Vajdaság
Rossz az ivóvíz minősége szinte az egész tartományban, Bánátban a legrosszabb
Betűméret:             

Vajdaságban változatlan a helyzet: továbbra is vontatottan oldják meg az ivóvízproblémát. Nincs megfelelő technológia, ezért a víz nem az elvárt minőségű, hangzott el az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán tartott, a víz minőségével foglalkozó tanácskozáson.

Srđan Rončević, az egyetemi kar tanára fejtette ki a fentieket, és azt is elmondta, hogy a legrosszabb a helyzet Bánátban. Ott sok helyütt sárga a víz, számos szerves anyag és arzén szennyezi. Nincs megfelelő technológia a tisztításra.

Bácska északi és nyugati részén sem jobb a helyzet, csak az újvidékiek isznak kiváló minőségű vizet, tartományi viszonylatban viszont nagyon sok a tennivaló. A szennyvíznek is csupán 10 százalékát tisztítják – mutatott rá Rončević.

Az újvidéki Természettudományi-matematikai Karon már 35 éve ténykedik az a szakértői csoport, amely ezzel a témakörrel foglalkozik.

Milica Pavkov Hrvojević, a kar dékánja részletezte, hogy több laboratóriumuk is van, és ezek igyekeznek ellátni a kellő ismeretekkel a cégeket, vagyis az ipari tényezőket. (RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2018. SZEPTEMBER 21. [ 0:17 ]

Egészségünket a legnagyobb mértékben a vízvezeték klórral való fertőtlenítésekor keletkező ún. trihalogénmetán vegyületek (THM) károsítják, amelyek rákkeltő hatásúak. Tehát a föld gyomrában található rossz minőségű víz megtisztítható ugyan a közművekben, de a csővezetékbe jutva újra "elromlik". Ivóvizet mi magunk vagyunk kénytelenek előállítani a háztartásunkban drága szűrőberendezéssel vagy pedig palackozott vizet kell vásárolnunk (ami klórmentes).


Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban