Tükör
Harris nyerte a vitát, de nem győzte meg a bizonytalan szavazókat
Betűméret:             

Az első értékelések szerint egyértelműen Kamala Harris nyerte meg a Donald Trumppal folytatott első és talán utolsó elnökjelölti tévévitát, végig ő volt a domináns kettejük közül, ennek ellenére a legfontosabb választói kört, a bizonytalanokat nem sikerült teljes mértékben meggyőznie, írja a vg.hu.

Félreértés ne essék, Trumpnak rossz éjszakája volt

– mondta a vita után még a Fox News műsorvezetője, Brit Hume is. „Az az érzésem, hogy Harris elég jól jött ki ebből” – tette hozzá. A CNN megbízásából azonnal készült felmérés szerint is fölényesen nyert a demokrata jelölt, többször védekezésre kényszerítette a amerikai elnököt.

A Reuters természetesen igen kicsiny mintát, tíz amerikai szavazót mért, akik a vita előtt még mindig nem tudták, kire szavazzanak majd november 5-én, és végignézték az összecsapást, amelyet az ABC News rendezett.

Közülük hatan a vita után biztosan vagy valószínűleg Trumpra szavaznak majd, hárman Harrisre, egy pedig még mindig bizonytalan a döntését illetően.

Fej fej mellett

A felmérésekben fej fej mellett áll a két elnökjelölt, bár sokan nem hisznek a közvélemény-kutatásokban, mások pedig arra figyelmeztetnek, hogy Trumpot eddig még mindig alulmérték.

Abban viszont minden elemző és szakértő egyetért, hogy a szavazás eredményét pár tízezer szavazó dönti majd el az úgynevezett csatatérállamokban.

A hírügynökség értékelése szerint az általuk mért minta valóban kicsi, statisztikai szempontból nem is számít, az azonban egyértelműen kiderült belőle, hogy a demokrata elnökjelöltnek részletesebben ki kell még fejtenie a politikai elképzeléseit, ha meg akarja nyerni magának a még mindig bizonytalan szavazókat.

Harris nem elég konkrét

A tíz résztvevő fele szerint Harris a több mint 90 perces vita során nem beszélt elég világosan arról, hogyan javítaná az amerikai gazdaságot és kezelné a magas megélhetési költségeket, ami a választók egyik legfőbb aggodalma.

Ez azért különösen nagy probléma Harris számára, mert Trumpot nagyon jól ismerik az amerikaiak, pontosan tudják, hogy mit várhatnak tőle. Ezzel szemben a The New York Times és a Siena College hét végi közvélemény-kutatása szerint a valószínű szavazók több mint negyede úgy érzi, hogy a demokrata jelöltről nem tud eleget.

Ez a gazdasági kérdéseknél számít igazán, és a Reuters által megkérdezett, végül Trump felé hajlók is azért választják inkább őt, mert jobban bíznak benne a gazdasággal kapcsolatban, bár mindannyian azt mondták, hogy nem kedvelik őt mint embert.

Fontos téma a gazdaság, bár a választók nem értenek hozzá

A személyes pénzügyi helyzetük azonban jobb volt, amikor ő volt az elnök 2017–2021 között – csak éppen arról feledkeznek el, hogy a koronavírus-válságból Joe Biden kormányzatának kellett kivezetni a világ legnagyobb gazdaságát, a tartósan magas infláció pedig annak a következménye volt – és lett volna akkor is, ha Trumpot 2020-ban újraválasztják.

A szavazók gazdasági informáltságát jól mutatja, hogy a Trump felé hajlók kiemelték a külföldi import megadóztatására vonatkozó javaslatát, ami közgazdászok szerint biztosan áremelkedést és az infláció újbóli felpörgését okozná.

A hatból négyen azt is elmondták, hogy Harris nem győzte meg őket arról, hogy más gazdaságpolitikát folytatna, mint Biden, akit nagyrészt okolnak a magas megélhetési költségekért – gazdaságpolitikai szempontból részben megalapozatlanul.

Miért dicsérte Donald Trump Orbán Viktort az elnökjelölti vitában? Mit mond a szakértő?

Heves vita zajlott Kamala Harris és a republikánus elnökjelölt között, melyben felmerült a magyar miniszterelnök neve is.

Donald Trump Orbán Viktor magyar miniszterelnököt dicsérte a keddi, amerikai tévés elnökjelölti vitában. A republikánus politikus úgy fogalmazott: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök a világ egyik legtiszteletreméltóbb vezetője, egy igazán erős férfi, okos ember.” De miért hozta szóba a vita során Orbán Viktor nevét Donald Trump?

A Mandiner által megszólaltatott Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint Trump a választási stratégia egyik elemeként említette a magyar miniszterelnököt.

„Szeretném aláhúzni, hogy az amerikai elnökjelölti vitában résztvevők olyan témákra koncentrálnak, amelyek szavazatokat hozhatnak számukra az elnökválasztáson.

Donald Trump úgy véli, hogy Orbán Viktor támogatása előnyt jelent számára az amerikai szavazók szemében és szavazatokat hoz.

Ez pedig nagyon komoly elismerés a magyar miniszterelnök számára. Hosszú évek óta Orbán Viktor a nemzetközi konzervatív gondolat egyik vezéralakja, a másik pedig Donald Trump. A konzervatív vezetők pedig odafigyelnek egymásra és láthatóan próbálják átemelni, alkalmazni a másik sikeres politikáját a saját környezetükben”– összegzett Koskovics Zoltán.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt tizenöt évben csaknem háromszorosára nőttek a bérek, a bérnövekedés azonban főként az infláció következménye. ezzel párhuzamosan ugyanis a fogyasztói kosár ára is nőtt, csak lassúbb ütemben. A Demostat szerint, sem a statisztikák, sem a saját tapasztalatok nem erősítik meg azt, hogy – közel...
2024. SZEPTEMBER 4.
[ 13:32 ]
A mongol kormány megmondta előre, hogy így lesz, de a Nyugat azért próbál nyomást gyakorolni a mongol vezetésre, hiába. Katonai tiszteletadás volt kedden reggel, és utána tárgyalás a legnagyobb barátságban. Háborítatlanul zajlik az orosz elnök mongóliai látogatása, a mongol államfő katonai tiszteletadással fogadta...
2024. SZEPTEMBER 3.
[ 18:59 ]
Bár a médiában nem sok vizet zavart, múlt szerdán volt a katonai szolgálatot lelkiismereti okból megtagadók világnapja. A világnapot 1983 óta tartják meg azok az emberi jogi mozgalmak, amelyek kiállnak a sorkötelességet vallási vagy lelkiismereti okból elutasítók védelmében. Az elmúlt négy évtized alatt világszerte egyre...
2024. AUGUSZTUS 27.
[ 17:02 ]
Beolvasás folyamatban