Tükör
Mi lesz a Booking sorsa Szerbiában: A minisztérium radikális intézkedéseket javasol
Betűméret:             

Egyre nagyobb teret nyer a turizmusban a szürkegazdaság, a szerbiai államapparátus pedig „ujjal mutogat” a Booking.com globális platformra és a hasonló portálokra, azzal a váddal, hogy illegálisan működnek országunkban. A Booking viszont azokra hárítja a felelősséget, akik lakásokat adnak ki Szerbiában, de nem fizetnek adót, miközben a hivatalos turisztikai szektor képviselői azt állítják, hogy az ilyen lakástulajdonosok igazából „kockázatnak teszik ki” ügyfeleiket, éppen ezért az állam nagyobb mértékű bevonását kérik, hogy segítsen felderíteni a lakásokat illegálisan bérbeadó személyeket, írja a Nova ekonomija.

Husein Memić idegenforgalmi miniszter a múlt héten úgy fogalmazott, hogy „a folyamatosan fejlődő, egyre növekvő devizabeáramlást hozó turizmusban nagymértékben van jelen a szürkegazdaság, a legnagyobb problémát pedig azok az ügyfelek jelentik, akik magánszálláshelyeket vesznek ki és ehhez külföldi platformokat használnak, amelyek nálunk illegálisan működnek”.

Kiemelt figyelem irányul a Booking platformra, a miniszter ugyanis kiemelte, hogy megbeszélést folytattak ezzel a céggel, az államapparátus pedig azt fontolgatja, hogy megszünteti ennek a cégnek a működését Szerbiában.

Mit mond a Booking?

A Booking a Nova ekonomijának adott válaszaiban leszögezte, hogy készek együttműködni az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy felvilágosítsák partnereiket – a szállásadókat – a törvényes kötelezettségeikről.

„Amikor a platformunkon valaki szállásadóként regisztrál, el kell fogadnia a felhasználási feltételeinket, megerősítve azt, hogy törvényes joga van kiadni a szállást”, írta a cég.

Hozzátette továbbá azt is, hogy a Booking megbízható eljárást hozott létre, amelynek köszönhetően az illetékes hatóságok jelenthetik a meghirdetett objektumokkal kapcsolatos esetleges szabálytalanságokat, a portál pedig gyorsan reagál, és eltávolítja az adott lakást a kínálatból, ha megállapítják, hogy az nem a helyi előírásoknak megfelelően működik.

A szállásadók kötelezettségei

Aleksandar Seničić, a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (YUTA) igazgatója a Nova ekonomijának adott interjújában rámutatott, hogy „a szürkegazdaság nagy problémát jelent, de nem csak a magánszállásokra, hanem az ügynökségekre nézve is, tekintettel arra, hogy a közösségi oldalakon több tucat, sőt több száz szervező hirdetése található, akik utazásokat értékesítenek, de nincsenek bejegyezve a nyilvántartásban, és nem fizetik az állammal szembeni kötelezettségeket sem”.

Az állam törvényileg szabályozta, hogy mindenkinek, aki szálláshelyet kínál kiadásra, regisztrálnia kell a vállalkozását és átalányadót kell fizetnie.

Példaként egy belgrádi lakás adóját hozta fel, amely évente átlagosan 600-700 eurót jelent, aki pedig ezzel foglalkozik, annak ez „nem egy nagy költség”.

Seničić szerint a szürkegazdasággal kapcsolatos probléma részben azért áll fenn, mert nagyon alacsonyak a szabálysértési bírságok.

„Abban az esetben, ha a tilosban járókat „elfogják”, a felügyelőség átalányösszegű bírságot szabhat ki, ami mintegy 60 ezer dinárt jelent, ez pedig oda vezet, hogy az ezzel a munkával foglalkozó ember „rájön”, hogy „kifizetődőbb” neki, ha évente kétszer vagy háromszor kifizeti a bírságot, minthogy elkezdje a regisztráció folyamatát és adót fizessen”, magyarázta Seničić.

A szállások illegális kiadás elsősorban „az utazók biztonsága szempontjából jelent borzasztó nagy problémát, mert ebben az esetben a szolgáltatás minősége nem ellenőrizhető”.

„Eddig több tucatnyi, de talán még több olyan kiadó lakást és házat fedeztünk fel, amelyek egyáltalán nem felelnek meg a szabályozásnak és a törvénynek – itt „vét” a Booking, mert lehetővé teszi az ilyen objektumok bérbeadását a a platformján”, tette hozzá Seničić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pártpolitikába süllyedve - illusztráció
2024. OKTÓBER 13.
[ 11:31 ]
Havi tízezer euró fixszel - illusztráció
2024. OKTÓBER 10.
[ 13:13 ]
Marcel Ciolacu ugyan árnyalta kicsit a képet egy esetleges RMDSZ-es, azaz magyar miniszterelnök kinevezéséről, Sorin Grindeanu szociáldemokrata alelnök hétfő esti kijelentése az RMDSZ-szel alkotott kétpárti koalíciós, s egy RMDSZ által jelölt kormányfő lehetőségéről nem volt véletlen elszólás vagy politikai hiba. A...
2024. OKTÓBER 2.
[ 16:25 ]
Szerbiában az utóbbi 12 évben a reálbérek nagyjából 46 százalékkal nőttek, azaz évente nagyjából 3,2 százalékkal emelkedtek. Ez a növekedés szilárd, de nem kiemelkedő, és nem kizárólag Szerbiára jellemző, hasonló folyamatok figyelhetők meg Romániában, Bulgáriában, és más délkelet-európai országokban is – írja...
2024. SZEPTEMBER 29.
[ 17:56 ]
Döntött az állam a sorkatonai szolgálat visszaállításáról. A sorkatonai szolgálat ismét kötelező lesz a 17-27 éves férfiak számára, illetve, akik valamilyen okból halasztásért folyamodnak, azokat is 30 éves korukig behívják. A tervek szerint az első kiskatonák jövő szeptemberben rukkolnak be. Tioslav Janković...
2024. SZEPTEMBER 23.
[ 22:59 ]
Beolvasás folyamatban