Vajdaság
Átadták a dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat Szabadkán
A dr. Bodrogvári Ferenc-díjat a tehetséges, 40 évnél fiatalabb alkotóknak ítéli oda a városi képviselő-testület
Betűméret:             

Átadták a dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat Szabadkán, amelyet azoknak a 40 évnél fiatalabb alkotóknak adják, akik a művészet vagy a tudomány terén kiemelkedő tevékenységükkel gazdagítják Szabadka város és az ország szellemi értékeit. A rangos elismerésben Mészáros Gábor színész, Kovács Pécskai Emese képzőművész és Jasmin Ademović közgazdász részesült.

A díjakat a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át.

A díjátadó ünnepségen röviden szólt Gyivánovity Dániel, a városi képviselő-testület elnöke, aki méltatta dr. Bodrogvári Ferenc munkásságát és a város iránti elkötelezettségét.

Mészáros Gábor: 1986-ban született Zentán. Az általános és középiskolai tanulmányait Adán végezte el. 2005-ben felvételt nyert az újvidéki Művészeti Akadémiára, négy évvel később ugyanitt szerzett diplomát. 2008 óta a szabadkai Kosztolányi Dezső színház színésze, és több mint hatvan előadásban láthatta a közönség. 2023 óta a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója.

Kovács Pécskai Emese: A csantavéri képzőművész Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész mesterszakán és képzőművésztanár szakon szerzett diplomát. Erasmus-ösztöndíjjal négy hónapot töltött Nápolyban. Számos önálló és csoportos kiállítás részvevője. Több hazai és külföldi művésztelep látogatója (Zenta, Tihany, Borsi). 2020-tól a csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesület elnöke. Jelenleg a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában dolgozik tanárként.

Jasmin Ademović: A hivatásos közgazdász 1992. augusztus 4-én született Szabadkán. A szülővárosában végezte tanulmányait, és a mai napig is itt dolgozik és alkot. Főleg verseket ír - költészetéért számos díjjal jutalmazták a régióban. Tagja a térségben több irodalmi egyesületnek, és a Szabadkai Irodalmi Fesztivál - Suboticijada alapítója.

A dr. Bodrogvári Ferenc-díjat 1979-ben Sámán-díj néven a névadó dr. Bodrogvári Ferenc nyerte el, majd hirtelen bekövetkezett halála után 1980-ban a díjat róla nevezték el, amelyet minden évben június 22-én, a szabadkai filozófus születésnapján adnak át - ám az idén a választások kiírása és a testület felosztása miatt nem volt alkalom elfogadni a kitüntetésre vonatkozó javaslatot, igy a mai napon, augusztus 8-án került rá sor.

A díjátadón jelen volt dr. Bodrogvári Ferenc özvegye, Bodrogvári Gyöngyi is.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vasárnap, nem sokkal dél után a radanovaci erdő több pontján tűz ütött ki. A tűzoltóknak több mint négyórás küzdelem után sikerült a tüzet megfékezniük. Az oltást nagyban nehezítette a feltámoadó szél és minden erőfeszítés ellenére mintegy 50 hektárnyi aljnövényzet és vegyes erdő égett le. A sűrű füstöt a...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 21:47 ]
A vajdasági magyarság Mária-tiszteletének legjelentősebb helyszíne a doroszlói Szentkút, ahol ma, Kisboldogasszony napján több száz hívő imádkozott együtt. Az idei zarándoklat mottója Ferenc pápa gondolata volt, miszerint Szűz Mária a remény, a hit és a szeretet szimbóluma. Az ünnepi püspöki nagymisét Msgr. Fazekas...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 16:20 ]
Nehéz helyzetben vannak a gazdálkodók, erről is szó esett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülésén, melyet szombaton Bácsfeketehegyen a Kozma Lajos Könyvtár nagytermében tartottak meg. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülésén több mint...
2024. SZEPTEMBER 8.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban