Vajdaság
Véget ért az MNT nyelvi felzárkóztató képzése: Hogy merjenek szerbül beszélni
Betűméret:             

A diplomák kiosztásával ma ért véget az újvidéki Európa Kollégiumban a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató képzése.

Az itthoni továbbtanulás és munkavállalás ösztönzése céljából 2012 óta minden évben megszervezik a középiskolások és az egyetemisták számára ezt a képzést, akikhez most is csatlakozhattak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói és a Magyarországon tanuló vajdasági egyetemisták is. A diákok a felmérő teszt megírását követően egy kéthetes képzésen vettek részt Szabadkán, Topolyán, Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén és Temerinben, amit tantermi foglalkozások keretében szerveztek meg. A képzéssorozat utolsó állomásaként a ma záruló táborban helyzetgyakorlatokon keresztül próbálták meg elsajátítani a nyelvet.

Varjú Potrebity Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja az eseményen elmondta, az idén túljelentkezés volt, csaknem 117 fiatal jelezte részvételi szándékát. "Öröm számunkra, hogy felismerik, úgy a külföldön tanulók, mint a belföldön továbbtanulni óhajtó fiatalok annak szükségességét, hogy a szerb nyelvi tudásra szükségük van, a Magyar Nemzeti Tanács pedig rendelkezésükre áll abban, hogy a hiányosságokat ki tudja küszöbölni, megerősítse őket a nyelvismeretben, és hogy a nyelvi kompetenciáikat fejlesszék", emelte ki.

Knežević Csikós Szuzanna felkészítő tanár elégedett a diákok teljesítményével. A képzés kapcsán kifejtette, ez kiváló alapot nyújt nekik ahhoz, hogy a mindennapi életben feltalálják magukat, de ugyanúgy az egyetemen is. "Ez a három hét arról szól, hogy ösztönözzük őket, hiszen ezáltal növeljük az önbizalmukat. És természetesen biztatjuk őket, hogy barátkozzanak szerb nyelvű hallgatókkal, hiszen akkor tanulnak meg a legjobban, ha intenzíven használják és hallják a nyelvet", hangsúlyozta.

A képzés lebonyolítását a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény vállalta. Sarnyai Károly igazgató úgy fogalmazott, megtiszteltetés számukra, hogy partnerként részt vehettek ebben a programban. "A Cnesa több évtizedes felnőttképzési tapasztalatokkal rendelkezik, és ennek köszönhetően bíztak meg bennünket ezzel a fontos feladattal. A célunk az, hogy gördülékenyebbé tegyük a képzést, úgy a hallgatók, mint a tanárok számára, hogy időben megkapják a tankönyveket, és hogy csak a tanulással valamint a tanítással kelljen foglalkozniuk", tette hozzá.

A szabadkai Dudás Zsófia a középiskola után az orvosi egyetemre szeretne iratkozni. A fiatal lány meggyőződése, hogy a későbbiekben kamatoztatni tudja a képzésen megszerzett tudást. "Előtudással jöttem, de mégis kaptam valamit. Úgy érzem, hogy most már egy kicsit magabiztosabban beszélek szerbül, és ez egy nagyon jó érzés. Szeretnék itthon maradni, mert jól érzem magam itt. Ide köt a családom, a baráti köröm, és úgy gondolom, hogy azt a tudást, amire szükségem van, itthon is meg tudom szerezni."

Szeptemberben az egyetemisták számára is szerveznek szerb nyelvi képzést, az erre vonatkozó felhívást hétfőn jelentetik meg a Magyar Nemzeti Tanács honlapján.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
XY (x.y.62.173)
2024. JÚLIUS 28. [ 18:51 ]

Csicskapárti tanfolyam...


Nagy Bata Károly (x.y.129.98)
2024. JÚLIUS 28. [ 14:24 ]

Én pedig arra szeretném biztatatni a magyarjainkat, hogy merjenek MAGYARUL beszélni az utcán, az üzletekben, a szórakozóhelyeken, a hivatalokban! Szégyen, hogy engedünk a primitív, erőszakos belső "migránsaink" lekezelő, megszégyenítő nyomásának, és nem élünk törvényadta jogainkkal! Bizony minden hivatalban meg kell harcolnom harcomat a magyar nevemért. Nem hagyom magam, mert tudom, hogy igazam van - és nem mellesleg én itt itthon vagyok, amit, ha nagyon elszemtelenedik az illető, közlöm is vele.


Csorba Béla (x.y.144.156)
2024. JÚLIUS 28. [ 2:33 ]

Most már csak arra lenne szükség, hogy az önkormányzati képviselők az üléseken mindenütt magyarul is merjenek beszélni, vagyis ha a politikai lojalitást nem tévesztenék össze a nemzeti önfeladással.


Magyarkanizsa önkormányzata négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 17. és 20. között. 1686. október 20-án szabadult fel a török uralom alól a Szeged és Zenta közti terület, így Magyarkanizsa is. Ezt követően indulhatott újbóli fejlődésnek a vidék, ezért választották ezt a napon a község...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:57 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) közölte, hogy a párt kezdeményezésére Adán kétnyelvű, szerb-magyar irányjelző táblákat helyeztek ki, a környező települések neveivel. A párt kiemelte, hogy ez egy újabb lépés a hivatalos nyelvhasználathoz való jog megvalósítása felé, tekintettel arra, hogy...
2024. OKTÓBER 16.
[ 11:06 ]
Két ember meghalt egy magyarkanizsai családi házban keletkezett tűzben, erősítette meg a belügyminisztérium (MUP) a Tanjugnak. A tűz egy 50 négyzetméteres családi házban ütött ki a Podgorica utcában. A tüzet reggel hatkor jelentették a zentai tűzoltóságnak. Eddig nem ismert, hogy mi okozta a tüzet, valamint az...
2024. OKTÓBER 16.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban