Tükör
Vučić: Nincs kapcsolatom Kurtival, nem akarok részt venni az ellene folytatott kampányban
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök a brüsszeli Politico portálnak kijelentette, nincs kapcsolata Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel. Azt is hozzátette, nem kíván részt venni "holmiféle Kurti-ellenes kampányban".

"Nem akarok Kurti-ellenes kampányban vagy ad hominem kampányban részt venni senki ellen" – szögezte le Vučić a brüsszeli portálnak az észak-koszovói helyzettel kapcsolatban, hozzátéve, hogy úgy tűnik, a koszovói vezetés ennek a megszállottja.

"Ha minden nap elolvassák, amit mondanak, akkor mindig csak az van, hogy Vučić, Vučić és megint csak Vučić" - tette hozzá.

A Politico a Koszovó és Szerbia között az észak-koszovói többségi szerb enklávék státusza miatt régóta dúló konfliktusról ír, amely a portál szerint ismét robbanással fenyeget, rámutatva arra, hogy mindkét fél fokozta a retorikáját, kölcsönösen sértéseket és vádakat cseréltek az elmúlt héten.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök – ahogy a Politico írja – „irracionalitással” és „kétségbeeséssel” vádolta Vučićot, és kijelentette, hogy „agresszív kampányt folytat az újabb konfliktusok érdekében”, amire Vučić azt válaszolta, hogy a demokratikus választások megtartása irracionalitás és agresszivitás, akkor köszöni Kurtinak ezeket a jelzőket.

A kölcsönös sértegetések akkor kezdődtek – írja a Politico – amikor ezen a héten Vučić új helyhatósági választásokat megtartását követelte Koszovó északi részén, hogy így csillapítsák a 2023-ban kirobbant feszültséget, amikor a szerb közösség nagyrészt bojkottálta az akkori választásokat.

A brüsszeli portál emlékeztet arra, hogy a szerbek a Pristinával szembeni elégedetlenségüket akarták ezzel kifejezni, de a lépéssel ellenkező hatást értek el, és a választók mindössze három százalékát képviselő albán nemzetiségű jelöltek nyerték meg a választásokat. A Politico azt írja, hogy Kurti maga is bátorította őket hivataluk elfoglalására, és különleges rendőrséget küldött védelmükre, ezzel olyan válságot robbantva ki, amely "felszította a szenvedélyeket a határ mindkét oldalán".

A lap emlékeztet arra is, hogy tavaly szeptemberben egy rendőr és három felfegyverzett szerb halt meg fegyveres összecsapásokban Északon, több tucat NATO-katona megsérült a tüntetések során, miközben megpróbálták egymástól távol tartani a két felet, valamint hogy az EU-nak nem sikerült lecsillapítania a konfliktust annak ellenére, hogy „kétségbeesetten próbálkozott” ezzel.

Ezen a héten – írja a Politico – az EU tárgyalói megpróbáltak háromoldalú találkozót tartani a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottal, Miroslav Lajčákkal, de a két fél ezt elutasította.

Tegnap az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy brüsszeli munkaebédre hívta össze a balkáni vezetőket, hogy megvitassák az EU növekedési és az egységes uniós piacba való integráció tervét, és bár Kurti és Vučić jelen volt, nem álltak szóba egymással.

"Nincs kapcsolatunk " - mondta Vučić a Politico portálnak brüsszeli útja előestéjén.

Elemzők szerint Vučić két kapura játszik, amikor egyfelől ellenállásra buzdítja a helyi koszovói szerbeket, majd áldozatként viselkedik, amikor Pristina minderre reagál – írja a Politico. A portál hozzáteszi: Szerbia elnöke azt mondta, nem érdeke a "tűz szítása", miközben kormánya nem ismeri el Koszovó függetlenségét, amelyet továbbra is “elszabadult” tartománynak tekint.

Vučić ragaszkodik továbbra is ahhoz, hogy Koszovó az a fél, amely akadályozza a tárgyalások előrehaladását.

"Noha Brüsszelben látják, hogy melyik fél gátolja az előrehaladást, ezt soha ki nem mondanák nyilvánosan... Az EU és az amerikaiak egyetértenek velünk ebben" – húzta alá Vučić a Politicónak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbia és Kína között fennálló és egyre erősödő partnerség intő jel lehet a Nyugat számára, hiszen Szerbia értelmezheti úgy is a kialakult helyzetet, hogy "nem kell futni olyan szekér után, ami nem vesz fel", vagyis ha nem csatlakozhat ennyi év után az Európai Unióhoz, akkor más partnerek után néz. Ennek pedig...
2024. SZEPTEMBER 10.
[ 13:10 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök újságírói kérdésre a minap megerősítette, hogy valóban kapott meghívást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy csatlakozzon a BRICS-csúcshoz, amelyet október 22. és 24. között tartanak Kazanyban. A szerb elnök válaszában arról tájékoztatta az orosz elnököt, hogy nem tud részt venni a...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 11:24 ]
Szerbiában az elmúlt tizenöt évben csaknem háromszorosára nőttek a bérek, a bérnövekedés azonban főként az infláció következménye. ezzel párhuzamosan ugyanis a fogyasztói kosár ára is nőtt, csak lassúbb ütemben. A Demostat szerint, sem a statisztikák, sem a saját tapasztalatok nem erősítik meg azt, hogy – közel...
2024. SZEPTEMBER 4.
[ 13:32 ]
Beolvasás folyamatban