Vajdaság
Sportvezetőt, tudóst, írót és jótékonysági szervezetet részesít elismerésben Szabadka
Betűméret:             

Szabadka Város díszpolgári címet adományoz Tomislav Karadžić vállalkozónak, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökének. A Pro Urbe elismeréseket pedig dr. Süli Endre egyetemi tanár, Lovas Ildikó író és a „Naše malo je nekom sve“ informális csoport kapják.

Szabadka város képviselő-testülete csütörtöki ülésén hozta meg az erről szóló rendeletet, miután az elismerések odaítélésével foglalkozó bizottság egyhangú határozatot hozott a javaslatokról.

Az indoklás szerint Tomislav Karadžić, aki a város díszpolgára lesz, jelentős mértékben hozzájárult a szabadkai és a szerbiai sport fejlődéséhez. Munkásságát a sport terén 1969-ben kezdte a Spartak Röplabda Klub alelnökeként. A klub az ő tevékenykedése alatt érte el a legjobb eredményeit. A klub 1975-ben Szerbia bajnoka lett, a következő idényben pedig már a Brüsszelben megtartott Európa Bajnoki Kupa 3. helyezését érte el, ami az első jugoszláviai klubtrófea volt. Tomislav Karadžić két alkalommal volt a Spartak Labdarúgó Klub elnöke.

15 évig volt a Vajdasági Labdarúgó Szövetség elnöke, két mandátumban Szerbia és Montenegró Labdarúgó Szövetségének alelnöke és egy mandátumban Szerbia és Montenegró Labdarúgó Szövetségének elnöke.

2008-tól 2016-ig a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke. Abban az időszakban, 2010-ben az A válogatott kijutott a Dél-Afrikában tartott világbajnokságra. A 20 éven aluli korosztály válogatottja világelső lett 2015-ben Új Zélandon, két évvel korábban pedig Szerbia ifjúsági Európa bajnokságot nyert Litvániában.

Azt, hogy mennyit tett Tomislav Karadžić a szerb sportért és labdarúgásért, legjobban a Szerb Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke elismerés tanúsítja, ebben a kitüntetésben ugyanis csak Miljan Miljanić, a legendás edző, majd a Szövetség elnöke részesült még.

Tomislav Karadžićot Szabadka Város Sportszövetsége javasolta a díszpolgári címre.

Süli Endre professzor Pro Urbe díjat kap. Ő az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetében numerikus analízist ad elő, és Oxford Vorchester College tutor címmel rendelkezik. A világ számos egyetemén tart előadásokat doktori képzéseken, intézetekben és kutató központokban, többek között az Újvidéki Egyetem Matematikai és Természettudományi Karán. A prágai Károly Egyetem vendégtanára, a Shanghai Jiao Tong Egyetem vendégtanára, a Londoni Matematika Társaság tagja, a Berlini Matematikai Iskola tanácsadó testületének tagja, a Cambridge-i Isaac Newton Matematikatudományi Intézet igazgatóbizottságának tagja. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja (2009), az Európai Tudományos Akadémia tagja (2010), az Ipari és Alkalmazott Matematika Társaság tagja (2016), a Matematika és Alkalmazásai Intézet (FIMA) munkatársa. Nagy érdeklődést keltettek a NASA Kutatóközpontban 2001-ben és 2002-ben tartott előadásai.

Dr. Süli Endrét az idén az Isaac Newton által 1660-ban alapított brit Királyi Természettudományos Társaság a tagjai közé választotta. A világ e nagy hírnevű és legrégibb tudományos társaságának olyan tudósok voltak a tagjai, mint Charles Darwin, Albert Einstein és Stephen Hawking. Kutatásait olyan területeken alkalmazzák, mint a meteorológia és a repülőgépipar.

Süli Endrét a díjra a szabadkai Moše Pijade Gimnázium 70/74-es évfolyama terjesztette fel.

Lovas Ildikó írónak 1994-ben jelent meg az első könyve, a Kalamáris, amelyért Szirmay díjat kapott, az első regényéért pedig, amelynek címe Meztelenül a történetben, 2000-ben dr. Bodrogvári Ferenc díjban részesült. Közéleti tevékenysége is szerteágazó. Nevéhez fűződik számos kulturális rendezvény, koncert és egyéb zenei esemény megszervezése.

Lovas Ildikó közéleti munkásságának egyik jelentősebb periódusa mégis a 2003-2010 közötti időszakra tehető, amikor a Szabadkai Városi Tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja volt. Művelődési tanácsosként, a közintézmények igazgatóival együtt elérte a Városi Könyvtár olvasóterme és a palicsi könyvtárépület, valamint a Raichle-palota felújítását, hogy a Kosztolányi Dezső Színháznak megszűnés helyett állandó társulata legyen, új intézmény - a szabadkai Lifka Sándor Art Mozi megalapítását, valamint, hogy a Filharmónia ismét a városé, a szabadkai muzsikusoké és a Zeneiskoláé legyen.

2020-2015 között a Magyar Nemzeti Tanács kulturális tanácsosa volt. Ebben az időszakban valósultak meg a Szabadkával kapcsolatos kezdeményezései, melyek közül a legjelentősebb a Szentháromság szobor visszaállítása a városi térre. Kezdeményezi továbbá a Vajdasági Magyar Képtár létrehozását is, amely 2014-ben nyílik meg. A Magyar Nemzeti Tanács képviselőjeként 2016-2021 között tevékenyen részt vett a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány működésében.

Lovas Ildikót a díjra Kabók Erika, Urbán András, Bíró Lívia, Boško Krstić és Szabados Róbert terjesztette fel.

Dana Radomirović, Josipa Rončević és Tijana Mijović 2019. december 25-én adománygyűjtő csoportot hozott létre az egyik közösségi oldalon, amely később felvette a „Naše malo je nekome sve Subotica” nevet. Eredeti céljukat, ötletüket és elképzelésüket, mellyel jótékonysági küldetésüket elkezdték, már messze meghaladták. Nagyon rövid idő alatt, minden személyes haszon nélkül, önkéntes alapon és sok szeretettel több száz családot és egyént kötöttek össze és segítettek sok nélkülöző embernek, köztük időseknek és betegeknek, akik nem tudnak maguknak minden napra ételt, tüzelőt, ruhaneműt, gyógyszert, lábbelit biztosítani, a számláikat fizetni. 14 nagy élelmiszergyűjtő akciót szerveztek meg és bonyolított le sikeresen az élelmiszersegélyre szoruló családok számára. Aktívan 250 családot támogatnak, több, mint 600 családot pedig élelmiszerrel, étellel, tüzelővel és bútorral láttak el. Segítenek házak felújításában, de egy újat is építettek. Minden, amit tesznek, adományok útján történik.

A „Naše malo je nekom sve“ informális csoportot az Autizmussal Élőket Segítő Egyesület és Suzana Skenderović javasolta a díjra.

A díszpolgári cím és Pro Urbe díjak odaítéléséről szóló vitában méltatták a jelöltek munkásságát, bár elhangzott, hogy a díszpolgári címet a világszerte elismert akadémikusnak kellett volna inkább adni, akit egyébként a Pro Urbe díj mellett a díszpolgári címre is jelöltek. Olyan vélemény is elhangzott, hogy a szabadkai polgárok megrökönyödtek azon, hogy Tomislav Karadžić lesz Szabadka díszpolgára. A szavazáskor öten szavaztak nemmel a díszpolgári cím odaítélésekor, a Pro Urbe díjak esetében pedig csak egy tartózkodó volt, a többi jelenlévő 52 tanácsnok támogatta a javaslatokat.

Szabadka Város hivatalos elismeréseit szeptember 1-jén, a városnapon adják majd át.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban