Vajdaság
A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülését tartották Kishegyesen
Betűméret:             

Nehéz helyzetben vannak a gazdálkodók, erről is szó esett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülésén, melyet szombaton Bácsfeketehegyen a Kozma Lajos Könyvtár nagytermében tartottak meg.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális ülésén több mint hetven gazdaszervezetet tömörítő ernyőszervezet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) tagszervezeteinek képviselői vettek részt. A meghívott vendégek a környező országokból is eljöttek, de az anyaország agrárminisztériuma, a nagykövetség és a tartományi kormány képviselői is jelen voltak.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke beszámolt a Vajdasági Regionális Szervezet 2023. évi munkájáról. Napirenden szerepelt a Vajdasági Magyar Borászok Egyesületének felvétele a Vajdasági Gazdák Regionális Fórumába. A Magyarok Kenyere program vajdasági eredményeiről is beszámolt. A program sikeres megvalósításához hozzájárulók köszönőleveleket vehettek át.

Az aszály az egész Kárpát-medencei régióban súlyos gondokat okoz, ezért tapasztalatcserére is sort került. A beszélgetésekből kiderült, hol, melyik országban hogyan próbálják megoldani a szárazságból eredő gondokat. A VASZ elnöke elmondta, hogy Szerbiában is átadták a kérelmet, megküldték a minisztériumnak, és a kormánynak is. Kérik, hogy a szárazságra való tekintettel hozzanak olyan határozatokat, amelyekkel az ágazatban tevékenykedőket segíthetnék.

A VASZ összefogja a hazai szervezeteket, melyek így egyben tagjai a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának is. Mára már 74 tagszervezetünk van, rajtuk keresztül mintegy 12000 gazdát tömörítve.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Van-e árvízveszély Vajdaságban? - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 11:26 ]
A hétvégén nem voltak kegyesek az égiek a muzslyaiak iránt, ugyanis a búcsú három napjának mindegyikén nagyon kevés olyan pillanat volt, amikor nem szemerkélt az eső. Ettől eltekintve a betervezett programok közül szinte alig maradt el valami. A Szűz Mária Szent Neve templomban négy napon keresztül ünnepi szentmiséket...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 22:40 ]
A tanúsítványok kiosztásával zárult ma a Magyar Nemzeti Tanács őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzése az újvidéki Európa Kollégiumban. A szeptember 2-a és 13-a között megrendezett, 80 tanórát felölelő képzésen 25 elsős egyetemista vett részt, a legtöbben Magyarkanizsa községből érkeztek. A fiatalok – a nyelvi...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 14:01 ]
Do you speak Magyar? címmel indított projektet 2021-ben a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztálya, amely keretében a külhoni magyar közösségek anyanyelvhasználatát vizsgálják. Több régióban is jártak már, s időközben elkészült az első két kötet. Az első a felvidéki, Rozsnyó környéki Várhosszúréttel...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban