Vajdaság
Titel volt a díszvendég Szarvason
Betűméret:             

Tegnap tartották meg Szarvason a XXVII. Aratónapot és a Kárpát-medencei Nemzetiségi Napokat, amely keretében felavatták a díszvendégek, a titeliek kopjafáját, ugyanakkor a szerbiai és a magyarországi parlament alelnökei, Kovács Elvira és Jakab István elültették az összetartozás fáját.

Pénteken Szarvas központjában, a zenepavilonban mutatkoztak be az Aratónapra érkezett csoportok, akik a Kárpát-medence minden tájáról jöttek. Szombaton Szarvas-Ezüstszőlőben kezdődött a rendezvény, felvonultak a vendégek, a résztvevők, majd az Összetartozás Emlékparkban zászlófelvonással és a Magyarok Világhimnuszának eléneklésével kezdődött a műsor. Ennek keretében felavatták a titeliek kopjafáját, amely az összetartozás jelképeként a titeliek kis közösségét hivatott erősíteni a megmaradás útján.

Az emlékparkban ugyanakkor Kovács Elvira, a szerbiai parlament alelnöke és Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke elültették az összetartozás fáját, egy tölgyfát. Az ünnepségen az alelnökök mellett köszöntötte az egybegyűlteket még Závoda Ferenc házigazda, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Bogoljub Marković, Titel község alelnöke és Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Ugyanott átadták a jövő évi díszvendégnek a meghívólevelet, amelyet Valka Károly, Kúla alpolgármestere vett át. Az ünnepség egyik mozzanataként, a résztvevők összeöntötték az otthonról hozott búzát, a Kárpát-medencei Barátság búzáját, amelyből Szent István napjára készítenek kenyeret.

Az Aratónap keretében a csoportok magyaros ételeket főztek, Sági Szilárd, a zsűri elnöke vezette bizottsággal pedig elbírálták a finomságokat. Őseink kézzel történő aratását is bemutatták a kaszások, marokszedők, kévekötők. Kísérőrendezvényként Borgulya Ágnes autodidakta festőnő kiállítását is megtekinthették az odalátogatók.

Az ünnepség keretében megáldották a magyarok kenyerét, amelyből mindenki kapott egy darabkát. A rendezvény keretében több zenés program is volt, a jó ebédhez a Kikindai Vidám Fiúk húzták a nótát, de koncertek is voltak, sztárvendégként bemutatkozott Opitz Barbara, valamint fellépett a 3+2 együttes.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 85 millió dinárral támogatta azon beruházásokat, amelyek célja a vajdasági állattartó telepek felszerelése volt. A tartományi kormány épületében ma 81 felhasználóval kötöttek szerződést. Dragica Ilić tartományi titkárhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben – a...
2024. JÚNIUS 27.
[ 17:56 ]
Erősödj meg, hogy mások támasza lehess címmel tart egynapos akkreditált szakmai továbbképzést a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ június 27-én, csütörtökön Magyarkanizsán, az említett intézmény épületében. A képzés 9 órakor kezdődik. A szakmai továbbképzést a Vajdasági...
2024. JÚNIUS 26.
[ 16:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma fogadta Tanja Miščević európai integrációs minisztert, a Szerb Köztársaság európai integrációs folyamatának fontosságáról és a csatlakozási folyamattal kapcsolatos aktuális kérdésekről tárgyalt vele. Miščević tájékoztatta Juhászt a reformmenetrend...
2024. JÚNIUS 26.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban