Vajdaság
MNT-ülés: Több oktatási intézményt nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé
Betűméret:             

Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait a mai, 13.rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. A 69 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt, és a napirendi pontok között a legtöbb az oktatással volt kapcsolatos.

A tanács tagjai újabb 12 általános iskolát, 2 középiskolát, 4 zeneiskolát és 5 iskoláskor előtti intézményt nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé: a gunarasi Dózsa György, a bácskossuthfalvai Idős Kovács Gyula, a zentagunarasi Október 18-a, az oromhegyesi Arany János, a temerini Kókai Imre, a székelykevei Žarko Zrenjanin, a hajdújárási Petőfi Sándor, a szajáni Móra Károly, a moholi Novak Radonić, a padéi Szervó Mihály, az óbecsei Petőfi Sándor, a magyarcsernyei Petőfi Sándor általános iskolákat, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolát, és a Csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolát. Az iskoláskor előtti intézmények közül a zentai Hófehérke, az adai Čika Jova Zmaj, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink, a topolyai Bambi, és a kishegyesi Pán Péter vált kiemelt jelentőségűvé, valamint a zeneiskolák közül a topolyai, a zentai, az adai, és a magyarkanizsai alapfokú zeneiskolák.

Azzal, hogy kiemelt jelentőségűvé válik egy intézmény, az MNT plusz jogköröket kap, javasolhatja az igazgatóbizottság és iskolaszék tagjait, véleményezheti az intézmények igazgatójelöltjeire tett javaslatot, valamint az iskolaprogramot is, hangzott el az ülésen.

Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke terjesztette a tanács elé a kis létszámú tagozatok megnyitásának napirendi pontjait. A tanács tagjai mind az öt szóban forgó iskola (székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola, temerini Kókai Imre Általános Iskola telepi kihelyezett tagozata , bácskertesi József Attila Általános Iskola, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola és a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola) esetében pozitívan értékelték a javaslatot .

Jóváhagyták a Végrehajtó Bizottságnak a Zombori Közgazdasági Középiskola átképzésre, pótképzésre vonatkozó beiratkozási tervének véleményezése kapcsán hozott határozatát, valamint a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatójának kinevezésére vonatkozó nyílt pályázat kiírását is.

Vajdasági oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásai is napirenden voltak az MNT ülésén. Ezek között iskoláskor előtti intézmények, általános- és középiskolák is egyaránt szerepeltek. A Végrehajtó Bizottság tíz iskola- és óvodaigazgató megválasztását véleményezte.

A tanács elfogadta a VB döntését több igazgatóválasztási eljárás kapcsán is: a törökbecsei Pava Sudarski Iskoláskor Előtti Intézmény, a kevevárai Mi Örömünk Iskoláskor Előtti Intézmény, az apatini Méhecske Iskoláskor Előtti Intézmény, a verseci Vuk Karadžić Általános Iskola, a palánkai Vuk Karadžić Általános Iskola, a nezsényi Stefanović Fivérek Általános Iskola, a bezdáni Testvériség–egység Általános Iskola, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola, és a nagybecskereki Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola esetében.

Támogatták az igazgató megválasztására vonatkozó pályázat kiírását, valamint az eljárás lebonyolítását a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár esetében, és az Újvidéki Egyetem rektorválasztási eljárása, illetve az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánválasztási eljárása kapcsán is.

A Végrehajtó Bizottság döntései alapján előzetes jóváhagyásra került a Belgrádi Tankönyvkiadó Intézet hetedik osztályos történelem tankönyve is.

Az MNT 13. rendes ülésén művelődési és tájékoztatási pályázatokat is véleményeztek. Az ülés utolsó napirendi pontja Újvidék Város újabb utcaneveinek a jóváhagyása volt.

A Magyar Nemzeti Tanács következő ülésére várhatóan szeptemberben kerül sor, de a hivatal a nyár folyamán is dolgozik majd, továbbá megszervezésre kerül a Szent István-napi központi ünnepség és egyebek mellett előkészítik a magyar elsősöknek szánt beiratkozási tanszercsomagokat és iskolatáskákat is - közölte az ülés végén Fremond Árpád.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Titel volt a díszvendég Szarvason - illusztráció
2024. JÚNIUS 30.
[ 19:36 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
A következő két hónapban a diákok és az egyetemisták kedvezményes áron vásárolhatják meg a városi közlekedési vállalat havi buszjegyeit, közölte a Subotica-trans vállalat. A diákok és az egyetemisták számára a kedvezményes havi bérlet a tömegközlekedési járműveken júliusban és augusztusban is 1.200 dinárba...
2024. JÚNIUS 26.
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban