Tükör
Havi tízezer euró fixszel
"...ma az ember könnyen viccel."
Betűméret:             

Az Európai Parlament minden képviselőjének 10.377 euró a bruttó fizetése, a közösségi oldalakon pedig napok óta folyik a vita arról, hogy az Európai Unió nem fektet-e túl sok pénzt abba, hogy a képviselők kényelmesen éljenek.

Az Euronews Serbia szerint az Európai Parlament képviselőinek többféle juttatásra van joguk, és bizonyos helyzetekben különleges bánásmódban is részesülnek. Noha ez az információ valószínűleg senkit sem lep meg, az utóbbi időben sokan feldühödtek a közösségi oldalakon.

Ha valakit EP-képviselővé választanak, az számos előnnyel jár, beleértve az általános költségtérítést, az utazási költségek megtérítést és az étkezési támogatást.

Ezek a kiváltságok nagy vitát váltottak ki az interneten arról, hogy pontosan mire is jogosultak a képviselők, illetve hogy a sok privilégium igazságos-e azokkal az emberekkel szemben, akiket képviselniük kellene.

Pontosan milyen juttatásokat kapnak az Európai Parlament képviselői?

Minden EP-képviselő havonta bruttó 10.377,43 eurós fizetést kap, ez nettó 8.088,03 eurót jelent, de egyes országok további adókat is felszámolhatnak.

Az EP-képviselők általános költségtérítést is kapnak, amelyből számítógépet vásárolhatnak, vagy munkaterületet bérelhetnek. Ennek összege 4.950 euró.

„Általános pótlékot” is kaphatnak, ami igencsak vitatott, mert a képviselők ezt az összeget egyszerre kapják meg anélkül, hogy később meg kellene indokolniuk, hogy mire is költötték el azt.

„Az egyösszegű kifizetést a mandátumuk függetlenségének védelmére használják, és azért ilyen formában, mert ez a fizetési mód a legjövedelmezőbb”, közölte az Európai Parlament.

A képviselők 350 eurós napidíjat is kapnak, amely fedezi a szállásukat, az étkezésüket és a kapcsolódó költségeiket minden, a parlamentben töltött nap után, amit hivatalos ügy miatt töltenek ott.

Ami az utazási költségeket illeti, az üzleti utak esetében megtérítik azokat, de csak akkor, ha számlával tudják bizonyítani a költséget.

Az orvosi költségeik kétharmadát is megtérítik, és amikor egy képviselő kilép a frakcióból, végkielégítést kap, ezt gyakran „arany ejtőernyőnek” nevezik. Ez egy átmeneti juttatás, amely minden hivatalban eltöltött év után egy havi fizetésnek felel meg, legfeljebb két évig, de azzal a feltétellel, hogy az adott képviselő nem vállal újabb tisztséget és nem igényli a nyugdíjat sem, írja az Euronews Serbia.

Fidias Panayiotou, független ciprusi európai parlamenti képviselő „olajat öntött a tűzre”, miután Instagram-profilján megmutatta diplomata útlevelét, és azt állította, hogy ez az útlevél lehetővé teszi a politikusok számára, hogy soron kívül sorra jussanak a repülőtéri utasfelvételkor, illetve hogy ehhez az okmányhoz ingyenesen kapnak vízumot.

Amint azt az Európai Parlament sajtószolgálata közölte, a képviselők nem kapnak diplomáciai státusszal, kiváltságokkal vagy mentelmi joggal járó útlevelet.

„A képviselők kötelesek betartani a vám- és deviza-előírásokat, kaphatnak „laissez-passer” elnevezésű úti okmányt, melyet kizárólag a parlamenti munkához kapcsolódó hivatalos utak során használhatnak. Ez az okmány megkönnyítheti a mozgásukat, de csak azokban az országokban, amelyek elismerik azt”, tette hozzá az EP sajtószolgálata.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarokkal táncolók - illusztráció
2024. OKTÓBER 2.
[ 16:25 ]
Döntött az állam a sorkatonai szolgálat visszaállításáról. A sorkatonai szolgálat ismét kötelező lesz a 17-27 éves férfiak számára, illetve, akik valamilyen okból halasztásért folyamodnak, azokat is 30 éves korukig behívják. A tervek szerint az első kiskatonák jövő szeptemberben rukkolnak be. Tioslav Janković...
2024. SZEPTEMBER 23.
[ 22:59 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök a brüsszeli Politico portálnak kijelentette, nincs kapcsolata Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel. Azt is hozzátette, nem kíván részt venni "holmiféle Kurti-ellenes kampányban". "Nem akarok Kurti-ellenes kampányban vagy ad hominem kampányban részt venni senki ellen" – szögezte...
2024. SZEPTEMBER 20.
[ 12:15 ]
Amióta a mobiltelefonok átvették az uralmat, egyre ritkábban látni ezeket a kis fekete, apró képernyős készülékeket. A hétköznapi halandók el is felejtették volna őket, ha nem történnek a minapi libanoni események. Pedig a pagerek, avagy magyarban meghonosodott elnevezésük szerint, a csipogók nem tűntek el teljesen....
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban