Vajdaság
Diplomahonosítás az MNT támogatásával
Betűméret:             

49 fiatal diplomahonosítását támogatta idén a Magyar Nemzeti Tanács. Az utófinanszírozás alapú pályázat 2024. április 5-étől 2024. június 28-áig volt elérhető, a szerződéseket pedig ma írták alá Szabadkán, a testület székházában. Az újabb pályázati kör szeptember végén várható.

Az MNT idén 1.061.980 dinárt szánt a külföldön megszerzett felsőoktatási oklevelek honosítási költségeinek megtérítésére.

Mint ahogyan az elhangzott, az MNT évről évre támogatást nyújt a külföldi felsőoktatási intézményekben szerzett főiskolai és egyetemi oklevelek, posztgraduális tudományos fokozatok szerbiai honosításának költsége kapcsán. Az áprilisban meghirdetett pályázatra 49-en jelentkeztek. Minden pályázó pozitív elbírálásban részesült.

Legtöbben a magyarországi oklevelüket honosították, főként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről, de a kérelmezők között volt romániai, horvátországi és angliai oklevéllel rendelkező is. A legtöbb pályázó Magyarkanizsa községi lakos, de Szabadka, Kishegyes, Topolya, Zenta, Temerin, Óbecse, Ada, Csóka, Apatin, Zombor, Kúla, Nagybecskerek és Törökkanizsa községekből is érkeztek kérelmek.

Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke elmondta, hogy 2008-tól a Szekeres László Alapítvány bonyolította le a diplomahonosítási pályázatokat, míg 2015-től a Magyar Nemzeti Tanács támogatja ezt a folyamatot.

Hangsúlyozta, reméli egyre többen élnek majd a lehetőséggel, mellyel a fiatalokat kívánják felkarolni, akik tanulmányaik elvégzése után amellett döntöttek, hogy hazajönnek.

Hozzátette, amióta működik az ENIC/NARIC Központ, azóta a diplomahonosítási rendszer és folyamat rendkívül leegyszerűsödött, illetve felgyorsult. Emlékeztetett, hogy az MNT jelenlegi összetétele részben átalakította a diplomahonosítás támogatásának pályázati rendszerét, így évente már nem egyszer, hanem kétszer írják ki a pályázatot.

A szerződéskötés előtt Varjú Potrebity Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja is köszöntötte a résztvevőket.

Elmondta, hogy maga a program, nagyon fontos, illetve az, hogy minél többen honosítsák a diplomájukat, hiszen a stratégiai céluk, hogy minden segítséget megadjonak a külföldön szerzett tudás itthoni hasznosításához.

Az újabb pályázati kör szeptember végén várható.

A pályázat Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Van-e árvízveszély Vajdaságban? - illusztráció
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 11:26 ]
A hétvégén nem voltak kegyesek az égiek a muzslyaiak iránt, ugyanis a búcsú három napjának mindegyikén nagyon kevés olyan pillanat volt, amikor nem szemerkélt az eső. Ettől eltekintve a betervezett programok közül szinte alig maradt el valami. A Szűz Mária Szent Neve templomban négy napon keresztül ünnepi szentmiséket...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 22:40 ]
A tanúsítványok kiosztásával zárult ma a Magyar Nemzeti Tanács őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzése az újvidéki Európa Kollégiumban. A szeptember 2-a és 13-a között megrendezett, 80 tanórát felölelő képzésen 25 elsős egyetemista vett részt, a legtöbben Magyarkanizsa községből érkeztek. A fiatalok – a nyelvi...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 14:01 ]
Do you speak Magyar? címmel indított projektet 2021-ben a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztálya, amely keretében a külhoni magyar közösségek anyanyelvhasználatát vizsgálják. Több régióban is jártak már, s időközben elkészült az első két kötet. Az első a felvidéki, Rozsnyó környéki Várhosszúréttel...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban