Vajdaság
Növekvő érdeklődés az MNT szerb nyelvi felzárkóztatója iránt
Betűméret:             

A tanúsítványok kiosztásával zárult ma a Magyar Nemzeti Tanács őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzése az újvidéki Európa Kollégiumban. A szeptember 2-a és 13-a között megrendezett, 80 tanórát felölelő képzésen 25 elsős egyetemista vett részt, a legtöbben Magyarkanizsa községből érkeztek. A fiatalok – a nyelvi képzésen túl – a székváros nevezetességeit és az egyetemi várost is megismerhették.

Szemerédi Lúcia a Bölcsészettudományi Karon folytatja majd a tanulmányait: „Nagyon sokat jelentett számomra ez a képzés, hiszen sok barátot szereztem. Az első pár napban össze kellett szokni a tanárokkal és a diákokkal is, kicsit nehéz volt feloldódnom. A szerbet én nagyon jól beszélem, de nagyon sok új kifejezést megtanultam.”

Az intenzív felzárkóztató szerves részét képezi az MNT ösztöndíjprogramjának, célja pedig az, hogy a szerbiai felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert, magyar anyanyelvű egyetemisták szerb nyelvi kompetenciáit olyan szintre fejlesszék, hogy minél gördülékenyebben vegyék a továbbtanulás jelentette nyelvi akadályokat, emelte ki Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja, aki hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács 2011 óta szervezi meg a nyári és őszi intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzéseket.

„Az első években nagy volt az érdeklődés, ami aztán négy-öt éven belül alábbhagyott, viszont az idén több jelentkező volt, mint tavaly. A nyelvi kompetenciák fejlesztésén túl a diákok megismerhetik az Európa Kollégiumot és az MNT támogatási programjait is. Abban reménykedünk, hogy a fiatalok sikeres továbbtanulásához nagyban hozzájárul ez a képzés”, hangsúlyozta Varjú Potrebić Tatjana.

A program társszervezője a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény.

„Intézményünket 1958-ban alapították, és azóta foglalkozik felnőttképzésekkel, tehát a szervezési és dokumentációs oldal szempontjából erősek vagyunk. A Magyar Nemzeti Tanács programja már régóta fut, mi úgy szálltunk be, hogy a lebonyolításban és az adminisztrációs ügyekben segítettük a programot”, magyarázta Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója.

A program Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg.

VajMa
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem kell attól tartani, hogy árvíz lesz Vajdaságban és Újvidéken, hangzott el ma a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi központi raktárjában, ahova ellátogattak a városi és tartományi illetékesek. Amint azt Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatója elmondta: napi szinten követik a helyzet...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 17:42 ]
A Vajdaság Vizei közvállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a terepen a helyzet alakulását és megtesz minden hatáskörébe tartozó intézkedést, amelyet a jelenlegi vízállás megkövetel Vajdaság területén. „Minden vízgazdálkodási közvállalatot arra lett utasítva, hogy kísérje figyelemmel a hatáskörébe tartozó...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 20:49 ]
Vajdaság idei költségvetése a köztársaság költségvetésének mintegy öt százalékát teszi ki. Bár minden hét százalék alatti összeg alkotmányellenesnek minősül, sem a vajdasági hatóságok, sem az Alkotmánybíróság nem emelt szót a döntés ellen. Minden alkotmányos és jogi normát megsértettek. Az alkotmányban az...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban