Vajdaság
Lezajlott a muzslyai templombúcsú és faluünnep
Betűméret:             

A hétvégén nem voltak kegyesek az égiek a muzslyaiak iránt, ugyanis a búcsú három napjának mindegyikén nagyon kevés olyan pillanat volt, amikor nem szemerkélt az eső. Ettől eltekintve a betervezett programok közül szinte alig maradt el valami.

A Szűz Mária Szent Neve templomban négy napon keresztül ünnepi szentmiséket tartottak, csütörtökön a plébániai hívekkel együtt ünnepeltek, pénteken az esti szentmise volt búcsúi hangulatú, szombaton a bánáti papsággal, valamint a Szlovéniába költözött szalézi atyákkal ünnepeltek együtt, ma pedig egy újabb ünnepség volt, amikor az indiai származású Chavakula Lourduraju verbita atya celebrálta a szentmisét, aki Budapestről érkezett.

A pénteki napon már több évtizede a közös kiállítás megnyitóját rendezik meg, amelyen ezúttal a házigazdák, a RÉMUSZ hagyományápolók egyesületének tagjai Rózsa Erzsébetre emlékeztek, a nemrégen elhunyt kézimunkázó tagjukra, aki csipkéinek egy részét mutatták be a tárlaton. A MAKK tagjai a legszebb alkotásaikat hozták el a kiállításra, hiszen már 24 éve ez a legnagyobb méretű bemutatkozási lehetőségük. Az idén ötven éves fennállását ünneplő Nők Klubja ugyancsak a legszebb kézimunkáikkal rukkolt ki, és voltak még egyéni kézművesek, alkotók, akik hozzájárultak munkáikkal a kiállítás sokszínűségéhez. A muzslyai gyökerekhez időnként visszatér a Magyarországra került Bodócsi Ferenc, aki legszebb fotóiból hozott válogatást.

A hagyományos komolyzenei koncertet is megrendezték a Szűz Mária Szent Neve templomban, ahol a muzslyai művészek - Süveg Emma, Rontó Kata, Dario Miheljević, Süveg Tibor, Rontó Márta, Szakács Ivana - mellett a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus is fellépett Dutina Vilma karnagy vezényletével.

A szombati napon megtartották Muzslya helyi közösség tanácsának díszülését, amely keretében kiosztották az arra érdemes egyéneknek a Faludíjakat, összesen 21-en vehették át ezt a kitüntetést.

A búcsúi művelődési műsor is igen gazdag volt az idén, a helyi műkedvelők mellett, a Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjai és a Szervó Mihály Általános Iskola diákjai mellett a környező falvakból is érkeztek fellépők, így szentmihályi, tordai, magyarittabéi és nagybecskereki produkciókat láthatott a nagyérdemű.

Szombaton este több zenekar is koncertezett a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében, a Lehel Sportközpontban pedig szombaton és vasárnap is több sportvetélkedőre, illetve tornára került sor.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja tanévnyitó ünnepségét és a diplomák átadását tartották ma Zentán. Az eseményet részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is. A tanárokat, hallgatókat és vendégeket üdvözölve Juhász hangsúlyozta a mezőgazdasági és...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 18:38 ]
Nem kell attól tartani, hogy árvíz lesz Vajdaságban és Újvidéken, hangzott el ma a Vajdaság Vizei közvállalat árvízvédelmi központi raktárjában, ahova ellátogattak a városi és tartományi illetékesek. Amint azt Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatója elmondta: napi szinten követik a helyzet...
2024. SZEPTEMBER 17.
[ 17:42 ]
A Vajdaság Vizei közvállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a terepen a helyzet alakulását és megtesz minden hatáskörébe tartozó intézkedést, amelyet a jelenlegi vízállás megkövetel Vajdaság területén. „Minden vízgazdálkodási közvállalatot arra lett utasítva, hogy kísérje figyelemmel a hatáskörébe tartozó...
2024. SZEPTEMBER 16.
[ 20:49 ]
Beolvasás folyamatban