Vajdaság
Megemlékeztek a zentai csata 327-ig évfordulójáról
A városnapi díszülésen átadták az elismeréseket
Betűméret:             

Szerda délelőtt a zentai csata emlékhelyén az emlékharang megkongatásával és koszorúzással emlékeztek a zentai csata 327. évfordulójára. Ezt követően a Községi Képviselő-testület díszülésén az idei városnapi elismeréseket is átadták.

A díszülésen a Szerbia és Magyarország himnuszának az elhangzását követően Veselin Petrović, a községi képviselő-testület elnöke és helyettese, Juhász Atilla köszöntötte az egybegyűlteket.

Burány Hajnalka, Zenta község polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Tisza-parti város történelme, kulturális öröksége összeköti az itt élőket, akik közösen hagyományaikat és az értékeket ápolva formálják a település arculatát, majd pedig arra is rámutatott, hogy a modern világ kihívásai közepette különösen fontos megőrizni és továbbadni a helyi értékeket.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a nehézségek nem tántorítják el azt itt élőket a céljaik elérésétől, ugyanis az elmúlt évek, évtizedek megtanították őket küzdeni és ez a küzdeni tudás az, amely nemcsak a megmaradásukat, hanem a fejlődésüket is szavatolja.

Mint ahogyan korábban hírportálunk már beszámolt róla a Pro Urbe Plakettet Tari László, helytörténész vehette át, míg a Pro Urbe Életműdíjat Anđelija Vučurović, nyugalmazott biológia-tanárnőnek ítélték oda, A fiatal tehetségeknek járó Juventus Pro Urbe Plakettel pedig az idén Kormányos Gergőt, zentai fiatal zenészt és zeneszerzőt tüntették ki.

Tari László a Vajdaság Mának nyilatkozva elmondta, hogy egy helytörténeti kiadvány megjelentetését elismerésnek tekinti, hiszen ezzel a szerző munkássága kerül a közönség elé. Azonban Zenta város rangos elismerése személyét váratlanul érintette. És számára sokat jelent, mivel mégis csak az önkormányzat ítélte neki oda a díjat.

Vučurević Anđelija, nyugalmazott biológiatanár elmesélte, hogy nagyon szerette a munkáját és igazán a nehezére esett amikor nyugdíjba kellett vonulnia.

– Sokáig szomorú voltam és hosszú időbe telt, mire megszoktam, de azóta már megértettem, hogy egy bizonyos kor felett minden embernek el kell mennie nyugdíjba – nyilatkozta és megjegyezte, hogy számára is sokat jelent az elismerés, ami azt bizonyítja, hogy a tanítványaiban és a munkatársaiban is nyomot hagyott, számukra jelentett valamit a munkássága és nagyon elégedett emiatt.

A tanulmányait Miamiban végző Kormányos Gergő helyett édesapja, Kormányos Róbert vette át a város elismerését.

A díjazottak mellett a polgármesteri oklevélt kapott az idén 150 éves fennállását ünneplő Zentai Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Zentai Birkózó Klub. Az okleveleket Vasas Balázs az ÖTT parancsnoka és Pék Zoltán, a birkózó klub elnöke vette át.

A városnapi rendezvénysorozat folytatásában a Zentai Gimnázium épületében megkoszorúzták dr. Szeli István akadémikus mellszobrát, délután pedig hálaadó szentmisét tartottak a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban.

Juhász Bálint is jelen volt a zentai díszülésén

Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke ma részt vett Zenta község képviselő-testületének ünnepi ülésén, amit hagyományosan a város napján tartanak meg a zentai csatára emlékezve, melynek idén 327. évfordulóját ünneplik.

Juhász gratulált az önkormányzat képviselőinek és minden zentai lakosnak az ünnephez és rámutatott, hogy ebben a községben nagyon sok potenciál és terv van a további stratégiai infrastruktura, a gazdaság és a társadalom fejlesztéséhez. A tartományi házelnök hangsúlyozta, hogy Burány Hajnalka, Zenta új polgármestere bemutatta neki azokat a célokat és tervezett projekteket, amelyek nagy lehetőségeket és távlatokat nyitnak Zenta számára.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Duna vízállása emelkedik Újvidéknél, jelenleg 140 cm, de csütörtökre várhatóan eléri a 186 cm-t is, hívja fel a figyelmet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. A Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) szakemberei figyelemmel kísérik a helyzetet, és szerintük egyelőre biztonságban vannak a folyó partján élők, ugyanis...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 11:26 ]
A hétvégén nem voltak kegyesek az égiek a muzslyaiak iránt, ugyanis a búcsú három napjának mindegyikén nagyon kevés olyan pillanat volt, amikor nem szemerkélt az eső. Ettől eltekintve a betervezett programok közül szinte alig maradt el valami. A Szűz Mária Szent Neve templomban négy napon keresztül ünnepi szentmiséket...
2024. SZEPTEMBER 15.
[ 22:40 ]
A tanúsítványok kiosztásával zárult ma a Magyar Nemzeti Tanács őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzése az újvidéki Európa Kollégiumban. A szeptember 2-a és 13-a között megrendezett, 80 tanórát felölelő képzésen 25 elsős egyetemista vett részt, a legtöbben Magyarkanizsa községből érkeztek. A fiatalok – a nyelvi...
2024. SZEPTEMBER 13.
[ 14:01 ]
Beolvasás folyamatban