Vajdaság
Hivatalosan is megnyitották a Vajdasági Szabadegyetemet Kishegyesen
Betűméret:             

A kishegyesi Kátai tanyán még szerdán megkezdődött a XXI. Vajdasági Szabadegyetem. Idén több mint nyolcvan résztvevője van a rendezvénynek. Vajdaságon kívül Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek fiatalok. Csütörtökön dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg a rendezvényt.

A hivatalos megnyitó után a délvidéki panelbeszélgetés következett. Jelen volt Juhász Bálint, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke is. A VIFÓ szervezésében zajló rendezvény fő szervezője, Szabó Szabados Ádám, a civil szervezet elnöke elmondta, hogy az idei szabadegyetem sokban hasonlít, némiképp különbözik ez a rendezvény a korábbiaktól. A fiatalok igényeire és kiértékelőkre alapozva idén is az önismeret és az önfejlesztés, valamint a pénzügyi tudatosság témáját hozták el a résztvevőknek. Külön köszönetet mondott a támogatóknak, köztük a Kátai családnak, akik a kezdetektől a helyszínt biztosítják. A támogatók közül a nemzetpolitikai államtitkárságot, valamint a Bethlen Gábor Alapezelő Zrt.-t, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsot emelte ki.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a megnyitón rámutatott, hogy azt találták ki néhány évvel ezelőtt, hogy egy délvidéki kerekasztalt tartanak meg itt a Vajdasági Szabadegyetem keretein belül. Ez a szó igaz értelmében délvidéki kerekasztal beszélgetés, amelyen nem csak a vajdasági, hanem a drávaközi, azaz a horvátországi, illetve a muravidéki, a szlovéniai magyarok helyzetéről is hallhatnak az itt jelenlevők. Össze lehet így hasonlítani a nemzetrészek helyzetét. A szabadegyetem emellett egy hiánypótló rendezvény, amely lehetőséget biztosít a vajdasági magyar fiataloknak arra, hogy barátkozzanak, ismerkedjenek. Megfelelő ismeretanyagot szerezhetnek, a szervezők ugyanis mindig törekszenek arra, hogy izgalmas és interaktív érdekes előadások legyenek. A rendezvény valóban a közösség építésről szól. Arról, hogy itt barátságok és egyéb kapcsolatok szülessenek, és arról, hogy utána azok az emberek, akik itt közel kerülnek egymáshoz, a következő évtizedekben szintén különböző tisztségeket betöltve, vagy az élet különböző területein építeni tudják a közösséget.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar kormány, és azon belül elsősorban a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága megpróbál minden magyar közösséggel élő kapcsolatot kialakítani. - Úgy gondoljuk, hogy fontos ez munka, és ezt nem elsősorban Budapesten végezzük hanem Budapesten kívül is próbálunk fizikailag és jelen lenni a magyarság életében szinte mindenütt. Ezt úgy lehet érteni, hogy az én munkatársaim döntő többsége sem budapesti vagy kismagyarországi, hanem határon túli a származása, akár még állandó lakhellyel is határon túl bírnak. Ilyen munkatársakkal végezzük a nemzetpolitikának a az irányítását illetve koordinálását, segítését – fogalmazott.

Szerdán dr. Szüts Zoltán, az Eszterházy János Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánja MI lesz ebből? – a mesterséges intelligencia kommunikációs kihívásai címmel tartott előadást. A nagybecskereki születésű neves szakember Budapesten él. Egerben ő vezeti a digitális pedagógia programot. Rámutatott előadásában, hogy az elmúlt két évben a mesterséges intelligencia rendkívül népszerű fogalommá vált, ami annak köszönhető, hogy a mindennapi gyakorlatban is használjuk ezt a technológiát. Véleménye szerint önmagában ez a technológiai se nem se nem jó, se nem rossz, minden a használattól függ. A délutáni előadók Lehmann Kristóf pénzügyi szakember, egyetemi tanár és Horvát Király Andrea, a gazdasági minisztérium államtitkára. Pénteken Jungvirt Veronika Az önéletrajz írástól az előléptetésig címmel osztja meg a hasznos tudnivalókat a fiatalokkal. Ezt követően, a tervek szerint dr. Pintér Róbert, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára is előadást tart.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Torlódás a határátkelőkön - illusztráció
2024. JÚLIUS 6.
[ 13:36 ]
A Parking servis vállalat szerződést kötött Újvidék első emeletes kerékpárparkolójának megépítéséről, tudta meg a 021.rs. A parkolót a Tarcal-hegyi utca (Fruškogorska) 9. szám mögött, vagyis a Tudományos és Technológiai Park mellett, az egyetemista kollégiumok épülete előtt építik meg. A projekt értéke...
2024. JÚLIUS 4.
[ 11:18 ]
Két időszakban nem lesz áram a kelebiai határátkelőhelyen, közölte a vámhivatal, mivel munkálatok zajlanak az új határátkelő építésén. Július 3-án, szerdán 10 órától délig, valamint július 5-én, pénteken 9:30-tól 14:30-ig nem lesz áram. „Arra kérjük a vámeljárásban résztvevőket, hogy tevékenységüket,...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:05 ]
Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke ma fogadta Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztert, akivel a két intézmény közötti együttműködés folytatásáról, valamint a Vajdaságban és Szerbiában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogainak...
2024. JÚLIUS 2.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban