Tükör
Angyalbőrben minden kicsit más?
Felnőtté válik-e az ember 75 nap katonai szolgálattól?
Betűméret:             

Döntött az állam a sorkatonai szolgálat visszaállításáról. A sorkatonai szolgálat ismét kötelező lesz a 17-27 éves férfiak számára, illetve, akik valamilyen okból halasztásért folyamodnak, azokat is 30 éves korukig behívják. A tervek szerint az első kiskatonák jövő szeptemberben rukkolnak be.

Tioslav Janković vezérőrnagy, a Szerb Katonaság vezérkara műveleti igazgatóságának vezetője a Blicnek nyilatkozva hangsúlyozta: a katonai szolgálatot illetően semmi sem fog jelentősen megváltozni a korábbiakhoz képest. A sorkatonai szolgálat a 19 és 27 év közötti fiatalembereket értini, illetve 30 éves korig azokat, akik valami miatt halasztást kérnek.

“Ez azt jelenti, hogy a legfiatalabb generáció a 2006-ban születettek lesznek. A lányok esetében a katonai szolgálat önkéntes alapon történik. A tervek szerint a kötelező sorkatonai szolgálat jövő szeptemberben indul. Megalakult a munkacsoport is, amely minden ehhez szükséges intézkedést foganatosít majd”, mondta Janković, hozzátéve, a Szerb Katonaság készen áll a feladatra, és alig várják az újoncokat. Akik pedig jövő évtől várhatják a behívókat.

“A sorozás keretében képességvizsgálaton is részt vesznek a jelöltek, ez kötelező a katonai szolgálat megkezdése előtt. Ezt a védelmi minisztérium regionális központjai és a katonai egészségügyi igazgatóság egységei végzik, s bízom abban, hogy ha időben döntés születik arról, miként megy ez a folyamat végbe, akkor jövő év szeptemberében már a kaszárnyákban lehetnek az első újoncok”, mondta a vezérőrnagy.

Ki az, aki mentesül a katonai szolgálat alól

“A fegyveres katonai szolgálatot választóknak van halasztási lehetőségük, vonatkozik ez a diákokra, egyetemistákra, azokra, akik valamilyen magánéleti, családi problémával küzdenek, természetesen mindezt az ilyen okok elhárításáig, illetve megszűnéséig.

A lelkiismereti okokra való hivatkozás, mint lehetőség, megmarad, mert ez alkotmányos kategória. Törvényi szabályozással, törvénymódosítással azokban igyekszünk majd útját állni néhány olyan jelenségnek, amelyek a korábbi időszakban elterjedtek voltak. A civil szolgálat tekintetében megtaláljuk a módját annak, hogy azok, akik nem akarnak fegyveresen katonai szolgálatot teljesíteni, ennek ellenére a szerb hadsereg tagjai legyenek, és tudásukat átadhassák azoknak az egységeknek, ahol nem szükséges a fegyverviselés. Az egyetemi hallgatók a katonai szolgálatot tanulmányaik végéig elhalaszthatják – mondja Janković őrnagy.

Hogyan fog kinézni a 75 nap angyalbőrben

A 75 napos katonai szolgálat átfogó kiképzést irányoz elő, amelyben a katonákat a legkülönfélébb feladatokra és szituációkra képezik ki. A program két részből áll: individuális és kollektív képzésből.

Janković vezérőrnagy részletesen elmagyarázta a Blicnek azt is, miként fog ez lezajlani. “Az első hónapban az újoncok individuális képzésben részesülnek. Ebben az időszakban megtanulják a fegyver használatát és karbantartását, a védőfelszerelés szabályszerű használatát és elsajátítják az elsősegélynyújtás alapjait is. Ezen kívül a katonákat kiképezik a csatatéren való mozgásra, menedékhelyek készítésére és gépelemek kezelésére.

A katonai szolgálat második hónapjában a katonák a katonai szakterületükhöz kapcsolódó ismereteket sajátítanak el. Ez a szakmai tudás bár nem lesz teljes, elegendő lesz ahhoz, hogy a katonák megértsék az alapvető feladatokat, szerepköröket.

Végül a képzés utolsó 15 napja a kollektív képzésre van fenntartva terepi körülmények között. Ebben a fázisban a katonák az elméletben tanultakat fogják a gyakorlatban is kipróbálni, áttekintve az egységen belüli helyüket és szerepüket.

“Ez a kiképzési struktúra biztosítja, hogy minden katona elsajátítsa azokat az alap- és szakismereteket, amelyek elengedhetetlenek a katonai szolgálat eredményes működéséhez, alapot adva a további fejlődéshez, képzéshez”, véli Janković.

A katonai szolgálat, mint a felnőtté válás része

A kötelező katonai szolgálat rövid- és hosszútávon egyaránt jelentős előnyökkel jár a hadsereg és a társadalom számára, véli a hivatásos katona.” A katonai szolgálatot teljesítők nagyobb száma lehetővé teszi a reguláris hadsereg gyors megfiatalítását, miközben sok katona jelezte érdeklődését, hogy hivatásos katonaként, altisztként dolgozzon, vagy a Katonai Akadémiára iratkozva tanuljon tovább – mutat rá Janković őrnagy.

“A katonai szolgálat egy mozaikkocka lesz a felnőtté válásuk folyamatában, és végre úgy gondoljuk, hogy minden katonai szolgálatot teljesítő katona tisztában lesz az ország védelmében betöltött szerepével, és ez talán a legfontosabb dolog – fejtette ki Janković őrnagy az TV Prva műsorában.

Akik pedig korábban túljutottak az egyéniségfejlesztés és felnőtté válás eme mérföldkövein, kétközben vannak. Attól függően, melyik generációhoz tartoznak. Egyfelől: jót tesz a gyereknek egy kis katonás rend és fegyelem. Másfelől: akik a kilencvenes években voltak kiskatonák és szinte kiképzés nélkül a fronton találták magukat, úgy vélik, az ő gyerekükkel ugyan ne csinálja ezt senki.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Karcsi Karcsi (*.*.106.156)
2024. SZEPTEMBER 24. [ 10:29 ]

Errol jogasznak kellene nyilakozni nem katonanak... "Felnotte vallas resze"-nagyobb elmefuttatast meg nem hallotam.


Feszült figyelemmel kíséri a világ az Egyesült Államok eseményeit, ahol keddről szerdára virradó éjjel kerül sor Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt televíziós vitájára. Az este jelentős következményekkel járhat a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetele szempontjából. Először csap...
2024. SZEPTEMBER 10.
[ 20:02 ]
A Szerbia és Kína között fennálló és egyre erősödő partnerség intő jel lehet a Nyugat számára, hiszen Szerbia értelmezheti úgy is a kialakult helyzetet, hogy "nem kell futni olyan szekér után, ami nem vesz fel", vagyis ha nem csatlakozhat ennyi év után az Európai Unióhoz, akkor más partnerek után néz. Ennek pedig...
2024. SZEPTEMBER 10.
[ 13:10 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök újságírói kérdésre a minap megerősítette, hogy valóban kapott meghívást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy csatlakozzon a BRICS-csúcshoz, amelyet október 22. és 24. között tartanak Kazanyban. A szerb elnök válaszában arról tájékoztatta az orosz elnököt, hogy nem tud részt venni a...
2024. SZEPTEMBER 6.
[ 11:24 ]
Beolvasás folyamatban