egészen a negyeddöntőig meneteltek, ahol a végső győztes Olaszország búcsúztatta a belga nemzeti 11-et.

Nagy hiányzó lesz az idén a Real Madriddal BL-t nyerő Thibaut Courtois, aki a szövetségi kapitánnyal, Dominico Tedescóval való vitája miatt maradt ki a belga csapatból. Ennek ellenére a német-olasz tréner játékosai Európa topklubjait erősítik, így minden adott ahhoz, hogy jó eredményt érjenek el.

Legutóbb az elődöntőig jutottak, most meddig menetelnek? – DÁNIA

A FIFA világranglistáján az előkelő 21. helyen szereplő dán válogatott – a mieinkhez hasonlóan – nem került könnyű csoportba: Anglia, Szerbia és Szlovénia nemzeti csapatai ellen kell kiharcolnia a továbbjutást. Érdekesség, hogy Kasper Hjulmand fiai kivétel nélkül Dániában születtek.

Mindössze két olyan dán válogatott játékos van, aki bevándorló háttérrel rendelkezik:

a Benfica hátvédje, Alexander Bah gambiai szülők gyermeke, Yussuf Poulsen ereiben pedig – édesapja révén – tanzán vér csörgedez. Utóbbi egyébként Willi Orbán és Gulácsi Péter csapattársa Lipcsében. Az előző kontinenstornán egészen az elődöntőig menetelt a dán csapat, kíváncsian várjuk, hogy szerepelnek idén Christian Eriksenék.

De mi a helyzet a magyar válogatottal?

A magyar válogatottban öt olyan játékos van, akik – különböző okok miatt, de – nem Magyarországon születtek. Ezek közül Nego Loic az egyetlen olyan futballista, akinek egyáltalán nincs magyar kötődés a családjában. A Le Havre játékosa fiatalkorában játszott a francia U19-es válogatottban, méghozzá a világbajnok, Antoine Griezmann-nal együtt.

A Kaiserslauternben született Willi Orbán édesapja magyar, édesanyja lengyel származású. Az RB Leipzig csapatkapitánya 2018 óta erősíti a magyar nemzeti csapatot. Callum Styles esetében egy generációval tovább kell mennünk: „Édesanyám ágán a nagymamám volt magyar, de ő sajnos már elhunyt. Magyarországon született, majd Angliába költözött, ahol megismerte a nagypapámat.

Most, generációkkal később én térek vissza Magyarországra” – nyilatkozta korábban a középpályás.

A szerb-magyar kettős állampolgárságú Kerkez Milos a vajdasági Újverbászon született. Arról, hogy miért a magyar válogatottat választott, ezt mondta: „Mindig Magyarország volt az első! Édesapám és a magyar nagymamám is ezt szerette volna, és miután én is, így nem volt kérdés. Már egészen fiatalon, tizennégy évesen eldöntöttem, ha egyszer odáig jutok a karrieremben, magyar válogatott szeretnék lenni. Arról nem is beszélve, hogy Szerbia sohasem keresett meg, Magyarország viszont már tizenöt éves koromban.

Itt tisztelnek, ahogyan a családomat is, ezt sohasem fogom elfelejteni.”

Dárdai Márton esetében magyar szülőkről beszélhetünk, azonban édesapja futballkarrierje miatt ő már Berlinben született 2002-ben. A fiatal védő tehetségét jól mutatja, hogy korábban oszlopos tagja volt a német U-válogatottaknak: játszott az U16-os, U17-es, U19-es és az U21-es csapatban is.

Végül januárban úgy döntött, a magyar felnőtt nemzeti 11-et akarja erősíteni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lecserélhető-e Joe Biden? - illusztráció
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
„Fuss az életedért!” - illusztráció
2024. JÚNIUS 19.
[ 11:10 ]
Az EU határain kívülről figyelve az eseményeket, az EP-választásokat követően nyilvánvaló, hogy a nyugat-balkáni országoknak még egy ideig várniuk kell a tegnapi európai szavazás hozta esetleges újabb fejleményekre. Miközben Európát megrengették a tegnap történtek, az eddig kormányzók veresége nemzeti parlamentet...
2024. JÚNIUS 10.
[ 19:15 ]
A bácsfeketehegyi meggy története több mint egy évszázados múltra tekint vissza, hiszen akkor hozta a szájhagyomány szerint az első bosnyákmeggy-sarjat egy, a monarchia kötelékében szolgáló helyi fiatal katona. Azóta a település neve a meggy szinonimájává vált, több mint 20 éve szerveznek a faluban meggynapot is, amit...
2024. JÚNIUS 6.
[ 21:23 ]
The Longest Day – azaz a leghosszabb nap. Így vonult be a történelembe 1944. június 6., azaz a normandiai partraszállás napja. Ugyanakkor a 80 esztendővel ezelőtt kezdődött hadművelet több szempontból is kiérdemli a „leg” jelzőt, hiszen ez volt a második világháború legtitkosabb, és egyben legfontosabb hadművelete,...
2024. JÚNIUS 6.
[ 8:05 ]
Beolvasás folyamatban