Vajdaság
Szabadkán nyílik meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vajdasági központja
Betűméret:             

Szabadkán nyílik meg a Mathias Corvinus Collegium vajdasági központja, amely a legtehetségesebb helyi és környékbeli magyar fiatalok tehetséggondozását vállalja fel. Az MCC programjai évek óta elérhetőek Erdélyben és Kárpátalján, tavaly óta pedig már Felvidéken is jelen van az MCC. A tehetséggondozó alapítvány 2024 őszétől már a vajdasági magyar fiatalok számára is biztosítja a térítésmentes tehetséggondozó képzéseit. Szabadkán a tanévet 25 általános iskolás és 25 középiskolás kezdheti meg.

Az MCC programjainak vajdasági megjelenéséről Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egy közös sajtótájékoztató keretében számolt be.

Mint Pásztor Bálint elmondta, egy olyan intézményről van szó, amely tudásközpont Magyarországon, és amely több határon túli régióban is működik.

Hozzátette, az MCC és a VMSZ partnerként tekint egymásra, hiszen a közös feladatuk, hogy a vajdasági magyar fiatalokat itthon tudják tartani.

"A szabadkai és a vajdasági MCC megjelenésétől az várjuk, hogy a fiatalok, akik többlettudáshoz szeretnének jutni, ne Szegeden tegyenek erre szert, ne kelljen elutazniuk Szegedre, főleg ne kelljen áttelepülniük, hanem a saját szülőföldjükön tudjanak kiegészítő oktatásban részesülni.”

Az alapítványt július 15-én jegyezték be Szerbiában, egy 7 tagú igazgatóbizottság irányítja, ennek 3 tagját a Bíró Károly Alapítvány delegálta, nevezetesen Sárközi Istvánt, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét, Ralbovszki Gyetvai Tímeát, az MNT elnöki tanácsadóját és Varjú Potrebity Tatjanát, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagját. A vajdasági MCC ügyvezetője Varga Diósi Viola, ismertette Pásztor Bálint.

Hozzátette, hogy a vajdasági MCC Szabadkán a Korzó 10-es házszám alatt fog működni. Ez egy 1897-ben Koczka Géza által tervezett amely Halbrohr Mór nemzeti szállodája volt eredetileg, 1905-ben pedig Raichle Ferenc Szabadka egyik leghíresebb építésze eklektikus stílusban szecessziós elemekkel kibővítette, felújította ezt az épületet. Az MCC-nek küldetése az értékmentés és az értékőrzés is, úgyhogy műemlékvédelmi szempontból nekünk szabadkaiaknak külön jelentőséggel bír az, hogy ebben az épületben fog működni a vajdasági MCC.

"Fontos elmondani, hogy van egy általános iskolai, egy középiskolai program, illetve az egyetemi hallgatókkal és a már diplomát szerzett emberekkel is foglalkoznak, képzik őket, illetve fontos közéleti és politikai szerepe van az MCC-nek, hiszen könyvkiadással foglalkozik, könyvbemutatókat tartanak, rendezvényeket. Szabadkai a székhely, de fontos az, hogy a vajdasági MCC-nek olyan kisugárzása legyen, földrajzi értelemben is, amely lefedi Vajdaságnak azon területeit, ahol magyarok vannak.”

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta, hogy az MCC 1996-ban jött létre, és azóta foglalkozik tehetséges fiatalok támogatásával az általános iskolás kortól egészen az egyetemig.

Hozzátette, hogy az MCC célja az, hogy megtalálja a legtehetségesebb fiatalokat, és jelengeg 8000 diákja van 30 helyszínen.

Tájékoztatott, hogy augusztus 10-e körül nyílnak meg a felvételi lehetőségek, és érdemes figyelni majd az MCC honlapját, közösségi felületeit. Két programmal indulnak szeptembertől, a fiatal tehetség program a 10-14 év közötti korosztály szólítja meg, míg a másik a 14-18 áveskorosztályt.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kikötött Újvidéken a Viking folyami hajó, amely 130 utast szállított Kínából. Amint azt Újvidék Turisztikai Szervezete közölte, ez az első olyan kínai szállodahajó Újvidéken, amelynek az utasai és a teljes személyzete is Kínából érkezett. A vendégek körbejárták Újvidék központját. A kikötőket...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 16:44 ]
Az újvidéki városi környezetvédelmi igazgatóság közölte azoknak a nyerteseknek a nevét, akik a legtöbb műanyag palack újrahasznosítását segítették elő azzal, hogy elvitték azokat a visszaváltó automatákhoz. Újvidéken a város több pontján helyeztek ki visszaváltó automatákat: a Belgrád rakparton, a Szabadság...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:49 ]
A Magyar Nemzeti Tanács ülése előtt két nappal a székházban sajtótájékoztatót tartottak, melyen Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette a pénteki, 14. rendes ülésen megvitatásra váró napirendi pontokat. Az ülés összesen 119 napirendi pontból áll – nyilatkozta az újságíróknak Fremond Árpád...
2024. SZEPTEMBER 18.
[ 12:35 ]
Beolvasás folyamatban