Vajdaság
Új napköziotthon a horgosi fogyatékkal élők számára
Betűméret:             

Nagyban zajlanak a felújítási munkálatok a horgosi Vasút utcában, itt ugyanis napköziotthont alakítanak ki a fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetben élő helybeli gyerekek és fiatalok számára.

A felhasználók jelenleg a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ magyarkanizsai épületébe utaznak hetente kétszer, Horgosról szám szerint hatan. Az új napközibe viszont tíz felhasználó tud majd hetente öt napon keresztül színvonalas foglalkozásokon részt venni, ezáltal szocializálódni és készségeiket fejleszteni.

A Horgos központjában lévő, jelenleg felújítás alatt álló épület várhatóan március folyamán már befogadóképes lesz. Nagy Regina, gyógypedagógus szerint az új napközi elsődleges célja, hogy a felhasználók életminőségét saját környezetükben javítsák.

- Az új épületben sokkal több programot tudunk majd szervezni felhasználóinknak. Többet lehetünk a tavasz közeledtével a szabadban, több kézműves foglalkozáson vehetnek részt, emellett műhelymunkákat is szervezünk nekik. Az új épületben szappanműhely, és egy gombatermesztésre alkalmas helyiség kerül majd kialakításra, amellett, hogy a magyarkanizsai épületben már van egy gölöncsér- és egy textilműhely. Én úgy gondolom, hogy ezáltal sikerül majd bővíteni már meglévő csapatunkat és szakmaiságunkat egyaránt – mesélte a gyógypedagógus.

Nagy szükség volt már egy másodlagos helyszín kialakítására, mivel a magyarkanizsai központba a helyiek mellett még jelenleg két irányvonalon érkeznek a felhasználók. Kispiacról, Horgosról, Martonosról, Oromról, Völgyesről és Oromhegyesről utaznak be, így sem hely, sem elegendő foglalkozási idő nem állt eddig rendelkezésükre.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint, mivel a községhez 13 település tartozik, ezért nehézkes a felhasználók mindegyikét beszállítani Magyarkanizsára.

- A tíz horgosi felhasználónk közül jelenleg hat részesül ellátásban a magyarkanizsai épületünkben. A célunk ezzel a napközivel a következő: amennyiben meg tudjuk nyitni belátható időn belül, abban az esetben a felhasználóink, akik Magyarkanizsa község településeiről származnak, mindennap tudnak napközis szolgáltatást igényelni. Amellett, hogy bizonyos programaktivitások folynak majd a felhasználókkal, mellyel az életminőségüket kívánjuk javítani, úgy, hogy a képességeiket fejlesztjük ezáltal, vagy legalább szinten tartjuk, az mellett mivel már van némi gyakorlatunk a gombatermesztésben, ezért laskagombát kívánunk termeszteni. Az épület alatt van egy pince, 80-90 négyzetméteres és itt kívánjuk a gombászatot velük elkezdeni – nyilatkozta Tolnai Csaba, igazgató.

Az új épület átadását a horgosi falunap időpontjára, vagyis március 9-re tervezik. A felújítás pályázati pénzeszközökből, emellett Magyarkanizsa község önkormányzatának, és Horgos helyi közösségének támogatásával valósulhat meg.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban