Vajdaság
Születésnapját ünnepli Szabadka: Átadták a városnapi elismeréseket a képviselő-testület díszülésén
Betűméret:             

A Városháza díszbejáratánál fúvószenekar várta a városnapra érkező vendégeket. Szabadka zászlaját is felvonták. Szabadkát ezen a napon emelte szabad királyi városi rangra 1779-ben Mária Terézia.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, az elkövetkező négy évben is a hazai és külföldi befektetők idevonzásába, az ipari övezet bővítésébe, a meglévő munkahelyek megőrzésébe és újak megnyitásába, a munkanélküliség csökkentésébe fogja fektetni a legtöbb energiáját. Legfőbb céljai közé tartozik a közlekedési és kommunális infrastruktúra kiépítése, valamint a mezőgazdaság és a környezetvédelem megerősítése. Befektetéseket jelentett be a szociális védelem, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport területén is, emellett a regionális és határokon átívelő együttműködést is bővíteni kívánja.

Kiemelte, külön figyelmet szentel a legidősebb polgároknak, hogy méltóságteljes életet élhessenek.

A díszülés folytatásában átadták az idei városnapi elismeréseket. Kern Imre okleveles technológiai mérnök lett a város új díszpolgára.

Az indoklás szerint Kern Imre az elmúlt 50 évben munkájával nagyon sokat tett Szabadkáért, annak fejlődéséért. A város korábbi alpolgármesterét dr. Pásztor Bálint javasolta a rangos kitüntetésre. A politikus az 1992 és 2002 közötti időszakban Szabadka Város Végrehajtó Bizottságának elnöke volt. 2004-től 2007-ig ő vezette a szabadkai szennyvíztisztító telep építési projektjét. 2014-től az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkáraként többek között az Y-elágazás és a Belgrád-Budapest gyorsvasút szerbiai szakaszának kiépítésén is dolgozott.

A Pro Urbe-díjat idén Pekár Tibor nyugalmazott hegedűtanár, a Gyermekszínház és a Közkórház onkológiai osztálya kapta.

Mint elhangzott, Pekár Tibor hétévesen kezdett zenével foglalkozni. Tanulmányait a Belgrádi Zeneakadémián végezte. A Szabadkai Zeneiskola hegedűtanára, valamint a Szabadkai Filharmónia koncertmestere volt. Vajdaság és Szabadka város zenei életének szakírója, kutatómunkájának eredményeként számos kötet született.

A kitüntetéseket Stevan Bakić polgármester és Gyivánovity Dániel, a városi képviselő-testület elnöke elnöke adta át. Ezt követően alkalmi műsorral zárult a díszülés.

A városnapi programok egészen hétfőig tartanak. Ezek közül kiemelkedik két koncert. Ma 22 órakor a város főtéren a szerb pop-folk énekesnő, Jelena Karleuša koncertjén szórakozhatnak azok, akik kedvelik ezt a fajta zenét, majd ezt követően tűzijátékkal ér véget a nap. Holnap 21 órakor tartják meg a másik nagykoncertet: ugyancsak a főtéren Horváth Károly, vagyis Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar énekes várja majd a blues szerelmeseit.

A város valamennyi kulturális intézménye is részt vesz a kísérőprogramok szervezésében.

Vasárnap vagyis ma 16 órától a szabadkai Dr. Vinko Perčić Galériában megnyílik a 2024-es új állandó tárlat, majd 18 órától kisfilmeket vetítenek Szabadkáról a Lifka Sándor Art Moziban. 17 órától a Szabadkai Gyermekszínházban bemutatják a gračanicai Janićije Popović Amatőr Színház előadását.

Ma 10 és 16 óra között a palicsi állatkertben látványetetéssel és állatismertetővel várják a látogatókat Szabadka napja alkalmából, illetve gyerekeknek tartanak foglalkozásokat az amfiteátrumban.

A városnapi programokkal egyidőben a főtéren rendezik meg a hagyományos ételek, italok és kézműves termékek vásárát is.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Van-e árvízveszély Vajdaságban? - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 11:26 ]
A hétvégén nem voltak kegyesek az égiek a muzslyaiak iránt, ugyanis a búcsú három napjának mindegyikén nagyon kevés olyan pillanat volt, amikor nem szemerkélt az eső. Ettől eltekintve a betervezett programok közül szinte alig maradt el valami. A Szűz Mária Szent Neve templomban négy napon keresztül ünnepi szentmiséket...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 22:40 ]
A tanúsítványok kiosztásával zárult ma a Magyar Nemzeti Tanács őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzése az újvidéki Európa Kollégiumban. A szeptember 2-a és 13-a között megrendezett, 80 tanórát felölelő képzésen 25 elsős egyetemista vett részt, a legtöbben Magyarkanizsa községből érkeztek. A fiatalok – a nyelvi...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 14:01 ]
Do you speak Magyar? címmel indított projektet 2021-ben a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztálya, amely keretében a külhoni magyar közösségek anyanyelvhasználatát vizsgálják. Több régióban is jártak már, s időközben elkészült az első két kötet. Az első a felvidéki, Rozsnyó környéki Várhosszúréttel...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban