Tükör
Hogyan kerül a szerb fegyver Ukrajnába
Betűméret:             

A Vreme hetilap mai számában megjelent egy cikk Hogyan kerülnek a szerb fegyverek Ukrajnába címmel, amely szerint az eljárás kétes közvetítőkön keresztül történik.

A közvetítők állítólag Szerbiában vásárolnak, majd a Pentagonnak és Ukrajnának adják el a fegyvereket, de orosz oligarchák, valamint a hatóságokhoz közeli szerb exportőrök is érintettek az ügyben.

A Vreme szövegében az áll, hogy az Amerikai Egyesült Államok a közelmúltban megnövelte a szerbiai fegyverimportot.

Mint fogalmaztak, „a szerbiai kamara szerint a tavalyi behozatal nagy része „nem minősített katonai áru”, míg a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint az amerikai importőrök 267 tüzérségi rendszert vásároltak Szerbiából, valamint 3.200 rakétát és öt páncélozott járművet.

Az amerikai vevők 16 millió kis kaliberű golyót vásároltak a Jugoimport állami fegyverkereskedelmi vállalattól.

„Tekintettel arra, hogy az amerikai hadsereg által használt fegyverek lényegesen kifinomultabbak, mint a Szerbiában gyártottak, joggal feltételezhető, hogy az USA Szerbiából egy harmadik félnek ad át fegyvereket”, nyilatkozta a Vreme lapnak Katarina Đokić, a Stockholmi Békekutató Intézet kutatója.

A szövegben említenek egy Pentagonhoz közeli amerikai fegyverkereskedőt, Mark Moralest, akinek a vállalatai tavaly 16 millió kis kaliberű golyót importáltak Szerbiából, míg 2020-ban az „amerikai hadsereg tesztelése miatt” vásárolt egy Nora N52 típusú önjáró tarackot a Jugoimporttól.

Morales vállalatai az amerikai hadsereget és szövetségeseit látják el, de cégei az ukrajnai háború kezdete óta egymilliárd dollár értékű szerződést kötöttek a Pentagonnal, ő pedig közvetlenül Ukrajnában további 200 milliót keresett.

A Vreme szerint Morales együttműködik – noha ezt tagadja – Slobodan Tešić fegyverkereskedővel, aki ellen az ENSZ szankciókat vezetett be a Libériába irányuló fegyverexport tilalmának megsértése miatt, de a férfi szerepel az amerikai feketelistán is.

Az állítások szerint Morales tavaly lőszert importált egy Tešić családjának tulajdonában lévő cégtől.

A cikkben az áll, hogy a Vreme több kérdéssel fordult a szerb védelmi minisztériumhoz, a Jugoimporthoz, a Pentagonhoz, a Nemzetközi Kereskedelmi Igazgatósághoz és az orosz Rostekhez, de egyikük sem válaszolt a megkeresésre.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lecserélhető-e Joe Biden? - illusztráció
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
Azelőtt egy kisgyerek első születésnapja meghitt családi ünnepség volt, szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel. Egy elsőáldozás is általában családi ebéddel zárult. Amikor a gyerek befejezte az iskolát, a szülők lehetőségeikhez képest megvették a szép ruhát csemetéjüknek, persze, lehetőleg olyant, amit később is...
2024. JÚNIUS 23.
[ 16:37 ]
Az ukrán ellenzéki bloggerek a társadalom egyre masszívabb, gyakran erőszakos ellenállásáról ír a kényszermobilizációval szemben, számol be az oroszhirek.hu a Tamás Krímből blog alapján. Az ukrajnai férfiak külföldre szökését egyesek már napi több ezer főre teszik. Ezek az állapotok megerősítik, hogy alapvető...
2024. JÚNIUS 19.
[ 11:10 ]
Argentína, Suriname, Brazília, Kamerun, Kongó és Törökország – összegyűjtöttük, honnan érkeznek a legerősebb európai válogatottak csillagai. Báles István és Nagy Gábor írása a Mandinerben. Anglia mellett Franciaország, Németország, Svájc, Olaszország, Portugália, Hollandia, Belgium, Dánia és Magyarország keretét...
2024. JÚNIUS 18.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban