Vajdaság
Magyar után bolgár elnöklő a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületének az élén
Betűméret:             

Csütörtökön és pénteken Szabadkán ülésezett a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testülete. A napirendi pontok között szerepelt a testület új elnöklőjének a megválasztása is. Mint ismeretes, az elmúlt időszakban ezt a tisztséget Hajnal Jenő, az MNT elnöke töltötte be. Az elkövetkező időszakban a Bolgár Nemzeti Tanács elnöke vezeti majd a koordinációt, az alelnököt pedig a Macedón Nemzeti Tanács adja.

A résztvevők az oktatás, a hivatalos nyelvhasználat, a művelődés, illetve a tájékoztatás témakörében is megvitatták az időszerű kérdéseket. Az összejövetelre meghívót kaptak az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium, a Kisebbségi és Emberi Jogi Kormányhivatal, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői is.

A kétnapos tanácskozás Hajdújáráson egy munkaebéddel zárult, amely előtt a sajtó munkatársainak is nyilatkoztak a résztvevők.

2017 júniusában viszonylag nehéz időszakban voltak a nemzeti tanácsok, hiszen akkor kezdték el figyelemmel követni az akcióterv megvalósítását. A kisebbségi kerettörvényeket, a nemzeti tanácsokról törvényt is akkor próbálták kialakítani, de az oktatásban is voltak komoly gondok, emlékeztetett az MNT elnökségének a kezdetére Hajnal Jenő.

- Úgy gondolom, hogy mindaz, ami az elmúlt időszakban megvalósult, azonos az akkor, az elnökség átvételekor megfogalmazott tervekkel. Konkrétan, együttműködést, kapcsolatot építettünk ki a nemzeti tanácsok között, és azoknak a közös érdekeit úgy próbáljuk mindenekelőtt a minisztériumok felé bemutatni, hogy ebből ne konfliktushelyzetek adódjanak, hanem mindig egy együttműködés, hogy orvosolni tudjuk a közös gondokat.

Hajnal Jenő emlékeztetett, hogy volt egy olyan időszak is, amikor a nemzeti tanácsok módosítási javaslatait nem fogadta el az akkori Köztársasági Kisebbségi Tanács, s abból a helyzetből kellett a testületnek feltornáznia magát oda, ahol most van.

- Annak örülök, hogy a Kisebbségi Köztársasági Tanács legutóbbi ülésén azt tapasztalhattuk, hogy maga Ana Brnabić kormányfő is minden olyan kérdésben, ahol a koordináció igényeit megfogalmaztam, egyetlenegyet sem söpört le az asztalról, mindig azt kereste, hogy hogyan tudnánk együttműködéseket kialakítani ott, ahol eltérő álláspontok voltak. Az egyik legizgalmasabb téma a médiastratégiának a kidolgozása volt. Tudjuk, hogy első körben a nemzeti tanácsok elég komoly képviseletben voltak jelen a munkacsoportban. Később kizárták őket, egy új összetételben született meg a dokumentum, és most, amikor a kormány elfogadta a médiastratégiát, akkor az akcióterv kidolgozásában már teljes egészében részt tudunk venni. A közvitán elhangzott nemzeti tanácsi észrevételek sem voltak hiábavalóak, hisz ha most elolvassuk ezt a stratégiát, mégiscsak azt látjuk, hogy az úgy fogalmazódott meg, hogy ott vagyunk benne, az akciótervben pedig ezt még jobban ki tudjuk majd dolgozni.

A nemzeti tanácsokról szóló törvénynek az előkészítésében, főleg a kerettörvényeknél sok mindent abban a formában tudtak megvalósítani, hogy a nemzeti tanácsok elindulhatnak azon az úton, amelyen a stratégiai tervezésen lesz a hangsúly, jelentette ki az MNT elnöke.

- Az MNT is ebben látja most a legfontosabb feladatát. Sokan kérdezték, miért késtünk ezzel a munkával ennyit, de most teremtődtek meg a feltételek, amikor egymás után fogadja el a szerb kormány - és remélhetőleg a parlament is - ezeket a stratégiákat. Az elkövetkező időszakban az lesz majd a fő kérdés, hogy mi a sajátságainkat hogyan tudjuk megvalósítani. Ami ma magától értődő, hogy ezeket a stratégiákat adaptálni szeretnénk a saját körülményeinkhez.

Jelen pillanatban a legtöbb gond a kultúra terén mutatkozik, véli Hajnal Jenő.

- A művelődési minisztérium ezúttal is úgy dolgozta ki a maga stratégiáját, hogy nemcsak a nemzeti tanácsokat, hanem a többi érdekelt szerbiai intézményhálózatot sem vonta be a munkába. Ebből kifolyólag nekünk, nemzeti tanácsoknak fontos feladataink vannak a kulturális stratégia kidolgozásában. Ezen komolyan dolgozunk, s azt hiszem, hogy az az elvárás, ami a szerbiai művelődési stratégiában megfogalmazódott, hogy a szerb kultúrával, a szerb nyelvvel, a szerb írásmóddal és a határon túli diaszpórával való törődés mennyire fontos, áttételesen nekünk is fontos. Mi ezt úgy éljük meg, hogy az anyaország felé való fordulással a Kárpát-medencei magyarság egységes stratégiai kulturális tervezésében kell közösen létrehozni azt az értéket, amit mi fontosnak tartunk, s aminek az anyanyelv, a nemzeti kulturális örökség, a hit és minden olyan meghatározója jelen lesz, ami olyanná tesz bennünket, amilyenné egy nemzetet tehetnek azok az értékek, amik a kultúrán keresztül vetítődnek ki.

Sztefan Sztojkov, a Bolgár Nemzeti Tanács elnöke a koordinációs testület új elnökeként köszönetet mondott Hajnal Jenőnek az eddigi munkáért.

- Nemcsak a magyarok, hanem minden kisebbség jogáért azonos elánnal küzdött, a legkisebbekért is. Én a BNT minden ülésén elmondom, hogy próbáljunk úgy dolgozni, mint a Magyar Nemzeti Tanács, ami egy kiváló intézmény. Az elkövetkező időszakban is ilyen módon próbálunk dolgozni a partnereinkkel, a kormánnyal és a különféle állami intézményekkel.

Suzana Paunović, a Kisebbségi és Emberi Jogi Kormányhivatal igazgatója kijelentette, a kormány számára nagyon fontos, hogy a nemzeti tanácsok koordinációs testülete működik.

- Ezt a mechanizmust 2012-ben felújítottuk, s nyolc év után a tapasztalat azt mutatja, hogy mindez működik. A koordináció az, ahol közös nevezőre lehet hozni a nemzeti tanácsok érdekeit, függetlenül attól, hogy egy-egy tanács milyen nagyságszámú kisebbséget képvisel. Mindig vannak olyan témák, amelyek mindenki számára fontosak, s ezeket a koordináció a kormány, a minisztériumok irányában közvetíteni tudja, ahol dönthetnek arról, hogy helyzetük javuljon. Az akcióterv megvalósítása szempontjából is fontos a koordináció, hisz közösen kidolgozott megjegyzéseket tehetnek, ugyanakkor ez egy jó csatornája a kommunikációnak, amelyen keresztül elérhető mindegyik kisebbség, hisz ez egy közös pont. A Magyar Nemzeti Tanács elnöksége alatt nagyon sok fontos feladat volt, például az akcióterv kapcsán is. Fontos az is, hogy a koordináció elnökét maguk a tanácsok választják meg, s Szabadka után most a bolgár határhoz költözik a koordináció központja.

Suzana Paunović a sajtótájékoztatón elmondta, azt szeretnék, hogy a kisebbségi jogok megvalósítása az ország egész területén olyan szinten legyen, mint amilyen szinten itt északon, Vajdaságban van.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter, Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter és Jerasz Anikó oktatási államtitkár, valamint Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti tanács elnöke ellátogatott az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol szerb mellett...
2024. SZEPTEMBER 12.
[ 8:45 ]
Az Ajvárbajvívó karavánnal kezdődött a Topolyai Napok rendezvénysorozata. A Rendezvények terén tíz csapat versengett ajvárkészítésben, végül a zsűri értékelése szerint aCicos Macos de la Ajvaros készítette a legjobb paprikakrémet. A bácskossuthfalvi csapat képviselheti i Belgrádban Topolya községet. Szerdán a...
2024. SZEPTEMBER 12.
[ 8:17 ]
Szerda délelőtt a zentai csata emlékhelyén az emlékharang megkongatásával és koszorúzással emlékeztek a zentai csata 327. évfordulójára. Ezt követően a Községi Képviselő-testület díszülésén az idei városnapi elismeréseket is átadták. A díszülésen a Szerbia és Magyarország himnuszának az elhangzását...
2024. SZEPTEMBER 11.
[ 17:21 ]
Beolvasás folyamatban